Има данни за масово отравяне на пчели в Североизточна България.

...
Има данни за масово отравяне на пчели в Североизточна България.
Коментари Харесай

Отравяне на пчели в Добруджа повдига съмнения за нарушения от растениевъди

Има данни за всеобщо отравяне на пчели в Североизточна България. За това алармира репортаж на Българска национална телевизия от Исперих и доста консуматори в обществената мрежа " Facebook ".

За " Дневник " ръководителят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов обясни, че организацията е била потърсена за помощ от няколко пчелари от регионите на Балчик, Варна, Добрич и Исперих. Производителите имат потребност от помощ за това по какъв начин законово да потвърдят вредите си и да получат компенсации. Към момента Михаил Михайлов не може да разяснява сигурно аргументите за отравянето, тъй като се чака резултатите от химичния разбор на пробите от измрелите пчели да се оповестят до края на тази седмица.

" Отравяне е, няма по какъв начин пчелите да умрат от чистия въздух ", разяснява Михайлов. За да се потвърди това обаче, законовата процедура (чл. 12 от Наредба 13/2016 година за опазването на пчелите и пчелните фамилии от отравяне) изисква реакция на пчеларите за привикване на комисия и протоколиране на взимане на проби от мъртвите пчели до 24 часа. В някои случаи потърпевшите производители са пропуснали този период и няма да имат опция да потвърдят отравянето.

Михайлов допуска, че отравянето на пчели е провокирано от нарушаване на член 33 от Закона за пчеларството, който не разрешава пръскането на растителност с препарати по време на цъфтежа им. Спазването на възбраната е изключително значимо при развъждането на рапица, която цъфти първа измежду медоносните култури и се отглежда всеобщо в Добруджа.

Председателят на Съюза на българските пчелари посочи, че третирането с артикули за растителна отбрана може да се позволи изключително, когато посевите са нападнати от повече от три вредителя и има и други свидетелства за съществуването на каламитет. Според Михайлов обаче има растениевъди, които си издействат разрешителни за напръскване по тези условия без доказателства, а най-често пръскането с препарати на растенията по време на разцвет се прави без позволение.

По думите на специалиста казусът е не броят на потърпевшите кошери, а че това е регулярна процедура, на която пчеларите не могат да противодействат. " Трудно се потвърждава сходство сред анализите на пробите от потърпевшите пчели и употребените на терен растителни препарати ", споделя Михайлов. " Някои пчелари не могат да спазят условия период от 24 часа за привикване на комисия по Наредба 13. "

По закон в комисията, която би трябвало да протоколира отравянето и взетите проби, вземат участие представител на съответната общинска работа по земеделие, на съответната община, на регионалната дирекция по сигурност на храните, на Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни, както и пчелар проверител.

Ако пчеларят успее да протоколира отравянето в период, пробите би трябвало да се изследват от акредитирана лаборатория за разбор на пестициди, в България има единствено една такава - в Пловдив. Към момента единствено част от потърпевшите пчелари са подали проби за разбор и резултатите се чакат в края на тази седмица.

Пчелите и пестицидите

 Протест на пчелари и природозащитници за отбрана на пчелите от пестициди, 7 април 2017 година
© Цветелина Белутова

Протест на пчелари и природозащитници за отбрана на пчелите от пестициди, 7 април 2017 година
Пестицидите са проблем, против който пчелари и природозащитници сигнализират и стачкуват от години - виж тук и тук.

Каузата се пази под надслова Let It Bees от природозащитници в България и от интернационалната акция " Авааз ". Онлайн деятелите от SumOfUs цитират отчет на Организация на обединените нации, който демонстрира, че пчелите и други опрашители са застрашени от световно изгубване, а човечеството разчита на тях за 75% от питателните си култури. " Когато пчелите умрат, хората ще гладуват ", гласи мотото на акцията.

От позиция на биоразнообразието опазването на доста растителни типове зависи от виталната популация на пчелите. Докладът от 2018 година на Агенцията на Организация на обединените нации за храните и земеделието демонстрира, че пчелите оказват помощ за оцеляването на горските екосистеми и че " пчелите и други опрашители са от жизненоважно значение за опазването на околната среда и биоразнообразието, както и за доста други измерения на световното стабилно развиване ".

В резултат от дългогодишните акции преди година Европейският съюз реши да забрани най-широко употребяваните в света инсектициди от всички области заради сериозната заплаха, която те основават за пчелите. Забраната за препаратите неоникотиноиди, утвърдена от страните членки на 27 април 2018 година, трябваше да влезе в действие до края на 2018 година и значи, че те могат да се употребяват единствено в затворени оранжерии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР