Има дни, в които трябва да се надмогнеш, да сведеш

...
Има дни, в които трябва да се надмогнеш, да сведеш
Коментари Харесай

Содена питка Смирение за Бъдни вечер

Има дни, в които би трябвало да се надмогнеш, да сведеш глава и смирено да благодариш за всичко хубаво, което имаш

Необходими Продукти

● брашно - 3 ч.ч.
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● ябълков оцет - 2 с.л.
● сол - 1 ч.л. равна
● вода - към 1 ч.ч.
● лой - 1 с.л.

Начин на подготвяне

За шансове са ви нужни монета (1 лев) и малко стръкче от дрян (3-4 см голямо).

Разбъркваме брашното със содата за самун, която сме задействали с ябълковия оцет (благодарение на него питката става пухкава) и солта. Постепенно прибавяме малко водичка и замесваме с ръце меко тесто. Месим го няколко минути.

Намазняваме тавата и поръсваме с малко брашно по дъното (за да може след това питката елементарно да се отдели от тавата). Разстиламе тестото в тавата и деликатно скриваме, поставяйки в тестото двата шанса - дряновата клонка и монетата (предварително измита), като е желателно да няма забележими следи къде са сложени.

По време на това деяние изричаме наричане – с благопожелание монетата - парата – да донесе шанс на този, на който се падне, а дряновата клонка – да подари с здраво здраве късметлията.

С пръсти уплътняваме и изравняваме содения самун. По предпочитание може от горната страна да изрисуваме точици благодарение на вилица. Печем на 200 градуса, за към 30-35 минути. Като е подготвена и я извадим от фурната или пещта, с ръка я напръскваме с малко водица и я покриваме с кърпица.

Благодарим за хляба и Смирението в дома ни! Най-възрастният в дома разчупва питката, като назовава първото парче да е за къщата. После се дава на най-големия…и по този начин до най-малките в фамилията. Следва най-голямото неспокойствие – на кой какъв шанс ще се падне! И на който му се е паднала паричката или дрянчето за здраве, си я поставя под възглавницата за през нощта – за сбъдване.

Нека традицията на Бъдни Вечер, когато цялото семейство си е по фамилно му, сбрано в уют, така да се резервира и да пребъдва във времето!

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР