Има един много лесен начин за повишаване на самооценката ни

...
Има един много лесен начин за повишаване на самооценката ни
Коментари Харесай

Защо винаги трябва да плащаме за себе си?

 Има един доста елементарен метод за повишение на самооценката ни – да заплатим, в случай че можем да заплатим. Да се ОТБЛАГОДАРИМ, в случай че можем да се отблагодарим. Дори в случай че никой не чака да платим и да.

Има дами и мъже. А има  лейди и джентълмени. Първоначално по този начин са наричали аристократите  през викторианската ера. А по-късно стартират да назовават ​​така образованите и възпитаните хора, които имат възприятие за лично достолепие и го признават и у другите. Уважават себе си и почитат другите. А разликата сред мъж и благородник и сред лейди и жена е единствено едно пени. Дребна монета. Разбира се, не става дума единствено за тази дребна монета.

Самооценка и признателност

Една писателка преди доста време пристигнала в Лондон. И вижда, с опрощение, социална тоалетна – две обособени здания с два входа. Над всяка врата имало надпис: „ Входът за дами е безвъзмезден. За лейди – едно пени. Входът за мъжете е безвъзмезден. За джентълмени, едно пени. Докато изумената публицист размишлявала за разликата сред лейди и жена, един служител на реда се доближил до нея и внимателно я попитал: дали не и би трябвало едно пени? Може би има проблем с дребните, тъй че е подготвен да услужи на лейди – като същински благородник.

Наистина, странни са тези британци. Но в тази история има бездънен смисъл: джентълмени и лейди постоянно заплащат за себе си. Не бягат, не блъскат другите с лакти, с цел да вземат нещо даром, даже и да могат да го създадат. Не употребяват нещо гратис, в случай че са в положение да заплатят. И постоянно благодарят за услугата, даже в случай че никой не изисква от тях признателност. Те не са привикнали да се възползват от нещо „ гратис “, тези същински лейди и джентълмени. Не тъй като са принудени да заплащат. А тъй като заплащането на услуга  или движимост им разрешава да запазят възприятието си за достолепие. Самоуважение.

Понякога си коства да се даде едно пени. Но някои не заплащат даже една дребна монета. Други считат за обвързване да заплащат за себе си. Да благодарят, да заплащат, да съблюдават негласни правила, даже в случай че никой да не ги види и не ги прави оценка. Да, даже внимателно да помогнат  на този, който се намира в усложнение.

Защо да плащате за себе си?

Всеки може да бъде мъж или жена. Обикновено за това не се изискват старания. Но   да бъде лейди или благородник, не всеки може. Въпреки че от време на време разликата е в една дребна монета, която може да бъде дадена. А могат да си я спестят или просто да не помнят да платят. Но с тази монетка стартира нашето самочувствие. Самоуважение и почитание към другите хора …

Има един елементарен метод за повишение на самочувствието – да заплатите, в случай че можете да заплатите. Да Благодарите, в случай че можете да благодарите. Дори в случай че никой не желае да платите и да благодарите. Всички лейди и джентълмени постоянно заплащат за себе си.

еconet

Ан Кириян

За шапката и за благодарността…

 

Има доста добър виц за това,  по какъв начин един мъж избавил давещо се момченце, рискувайки живота си. И майката на момчето намерила героя. И тя строго го  попитала: Къде е шапката…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР