Има думи, с които неизбежно правим асоциации. Например винаги сме

...
Има думи, с които неизбежно правим асоциации. Например винаги сме
Коментари Харесай

Рок и хеви метъл срещу стрес

Има думи, с които неизбежно вършим асоциации. Например постоянно сме свързвали класическата музика със успокоение и сигурно. Случвало ни се е и да си пуснем да послушаме, с цел да се оправим със напрежението.

Но по какъв начин ще реагирате, в случай че разберете, че по-тежката музика като рок и хеви метъл също оказва помощ да почувстваме по-добре. Казаното се удостоверява от изследване, извършено в Университета на Куинсланд в Австралия. Докладът подсигурява, че слушането на повече " твърда " музика също успокоява душата.

Музиката като терапия

Музикалната терапия е дисциплинираност, необятно употребена от специалистите за справяне със обстановки на стрес или тревога. Прилага се както при възрастни, по този начин и при деца. При децата служи за разрешаване на проблеми, свързани с психомоторното развиване, интелектуалното увреждане, държанието или аутизма.

 Снимка 363801

Музиката като терапия се употребява и в доста клиники, и медицински центрове при хора със взаимозависимост към опиатите. Установено е, че пациентите демонстрират по-висока степен на задоволеност, когато слушат музика - участват по време на сесиите и са по-спокойни и положителни, а също по този начин са в положение да дефинират обществени връзки с други пациенти.

Емоционални акомпанименти

Както към този момент споменахме, нормално си мислим, че най-меката музика е най-полезната. Ново изследване обаче, оповестено в здравното списание Frontiers in Human Neuroscience, дава друга позиция. В него се потвърждава, че музикални жанрове като хеви метъл, пънк, или хардкор се употребяват като терапия, тъй като ни оказват помощ да се отървем от негативните страсти. Разбира се, целесъобразно е да харесваме такива стилове.

За своето изследване откривателите подлагат група доброволци на възраст сред 18 и 34 години на тест, който цели да изпита търпението им и да ги накара да се ядосат. Учените изискват за към 15 минути интервюираните да мислят за хора и събития, които биха предизвикали яд и стрес.

 Снимка 363802

Впоследствие откривателите разделят участниците на две групи - на едните пускат хеви метъл за 10 минути, а другите остават на безшумно и умерено за същото време. В края на проучването учените означават, че настроението на тези, които са слушали музика, е доста по-спокойно и уравновесено.

Според специалистите имаме много неправилна визия за тежката музика. Учените акцентират, че хората, които слушат хеви метъл, хард рок, и така нататък, употребяват твърдата музика, с цел да канализират гнева си и да се успокоят, като удостоверяват, че сходна терапия в действителност работи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР