Има два начина за решаване на този проблем – институционален

...
Има два начина за решаване на този проблем – институционален
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров: Д-р Дечев избра медиите, за да реши проблема с лекарствата по-бързо

„ Има два метода за решение на този проблем – институционален – координиране със съответните ведомство и решение на казуса. Д-р Дечев призна пред здравната комисия в Народното събрание, че той е избрал втория път – медиите. Защото явно казусът се взема решение по-бързо “. Това разяснява в предаването „ 120 минути “ по БТВ проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара, който е член на Надзорния съвет на НЗОК, написа Novini.bg.

По думите му в системата на здравното обезпечаване би трябвало да се вкара правилото всички, които употребяват публичен запас, да бъдат сложени при идентични условия, в това число и при закупуването на медикаменти.

Проф. Димитров подсети, че поправката, която освободи частните лечебни заведения от осъществяване на търгове за медикаменти, е прокарана през 2016 година сред първо и второ четене – без разискване, под предлога, че има такава рекомендация от Европейската комисия. Сега обаче Европейска комисия ни предлага в писмо частните лечебни заведения да бъдат задължени да вършат публични поръчки за медикаментите, които НЗОК заплаща.

Припомняме, че по-рано шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев открехна завесата за част от мините в българското опазване на здравето. По думите му частните лечебни заведения купуват по-скъпо медикаментите, тъй като имат собствен дистрибутор. Той разгласи, че има способи за законно нецелесъобразно консумиране на пари от Здравната каса. По думите му институцията е плащала на частни лечебни заведения в пъти повече за онколекарство в сравнение с за същото на държавни и общински.

Тъй като частните лечебни заведения не са задължени да организират търгове. Те са освободени от процедури по Закон за обществените поръчки през 2016 година със законови промени. Част от лечебните заведения, посочени от доктор Дечев, отхвърлиха обвиняванията за общ бизнес с търговците на едро.

От ГЕРБ подлагаха на критика шефа на Касата, че не е алармирал виновните органи по-рано, а приказва за казуса в края на мандата си и то в медиите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР