Има доста големи различния на този бюджет с предишните бюджети.

...
Има доста големи различния на този бюджет с предишните бюджети.
Коментари Харесай

Василев за Бюджет 2022: Вече не чакаме само евросредства за развитие на инфраструктурата

„ Има много огромни другия на този бюджет с предходните бюджети. Едно от  различията е огромният дял на вложенията, очакван бюджета. Говорим за удвояване на финансовите вложения. Това дава ясна поръчка, че би трябвало да оправим всички типове инфраструктура в страната, с цел да може да тръгне стопанската система напред “, съобщи пред министърът на финансите Асен Василев.

По думите му от Министерство на превоза споделят, че имат подготвени планове за вложения в железопътната и пътната инфраструктура.

„ Ако няма планова подготвеност, юни месец имаме актуализация и ще се направи преоценка на тези разноски “, разяснява той.

„ Огромното разграничение спрямо предходните бюджети е, че не чакаме единствено евросредства, с цел да си създадем инфраструктурата, а влагаме и забележителен % от нашите национални средства в това “, сподели Василев.

Той акцентира, че измежду целите на новия бюджет са вложенията в човешкия капитал - за образованието, опазването на здравето и в областта на общественото подкрепяне. „ Това е извънредно значимо, тъй като без обикновено обучение и опазване на здравето нито има по какъв начин да стартираме да връщаме сънародници извън, нито нашите служащи могат да станат по-продуктивни и да се развиват “, добави той, като уточни, че изключително в образованието има огромни дефицити.

„ За истината не би трябвало да се извиняваме ", съобщи министърът на финансите по отношение на искане от работодателите да получат опрощение от него поради изявлението му, че част от тях са некомпетентни.

„ Истината е, че сега, в случай че погледнем продуктивността на труда, България е към малко на 50% от междинната работливост на труда в Европейски Съюз. Ако погледнем равнището на възнаграждение, нашето възнаграждение е към 26% от междинното в Европейски Съюз. Т.е. продуктивността на труда доста изпреварва заплащането. Има редица аргументи за какво това е по този начин, само че истината е, че в случай че има работодатели, които не могат да обезпечат задоволително добра организация и задоволително добър артикул, тъй че един служащ да отбрани 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара ", посочи той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че страната е неприятен шеф.

„ Затова има вицепремиер по дейно ръководство, който работи в посока да се вдигне успеваемостта и да се понижат хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и организации ще си създадат нови щатни написания и нови равнища на възнаграждение, тъй че в границите на съществуващия бюджет за личен състав, който имат, да имат по-малко личен състав, който да работи по-ефективно и да е по-добре заплатен “, сподели Василев.

Той съобщи, че повдигането на минималната работна заплата на 710 лв. е заложено от началото на април.

Вицепремиерът сподели, че в съдружното съглашение е записано, че когато се подвига междинната работна заплата, в промишлеността се подвига и оптималният застрахователен приход.

„ В Европа пък се разисква инструкция минималната работна заплата да бъде 50% от междинната. Така този годишен панаир сред синдикатите и работодателите ще изчезне и ще има безспорна предвидимост какво се случва по отношение на това по какъв начин се развива стопанската система “, разяснява Василев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР