Има достатъчно количества ваксини срещу коронавирус от трите, които се

...
Има достатъчно количества ваксини срещу коронавирус от трите, които се
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Доставката на детските ваксини е ускорена


Има задоволително количества ваксини против ковид от трите, които се ползват в страната - " Пфайзер ", " Модерна " и " Янсен ", а доставките на имунизациите за деца ще бъдат ускорени. Това съобщи пред Българска национална телевизия.

Дозата за имунизиране при децата е 10 микрограма и е по-малка от тази за възрастните, която е 13 микрограма. На дребните също ще се слагат две игли, стана ясно от думите на Кирилов.

В идващите седмици експертните препоръки ще дават спомагателна информация, само че все още няма общи насоки за това кои деца могат да бъдат ваксинирани. Дава се опция на страните да преценяват съгласно възможния интерес какъв дял от имунизациите, които ще бъдат поръчани, да бъдат доставени в педиатричната опаковка , сподели още шефът на ИАЛ.

Според него всичко зависи от Министерство на здравеопазването и компанията производител, като доставките на детските ваксини ще бъдат ускорени.
 Д-р Аспарух Илиев: Нагласите на Запад са за наложително имунизиране
Д-р Аспарух Илиев: Нагласите на Запад са за наложително имунизиране

2 години " се въртим на място "...

Около 1 млн. ваксини на " Янсен " са налични, а приложени от началото на годината са 430 000. Най-желаната ваксина продължава да бъде на " Пфайзер ", като доставени са 4 300 000 дози, а поставените са малко над 2 млн. Има бракувани ваксини - към 210 000 дози, , сподели още Кирилов.

В идващите 1-2 седмици ще е явен точният брой на дозите, които изтичат в края на годината. Голяма част от тях обаче са се реалзирали с помощта на нараствания интерес към ваксинирането, добави той.

106 000 са поставените бустерни дози главно от имунизацията на " Пфайзер ". Очаква се да бъде утвърдена и бустерна доза от имунизацията на " Янсен ". Към момента има налични ваксини и всеки, който желае, може да се възползва, посочи Кирилов.
 Ива Христова: Ваксините ще работят против
Ива Христова: Ваксините ще работят против " Омикрон "

Още е рано да се приказва за пета вълна на ковид

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР