„Има два важни въпроса за решаване – цени и доходи.

...
„Има два важни въпроса за решаване – цени и доходи.
Коментари Харесай

Нинова се жегна от критики на Ризова за разхищение на пари: Никоя власт не е била в подобна ситуация!

„ Има два значими въпроса за решение – цени и приходи. Има две групи ограничения – стопански и обществени “, изясни тя и изреди редица стъпки, които щели да потушат инфлацията. Що се отнася до икономическия пакет министърът на стопанската система даде обещание „ тези ограничения да дадат възстановителен резултат “.

„ Преди време формулирахме решението, тогава звучеше доста екзотично – решението за цените на ток, газ и нефт. За газа - тогава казахме да бъде на цената на доставките на „ Газпром “, а разликата да се поеме от страната. Не се одобри незабавно добре, от през вчерашния ден към този момент е реалност. По отношение на електричеството - да продължи поддръжката към бизнеса – факт, бизнесът ще си получи обезщетенията. Позицията ни – възбраната за импорт на съветски нефт да не важи за България, към този момент е изразена през Европейската комисия. Следват още няколко стъпки, за които по-малко се приказва, само че ще повлияят на инфлация и цени – премахването на акциза за газ, което готвим, премахването на акциза за някои енергоносители и има едно, което малко се разяснява, само че аз желая да го показва – поради инфлацията се блокираха доста публични поръчки и доставки. В един миг цялата страна се блокира – компаниите не могат да извършват държавни поръчки, строителството стопира. Предвиждаме индексация на цените на стоките в промишлеността с до 15 % и то със задна дата от юни 2021 година Тези няколко ограничения ще дадат възстановителен резултат, ще дадат подтик на икономическите връзки “, сподели тя и добави: „ Всички обществени ограничения не престават, само че се допълват и с нови “.

„ От юли нарастването от 21% на пенсиите ще покрие инфлацията. От 1 октомври те се преизчисляват. Именно това е същинската промяна “, означи вицепремиерът.

Според нея сегашната помощ няма да е краткосрочна: „ Ако в този момент спасим стопанската система и компаниите да не затворят и не освободят хора да станат безработни, работейки, промишлеността ще има добавена стойност. Мерките, които в този момент подхващаме имат визия “, уверена е тя. Все отново обаче се съгласи, че има потребност от голям брой промени – правосъдна, обществена, земеделска и здравна.

Нинова дефинира вчерашното решение, реализирано с работодателите, като положително и изрази вяра да се реализира консенсус и с превозвачите.

Според нея връзките на съдружните сътрудници са „ напълно естествени “. Що се отнася до рецензиите на водача на „ ИТН “ Слави Трифонов, че „ Продължаваме Промяната “ приказват и вършат каквото си пожелаят, вицепремиерът призна: „ Имаме потребност от възстановяване на връзката “. Ала от Българска социалистическа партия поддържали градивни връзки с всички съдружни сътрудници.

„ Не мисля, че в политиката би трябвало да боравим с чувства, а най-малкото с документи и причини “, разяснява тя във връзка българското несъгласие за присъединението на Република Северна Македония към Европейския съюз. „ Имаме контракт и до момента в който не се извършва той, ние не може да вдигнем ветото. Всички решения по въпроса би трябвало да се вземат от Народното събрание “, добави Нинова.

Тя отхвърли да проучва последните социологически изследвания, които регистрират срив в доверието към кабинета. Министърът изрази оптимизъм за обединението, откакто сътрудниците имат единодушие по антикризисните ограничения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР