Има достатъчно количества ваксини от трите, които се прилагат в

...
Има достатъчно количества ваксини от трите, които се прилагат в
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Доставката на детските ваксини е ускорена, всичко зависи от МЗ

Има задоволително количества ваксини от трите, които се ползват в страната – „ Pfizer “, „ Moderna “ и Янсен. В това увери изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов в ефира на Българска национална телевизия.

Около 1 млн. ваксини на Янсен са налични, а приложени от началото на годината са 430 000. Най-желаната ваксина продължава да бъде на Пфайзер, като доставени са 4 300 000, а поставените дози са малко над 2 млн. Има бракувани ваксини – към 210 000 дози главно от имунизацията на Астра Зенека.
Богдан Кирилов: Не се ползват ваксини с изминал период на валидност
Всички ваксини, които се слагат в България са в период на валидност. Ваксините с изминал период на валидност са бракувани и следва в следва...

В идващите седмици ще има точният брой на дозите, които изтичат в края на годината, като с помощта на нараствания интерес към имунизациите се осъществили огромна част от дозите с изтичащ период на валидност, изясни Кирилов. 

106 000 са поставените бустерни дози главно от имунизацията на „ Пфайзер “. Очаква се да бъде утвърдена и бустерна доза от имунизацията на Янсен. 

Дозата за имунизациите при деца е 10 микрограма и е по-малка от тази за възрастните, която е 13 микрограма. Ваксината за деца ще бъдат в две дози. В идващите седмици експертните препоръки ще дават спомагателна информация, само че наличната информация за някакви условия за това кои деца могат да се имунизират няма. Дава се опция на страните да преценяват на възможен интерес и какъв дял от имунизациите, които ще бъдат поръчани, да бъдат доставени в педиатричната опаковка, изясни Богдан Кирилов. 

Всичко зависи от Министерство на здравеопазването и компанията производител за имунизациите Доставката е ускорена, увери Кирилов.
Богдан Кирилов не чака да има дефицит на ваксини
Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов не чака да се стигне до дефицит на ваксини. Пред Българска национална телевизия...

Още:

 

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР