Има две решения на Европейския съд за правата на човека,

...
Има две решения на Европейския съд за правата на човека,
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Разпитите са жалък опит за натиск от страна на Иван Гешев

Има две решения на Европейския съд за правата на индивида, които са използвани по случая – едното е точно презумпцията за невиновност, която редовно се нарушава от Иван Гешев . Последният случай е това писмо, вид донос, който той изпрати до куп европейски институции. Главният прокурор продължава да приказва за обвинени, само че по метод, който да внушава съдба на виновността на тези лица. Той ги приравнява на наказани или отговорни лица, само че презумпцията за невиновност планува, че досега на влизане на присъда, тези лица следва да се третират като невиновни и да не се вършат внушения в противоположния смисъл . Гешев продължава да се отнася към лицата, които той назовава обвинени с едно изключително неуважение и по този мотив към този момент няколко пъти България е наказана да заплаща съществени компенсации. Ако се продължава с този вид политика, ще се стигне до нови наказания.

Това показа в изявление за някогашният длъжностен министър на правораздаването. Поводът - случая с млекопреработвателната компания, в която съсобственик е станал бащата на Иван Гешев, станал по-известен като скандала  " Жоси " ) .  Демерджиев добави, че за жалост последствията за основния прокурор би трябвало да дойдат непряко:

" Преди години Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) призна, че против едно лице, убито при полицейска акция, е употребена несъразмерна мощ, само че не се понесоха последствия от виновния за това тогава основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Така че не чакам директни последствия за Гешев. Той е на върха на пирамидата на Прокуратурата, въплъщава нейния престиж и е задължен да се преценява с практиката на Европейски съд по правата на човека. Абсолютно неприемливо е той да пренебрегва и нарушава закона. Това накърнява престижа на цялата прокуратура, а оттова и на правосъдната власт ", съобщи той. По думите му стана ясно също, че за времето, в което е подаден сигнала за млекопреработвателната компания се разказват необятни времеви шпации на началото и края на връзките - стартират от интервал, когато  Гешев е бил прокурор в Специализираната прокуратура и неин административен началник след това, а по-късно към този момент и основен прокурор.





На въпрос за какво по тази логичност в действителност името на Гешев не участва в листата на Кирил Петков, който той даде на Прокуратурата, Демерджиев допусна, че претекстът е слабото очакване Гешев да проверява самичък себе си. Сигнали за негови проявления има , само че доколкото Конституционният съд към този момент се произнесе, че към този момент всеки прокурор може да го проверява, чакаме с неспокойствие да забележим дали ще се откри подобен магистрат, сподели някогашният правосъден министър и напомни изразените подозрения от Европейската комисия (ЕК) по въпроса дали всеки прокурор би се нагърбил да проверява основния прокурор - тъкмо затова Брюксел изиска от България да разпише ясни механизми за търсене на отговорност от обвинител №1, които към този момент са планувани.
Разпитите на Петков и Бориславова
По тематиката с  експравосъдният министър напомни, че „ тримата огромни “ (бел.ред – основният прокурор, ръководителят на Върховния касационен съд и ръководителят на Върховния административен съд) дължат отчетност и отговорност, съгласно решението на Конституционен съд, а вместо Гешев да даде тази отчетност, той е показал мощ:

" Министър-председателят ясно съобщи, че възпроизвежда медийна информация. То е ясно, че основният прокурор чете медии, само че е доказвал, че го прави изборно – самосезира се извънредно бързо по някои избрани проблеми. По други, които са в листата на министър-председателя, Прокуратурата мълчи. В този смисъл викането на министър председател не е нищо друго, с изключение на неспособен и презрян опит за напън.  Още повече, че Гешев постоянно е призовавал за разделяне на управляващите, макар че първоначално този принцип не го признаваше и взе да го възприема неотдавна. В последна сметка никой не може да чака един министър-председател да е правил свои лични следствия ".



Демерджиев посочи, че въпросните медийни изявления не съответстват със сигналите, които са постъпили в правосъдното министерство , защото съставляват две разнообразни групи материали.

" Целта на тези дейности са да отворят очите на Прокуратурата, която да стартира да чете всички медийни изявления, освен някои от тях. Трябва да се вдигне превръзката от очите на Прокуратурата, тъй като дължи отчетност на българското общество за дейностите и бездействията си ", моли още той.

Самият факт, че тези сигнали не се намират в Прокуратурата и КПКОНПИ значи, че хората, които са алармирали, просто нямат доверие на тези два органа, а имат доверие на Министерство на вътрешните работи и правосъдното министерство, изясни той и акцентира, че в дейностите и на Иван Гешев, и на Сотир Цацаров се вижда опит да се построи някаква защитна тактика за Гешев, само че тези опити са много транспарантни и недостойни .
Сотир Цацаров и ориста на ВСС
По мотив завръщането на ексшефът на Антикорупционната комисия като прокурор във Върховната касационна прокуратура, Демедржиев изясни, че с дейностите си, с които е изпреварил претенциите към себе си, Цацаров се е  опитал да се освободи отговорност:

" Фактът, че си подал оставка, не може да заличи дейностите и бездействията ти на този пост. Трябва да се носи отговорност ", обърна внимание още той.

По тематиката със състава на Висшия правосъден съвет и на фона на решението на Конституционния съд по отношение на опцията министърът на правораздаването да внесе искане за освобождение на основния прокурор, служебният министър в кабинета " Янев 2 " напомни, че правосъдният министър не е единственият, който има тези пълномощия и акцентира, че в действителност сега е единственият, който има воля за това искане за премахване на основния прокурор:

" С решението за пояснение на пълномощията на правосъдния министър стана ясно, че така наречен „ трима огромни “ въплъщават държавността в правосъдната система и условията към техните морални и професионални качества би трябвало да са мощно повишени, по отношение на тези на редовите магистрати. Така че от една страна той би трябвало да поправя държанието си, а от друга това би трябвало да направи усещане на членовете на Висш съдебен съвет и те да вземат също ограничения, а не да чакат министъра на правораздаването само да слага тези тематики на дневен ред ".


Съдебната промяна в незабавен порядък
На фона на продължаващия спор по отношение на възможни промени в Конституцията, Иван Демерджиев уточни, че и на този стадий има редица принадлежности на равнище закони, които би трябвало да бъдат употребявани:

" Не може цялото общество единствено и само да чака промени в Конституцията, които не са се сбъднали редица години обратно. Апелирам народните представители да си свършат работата , да изработят и одобряват съответните законопроекти. Никой не отхвърля, че с конституционни промени ще се реализира по-добър резултат, само че не можем да стоим и да чакаме този резултат, откакто и сега може да се реализиран забележими резултати със законодателни промени ", сподели той.

Именно по тази причина в най-кратки периоди действително вероятните и постижими публични упования, свързани със ориста на правосъдната власт , са:
промени уредбата, която визира пълномощията на Висш съдебен съвет и неговото функциониране; ограничаване пълномощията на основния прокурор до конституционната рамка; въвеждане на правосъден надзор върху актовете на Прокуратурата; разписване на механизмът по Плана за възобновяване и резистентност за търсене на отговорност на основния прокурор.
Едва тогава огромна част от сигналите, които постъпваха в правосъдното и вътрешното министерство, ще постъпват и при проверяващите органи, сподели Демерджиев.



Снимки: БГНЕС
Голямата картина
С оглед обстоятелството, че правосъдната власт и проблемите в нея сякаш в последна сметка леко изостават на назад във времето в очите на обществото на фона на всички рецесии, които тегнат над страната, служебният министър уточни и неговата визия за това по какъв начин дебатът за правосъдната промяна се вписва в дневния ред на обществото:

" Голяма част от рецесиите, които се трансформират в стопански рецесии, произлизат от неприятната работа на правосъдната система. Ако тя проработи вярно, огромна част от рецесиите ще бъдат предотвратени. Хората би трябвало да бъдат дейни, тъй като тази тематика не е далечна от тях - от нея зависят както развиването на страната, по този начин и приходите на всеки обособен човек. Има директна връзка сред стабилността на икономическото развиване на една страна и нейната безпогрешна правосъдна система. Това не е битка да се смени един човек, тъй като в случай че ние накараме Прокуратурата ни да работи, тя ще накара и всички останали институции да проработят вярно ", приключи Иван Демерджиев.

Интервю на Ивайло Илиев

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР