Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена,

...
Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена,
Коментари Харесай

Д-р Кантарджиев: В София беше регистриран случай на морбили

Има потвърден случай за морбили в София на 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това заяви в утринния блок на Българска национална телевизия зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доктор Тодор Кантарджиев. Той посочи, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се усилват поради неналичието на имунизации и сезонните служащи от страни като Украйна. В България равнището на имунизации остава високо, тъй че към този момент страната ни съумява да избегне тази наклонност, само че доктор Кантарджиев прикани да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали заболяването и са били в чужбина, да заобикалят контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Три са умрелите деца от морбили в прилежаща Македония, като се взимат ограничения като надопускане на неимунизирани деца, съобщи доктор Кантарджиев.

Случаите на морбили в Европа са нарастнали десетки пъти поради неналичието на имунизации. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души. Здравните управляващи в България би трябвало да изискват имунизационен паспорт на сезонните служащи от там или да ги ваксинират, прикани доктор Кантарджиев.
доктор Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести: 5500 в Сърбия, в Румъния броят понижа - по-миналата година бяха 10 000, в този момент са единствено 1500. 2500 са болните предходната година в Гърция.
Не бива да се посещават тези страни с деца, които са под 13 месеца, когато се слага първата ваксина, посочи доктор Кантарджиев. Той акцентира, че младежите, които не са боледували от морбили и са били в чужбина, е редно да заобикалят контакт с дребни деца в първите няколко дни след завръщането си в България. По думите му, в случай че посещаваме рискови страни, е редно да заобикаляме огромни групи деца.

 В Скопие е оповестена зараза от морбили В Скопие е оповестена зараза от морбили
В Скопие е оповестена зараза от морбили, откакто през последните дни са регистрирани още 10 случая на заболели деца. От Македонското здравно министерств...

Има потвърден случай за морбили в София на 37-годишна жена, заяви доктор Кантарджиев.

Тя се се е лекувала в частна болница, само че по-късно е била изпратена в Инфекциона болница.

Рискова е възрастовата група от 25-40 година с изпуснати имунизации, посочи доктор Кантарджиев. Имунизациите против морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

Проверка дали сме ваксинирани може да се направи с инспекция за съществуване на антитела, посочи доктор Кантарджиев.

Държавата би трябвало да предприеме строги ограничения против подправени или изчезнали ваксини, прикани доктор Кантарджиев. Така се рискува здравето и на останалите, добави той. Ваксината е жива, поради което носи избрани опасности, само че точно поради това първата ваксина се слага на 13-месечна възраст, посочи доктор Кантарджиев.
 Над 90% от децата в България са имунизирани против морбили Над 90% от децата в България са имунизирани против морбили
У нас няма регистрирани случаи на морбили от началото на годината. Това сподели за "По света и у нас " основният държавен здравен иснпектор. Според Ангел К...

Грипът отминава, само че в този момент е моментът на затрудненията, съобщи доктор Кантарджиев.

От началото на годината до в този момент от грип са боледували 600 000, а от респираторни инфекции са боледували към 1,5 млн. души. Това е дребен брой хора за грипна зараза, посочи доктор Кантарджиев.

Д-р Кантарджиев предизвести, че тази година би трябвало да се вземат ограничения за изтребване на комарите по водоемите, с цел да се предотврати заплахата от западнонилска тресчица. Това би трябвало да се извърши преди разлистването на дърветата и е задача на локалната администрация, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР