Има един много интересен израз, който често се използва в

...
Има един много интересен израз, който често се използва в
Коментари Харесай

Откъде идва и какво означава „диван чапраз”?

Има един доста забавен израз, който постоянно се употребява в друга краища на България - „ да стоиш диван чапраз “. Това общо взето значи да си в подготвеност, нали по този начин? Но от кое място идва този израз и какво е дословното му значение? Поровихме се и открихме отговора в Питанка .

Изразът се състои от два съставния елемент - диван и чапраз , които явно ни отпращат към турския език. Обаче сърбите имат същия израз, само че на назад - " чапраз диван ". И тук идва забавната част – двете думи поотделно съществуват в турския, само че словосъчетанието – не.

Припомняме, че изразът у нас се употребява като „ да стоиш в подготвеност, да се изправиш, да се изтъпаниш пред някого или до него и да стоиш “.

Но да се върнем на обособените думи. Първо, каква е тайната на дивана ? Чапразът е пафта, украсена с железна тока на женски колан. Диванът е канапе. И какво излиза? Диван чапраз е декорация на канапе. Някой седи като декорация на канапе.



Може, само че е слабичко като пояснение. Освен това що за украси има канапето и за какво тази декорация да е демонстрация на почитание и ценене. Не е там разковничето.-->

Чапразът , в смисъл на детайл от колан, има по-заобиколен генезис. На турски чапраз значи кръст, а като произношение значи кръстосано встрани, на верев. Затова е детайл от колан, тъй като е в действителност закопчалка. Така се затваря колана, с чапраз, на кръст, нещо се поставя. А дали чапразът е декориран или не, въпрос на свободен избор. Но чапразът е скръстването, заставането косо.

Сега да обърнем внимание на дивана.
 диван Thinkstock/Getty Images
Ние имаме смисъла му на канапе, тъй като в османските институции е имало миндери, на които са сядали чакащите да бъдат признати. Тези миндери, с подплата и възглавници, са получили названието диван, само че в действителност диван е самото институция, съвета. Не единствено най-висшият орган, само че въобще всеки управнически орган.



В интерес на истината диван е персийска дума и значи книга, книжнина. Но нали законите се основават на книги, османските турци са почнали да назовават институциите си с тази дума - книгата. А останалите жители на империята са виждали най-много миндерите за очакване. И по този начин, книга - институция, мебел - ориста на всяка благородна концепция. Но ние тук ще пренебрегваме книгите и мебелите и ще вземем единствено дивана, като знак на властта. Диван от време на време се наричал освен съветът, само че и неговият ръководител. А неведнъж и останалите членове. Диванът - човек с власт, властник.

До тук добре, само че какво значи да си на управника на кръст. Пак повтаряме, че това не е автентично турско фразеология , а по-скоро национално, нашенско, балканско. Така че смисъла му е малко или доста прикрито за нас към този момент. Вариантите са няколко. Единият е молителят, оня, който се изправя пред дивана, да се прекършва, да се покланя, да застава на кръст пред началника. Така диван чапраза или чапраз дивана е оня, който се кланя. Ето ви го детайла на почитание.

Обаче респектът е малко или доста косвен в израза. Диван чапраз е повече акта на стърчене до някого, като форма и на досадно обвързване, в случай че щете. И в този смисъл в оригинала на израза може да се засяга и чиновник, който прислужва на дивана, длъжностно лице, което би трябвало неразделно да стои до началника си. Така диван чапразът е или оня, който стои прекършен до управника или прав до него, до момента в който управникът седи. При всички състояние позицията на тялото му е съпротива на тази на шефа.

И още любопитни тематики:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР