„Има дни в историята на всеки народ, когато се пишат

...
„Има дни в историята на всеки народ, когато се пишат
Коментари Харесай

Йотова: Нека Св. Иван Рилски бъде пътеводната звезда в приятелството между българския и унгарския народ

„ Има дни в историята на всеки народ, когато се пишат нови страници, които остават за поколенията и днешният ден е подобен, тъй като е изпълнен с доста другарство сред българския и унгарския народ ". Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в църквата „ Св. София " в столицата, където взе участие в откриването на паметна плоча, отдадена на 19-и октомври - Ден на българо-унгарското другарство. Плочата, изобразяваща Св. Иван Рилски - небесния покровител на българския народ, е дарена от наши сънародници, живеещи в Унгария.

„ Нека тази плоча и Св. Иван Рилски бъдат пътеводната ни звезда отсега нататък и дано си спомняме за тях постоянно, когато имаме потребност от другарска ръка в сложното всекидневие ", уточни пред гостите в църквата Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът Йотова благодари на унгарската страна за основаните условия нашите сънародници, живеещи там да бъдат пълноценни жители. „ Благодарение на това те съумяват да запазят най-святото - своето съзнание, своя език и корен ", уточни вицепрезидентът и добави, че представителите на българската диаспора в Унгария са едни от най-сплотените и задружни.

Вицепрезидентът изрази своята убеденост, че българската страна ще съумее да подкрепи нашите съотечественици в Будапеща. „ България може да ви е от изгода с учебници, с преподаватели и като сътвори условия за в допълнение проучване на българския език и просвета ", добави в речта си Илияна Йотова.

Вицепрезидентът акцентира, че по време на идното след броени месеци българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъдат сложени въпроси и тематики от съвместен интерес. „ Аз съм уверена, че в лицето на нашите маджарски сътрудници и другари ние постоянно ще имаме съдружници по всички настоящи тематики от европейския дневен ред и за общото ни бъдеще ", съобщи още вицепрезидентът Йотова.

Отец Атанасий от българската черква „ Св. Св. Кирил и Методий " в Будапеща в съслужение с протосингела на Софийска епархия отец Ангел направиха освещаване на плочата.

На събитието в столичния храм участваха заместител министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, публична унгарска делегация, ръководена от Миклош Шолтес, държавен секретар по църковните, малцинствените и гражданско-социалните въпроси към Министерството на човешките запаси, Шандор Фазекаш - министър на земеделието на Унгария, Симеон Варга, покровител на българската общественост в Народното събрание, доктор Данчо Мусев - ръководител на българската общественост в Унгария, десетки жители.

По-рано през седмицата вицепрезидентът реализира работно посещаване в Будапеща, което беше по покана на българската общественост там. По време на визитата си Илияна Йотова беше призната на срещи от редица представители на унгарските институции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР