Има два завода в България, които тестват производството на респиратори

...
Има два завода в България, които тестват производството на респиратори
Коментари Харесай

Два завода в България тестват производството на респиратори

 Има два завода в България, които тестват производството на респиратори за изкуствено обдишване на пациенти с ковид и белодробни болести, заяви на конференция в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов.

По думите му, в случай че тестванията тук са сполучливи, респираторите ще бъдат изпратени за спомагателни тествания в лаборатории в Западна Европа.

" Не, че нямам доверие на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - тествано е в Германия. Дотук резултатите са отлични. Ако продължава по този начин, ще обърнем доста производства за разработване на респиратори, маски, очила. Две от най-добре развитите европейски страни тестваха всички защитни дрехи, които нашите фабрики създадоха, представители на тези страни пристигнаха, взеха ги и ги тестваха в техните лаборатории, сподели министър председателят. Защитни очила и защитни шлемове, създадени у нас, също са пратени за сертификация, а тъкмо такива, поръчвахме от Китай ", означи министър-председателят.

Той подсети, че сега никой в Европа не работи, осведоми дир.бг.

" Нашите фабрики имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете цялостни с бормашини, само че няма на кой да ги изнесат. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се изпълнят нощни заведения, кафета и заведения за хранене. Няма по какъв начин да направя това ", безапелационен бе Борисов.

На въпрос по какъв начин ще разяснява апелите от Европейски Съюз за обезпечаване достъп за сезонни служащи в Западна Европа, министър председателят сподели: " В момента даже не сме в пика на заболяването. За наслада смъртните случаи в България са малко. Тях няма по какъв начин да ги скрием и изкривим. Даже през вчерашния ден има повече умряли от произшествия, в сравнение с от ковид. В момента се движим гладко, може би след две седмици ще сме в ада и в този момент не е време да се приказва за сезонните служащи. Все отново, няма да е почтено някой да отиде в Австрия и да гледа заболели хора, след това да се върне у нас инфектиран и ние тук да се грижим за него ".

От Китай ще получим два типа защитни маски, като първите от тях ще са за работещите у нас в РЗИ-ата, митниците, Министерство на вътрешните работи и в други институции, сподели от своя страна министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

По думите му, вторият тип защитни маски са FFP2 и са медицински маски, като те са предопределени за РЗИ-ата и лечебните заведения.

Ще получим от най-хубавите респиратори, които създава Китай, като те се употребяват от съвсем всички европейски страни, заяви министър Кирил Ананиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР