Има две големи прогнози за лятото у нас, които се

...
Има две големи прогнози за лятото у нас, които се
Коментари Харесай

Две големи и различни прогнози за лятото у нас

Има две огромни прогнози за лятото у нас, които се чакат за юли и август, а юни си отива с обикновено топло време, даже и с малко по-топло време от естественото и с естествени превалявания. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция климатологът доцент доктор Георги Рачев - учител по синоптичен разбор и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ".

За юли и август се обрисуват две доста огромни прогнози, които значително се разграничават, посочи доцент Рачев. Той означи, че първата прогноза е на Американската организация за проучване на океаните и атмосферата /NOAA/ и на НАСА, които настояват, че лятото в България, и по особено на Балканския полуостров и Европа, ще бъде обикновено, без основна горещина и с естествени превалявания. В тази прогноза, даже се промъкват и температури с няколко десети по-ниски от естественото, само че това се отнася за цялото лято, а не за някой обособен ден или час от месеца, изясни климатологът.

Втората прогноза е на Европейския метеорологичен център, която твърди и към която и аз повече се придържам е, че лятото ще бъде обикновено топло и малко по-топло от естественото, сподели доцент Рачев. По думите му това значи, че тези междинни температури, които за огромната част от България, са сред 22 и 24 градуса, а в някои региони и 25 градуса приблизително, ще бъдат реализирани и настрана "вътре в това обикновено лято се чака да има и интервали на много по-топло време ". Това са така наречен горещи талази, които са естествени и се следят през всяко лято у нас. Те не престават три-четири или пет дни, през които температурите са по-високи от нормалните. Максималните температури в тези интервали денем доближават до 35 градуса, а тук-там надминават и 35 градуса, изясни доцент Рачев.

Той сподели, че една такава гореща вълна следва у нас в събота и неделя, а евентуално и в понеделник. През тези три дни на доста места в България - или в 75 % от територията на страната в равнинната и низинната част, температурите ще бъдат над 35 градуса и "нищо чудно да бъдат маркирани и някои температури от 37-38 градуса ", предвижда климатологът. Тези температури обаче са типични за климата на България, който е "изключително прелестен и прекрасен ", разяснява доцент Рачев. Той даде образец с Португалия, в която към този момент от седмица горят горски пожари и 64 души са починали, а в Испания - в Кордоба и Севиля, към този момент осми ден оптималните температури са над 40-41 градуса.

До този миг юни е обикновено топъл месец и даже е малко по-топъл от климатичната норма, макар че през миналите почивни дни температурите бяха много надалеч от тези 22-23 градуса, които са междинната месечна температура, сподели доцент Рачев. Той означи, че това е изцяло обикновено поради климата на България и тези дни, наречени възврат на мраз, се следят приблизително на две или три години и в това няма никакъв апокалипсис, няма нищо ненормално и неестествено. Климатологът напомни, че през лятото на 2013 година и 2014 година още веднъж през юни имаше интервали от два-три дни, през които температурите бяха доста по-ниски от естествените.

На 21 юни в 7.24 часа навлязохме в астрономическото лято, а в климатичното лято сме от дълго време - още от 1 юни, защото от климатична позиция лятото е през юни, юли и август, сподели доцент Георги Рачев. Той изясни, че има и още едно "лято " - то се назовава "метеорологично лято ", и стартира, откакто междинните денонощни температури се задържат над 15 градуса. От "тези три типа лета " в множеството случаи хората са осведомени с метеорологичното и с климатичното лято, означи ученият.

21 юни беше най-дългият ден, който продължи 15 часа и 20 минути. След това денят постепенно стартира да понижава и на 21 септември денят и нощта ще са по 12 часа. Тогава е и есенното равноденствие, изясни преподавателят по климатология в СУ.

У нас през юли и август ще има "вълни на топло време и има възможност за оптимални температури, които да надвишават 38 градуса, даже да доближат и до 40 градуса ", предвижда климатологът. По думите му това не е нещо феноменално, защото безспорната оптималната температура за множеството градове в България е сред 43 и 45 градуса. Това са температури, които са се случвали и то не преди 50 или 100 години, а в последните 20 години, означи доцент Рачев. Според него по-малка е вероятността за интервали от един-два дни, в които да има така наречен възврат на мраз или оптималните температури да паднат под 20 градуса за лятото.

Септември у нас в две-три от пет години е съвършен във връзка с температурите и на положителните благоприятни условия за отмора на българското Черно море, сподели доцент Георги Рачев. Той добави, че рядко - един път на пет години, септември е по-хладен и по дъждовен в България.

Дългосрочните прогнози към този момент плануват септември да е топъл и да е превъзходен за море в България. Това време е изключително уместно за хората, които не би трябвало да се излагат на високи температури. През септември почиващите отиват късно на плаж - към 10.00 ч. - 10.30 часа, и може да се излагат на слънце до 15.00 ч. - 15.30 часа, така ги няма убийствените температури от юли и август, означи климатологът.

Той изясни, че през септември слънцето е ниско над хоризонта и за всички хора с високо кръвно налягане и със сърдечно-съдови проблеми, това е най-хубавият интервал в годината, целесъобразен им за отмора на море. Морската вода по това време е доста топла и неведнъж през септември водата в морето е към 23-25 градуса, сподели доцент Рачев.

Валежите през лятото са разнообразни от дъждовете през студеното полугодие и имат така наречен петнист темперамент, сподели климатологът. Той се характеризира с това, че да вземем за пример в едно село може да падне огромно количество дъжд, а в друго село - до него, може да няма и "капка дъжд ". Затова доста сложна е прогнозата през лятото на преваляванията от през днешния ден за на следващия ден, а още по-трудна е сезонната прогноза за дъжд, изясни доцент Рачев.

Той заяви, че американските метеоролози предвиждат малко повече превалявания за България през лятото и това значи количество, което за юли в равнинните региони е сред 40 и 50 литра на квадратен метър, а за август - по-малко. В климатично отношение август и септември са месеците с допустимо минимум превалявания у нас. Въпреки това се чакат превалявания сред 30 и 40 литра на квадратен метър, като в редица региони те ще бъдат и по-малко. Американските метеоролози чакат малко повече превалявания у нас, само че единствено с десетина литра повече, посочи проф. Георги Рачев.

По думите му Европейският метеорологичен център планува естествени превалявания през лятото у нас, а през август - даже по-малко от естественото. Това са двата огромни сюжета за развиването на лятото в България, само че се чака то да е извънредно положително и за туризма, и за селското стопанство, разяснява климатологът.

"Не би трябвало да забравяме обаче, че дребна България създава над 10 милиона тона зърно и е един от главните експортьори на зърно - на хлебна пшеница и на слънчоглед ", сподели доцент Рачев. Неговата обобщаваща прогноза е, че ни "очаква прелестно лято - топло и с естествени превалявания ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР