Има бум на измами в онлайн търговията със скъпи стоки

...
Има бум на измами в онлайн търговията със скъпи стоки
Коментари Харесай

Оферти капани лъжат все повече купувачи на луксозни стоки в интернет

Има взрив на измами в онлайн търговията със скъпи артикули - от преносими компютри и колела до екзотични породи животни. Най-често интернет мошениците прилъгват жертвите си посредством платформи за безвъзмездни разгласи, уеб сайтове за запознанства и така нататък  Те пускат " неустоими " предложения за битова електроника, висок клас спортни артикули, агротехника и даже луксозни автомобили, като целите са освен физически лица, само че и компании търговци, разкрива репортаж на NOVA.

Купувачите превеждат парите, само че първокласните придобивки, за които са платили " преференциална " цена, по този начин и не идват.

NOVA разкрива механизма на измамата, като споделя за съответен случай: 

Лъчезар Захариев си търси висок клас колело, с цел да катери планините. Намира превъзходен бегач в една от най-големите онлайн платформи с разгласи за нови и използвани колела. Свързва се с продавача - чешки жител.

Договарят се за цена на велосипеда от 2300 евро плюс 75 евро за доставка. Продавачът общително предлага и компания медиатор, която да реализира доставката. Лъчезар се свързва по мейла с доставчика и уговаря детайлностите за заплащането и изпращането на колелото. Обясняват му, че би трябвало да преведе по посочената сметка парите, а те ще бъде изтеглени едвам когато той си получи стоката. Лъчезар почтително превежда дължимата сума по сметка на частно лице в люксембургска банка и стартира да чака. 

Имаше срок за идване, само че като настъпи датата, писаха ми, че има закъснение поради COVID-19. Определиха нова дата, а по-късно връзката секна, споделя жертвата. Велосипед по този начин и не идва. 

 

Контролните органи изясняват, че следствието и разкриването на такива измами е доста мъчно. Те поучават потребителите да пазарят единствено от познати и утвърдени сайтове и платформи, които са потвърдили с времето, че не мамят клиентите. 

 

 

  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР