Има два възможни пътя, които държавният глава може да избере

...
Има два възможни пътя, които държавният глава може да избере
Коментари Харесай

Доц. Киселова предрече: Ако президентът бърза да връчи първия мандат, целта е нови избори

" Има два вероятни пътя, които президентът може да избере след изборите. Първият е относително бързо да бъдат водени консултациите и да станем очевидци на бързо връчване на първия изследователски мандат. Това ще канализира и структурира процедурата. Ще има периоди, въпреки и някои да са ориентировъчни. 

 

Другата опция е да бъде образувано държавно управление и то да провежда идните локални избори. Този вид е по-малко евентуален. Има научен късмет, само че първите две политически сили си споделиха съществени думи. Пътят един към различен може да е много сложен. ГЕРБ има максимален интерес от сформиране на държавно управление, което да приготви локалните избори. Те имат най-вече кметове на общини ".

 

Доц. Киселова уточни, че няма спънка, в случай че ЦИК успее да се оправи в законово открития период и показа листата на оповестените за определени народни представители, президентът да свика Народното събрание още преди Разпети петък. 

" Най-късно на 18 или 19 то ще бъде свикано ".

Конституцията споделя, че президентът не е задължен да води диалози с всяка група настрана, обясни още доцент Наталия Киселова. 

Ако дружно се проведат парламентарни избори, локални избори и референдум, би трябвало да се създадат промени в закона, с цел да може да се употребяват машини при гласоподаване, каза тя.

" При референдум се употребява плик. Иначе парламентарни и локални избори са провеждани дружно през есента на 1991 година, а през 2011 година имахме локални и президентски избори "

 

Изборният кодекс е планувал какво се случва при съчетаване на локални и парламентарни избори, изясни още тя. 

 

" Част от организацията ще бъде от общински изборни комисии. Те са много повече от районните в този момент. Подготовката би трябвало да е сериозна. Това е недостиг На ЦИК ".

Партиите би трябвало да предлагат хора, които са подготвени освен да стоят в изборния ден, а и да изчакат предаването на материалите, счита доц Киселова. 

На 9 април изтича срокът за събиране на гласове за референдум за опазване на българския лев до 2043 година. А на 10 април е крайният период за събиране на подписи за референдум за формата на държавно ръководство. 

 

" Подписите могат да бъдат импортирани в деловодството на Народно събрание, изясни доцент Киселова. След тези дати не трябва да бъдат събирани. Ако не бъдат импортирани, процедурата се счита за прекъсната. След образуване на Народно събрание може да се сътвори нова самодейност и да бъде разисквана в комисия ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР