Има два варианта пред Националния институт по метеорология и хидрология

...
Има два варианта пред Националния институт по метеорология и хидрология
Коментари Харесай

НИМХ или ще има разширена автономия, или ще излезе от БАН

Има два разновидността пред Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.. Единият е разширена автономност в границите на Българската академия на науките /БАН/. Вторият е извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология отвън Българска академия на науките.

Министър Вълчев поясни, че и двата разновидността изискват спомагателни взаимни отстъпки от двете страни. Той добави, че в случай че се премине към разновидността Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките, то това ще стане при опазване на оперативната активност на хидрометеорологичната работа и при опазване на опцията в границите на Българска академия на науките да се продължат проучванията в региона на климата и водите - т.е. вероятно делене на научната активност.

Ако се вземе решение Национален институт по метеорология и хидрология да бъде изведен отвън структурата на Българска академия на науките, тогава ще се мисли къде Национален институт по метеорология и хидрология да бъде разположен.

Образователният министър добави, че страната би трябвало да бъде виновна за активността на Национален институт по метеорология и хидрология, която обслужва седем бранша на публичния живот и има интернационалните измерения. Затова през идната седмица ще бъдат разисквани разновидности както във връзка с бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология, по този начин и във връзка с невъзможността да се промени тази активност еднолично и независимо от страна на Българска академия на науките.

Ще се намерения и по какъв начин да се избира и шеф на Института. Вълчев даде образец с общинските учебни заведения, които са към общините, само че даден кмет не може независимо да реши дали да закрие общинското учебно заведение или дали да му понижи бюджета.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българска академия на науките може да предложи оптималната финансова автономия на Национален институт по метеорология и хидрология и бюджетът на Института да се гласоподава от Министерския съвет. Той разясни, че все пак от Национален институт по метеорология и хидрология не престават да упорстват да бъдат извадени от състава на Българска академия на науките и по-късно предложение още не са се срещнали с управлението на Българска академия на науките, с цел да кажат дали са за или срещу. Ревалски разяснява, че остава да се реши и по какъв метод да бъде избирано управлението на института и разясни, че по настоящия правилник и закон за Българска академия на науките този шеф се избира от Управителния съвет на Българска академия на науките. Това решение е било подкрепено от Съвета на настоятелите. 

Председателят на Българска академия на науките бе безапелационен, че в случай че държавното управление реши да построи Национален институт по метеорология и хидрология на основата на Института от Академията не са срещу, само че са против ултимативното искане Национален институт по метеорология и хидрология да бъде обособен напълно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР