Има буквално стотици видове домати. Приложенията на сочния и вкусен

...
Има буквално стотици видове домати. Приложенията на сочния и вкусен
Коментари Харесай

Как да запазим пресните домати свежи по-дълго?

Има безусловно стотици типове домати. Приложенията на сочния и апетитен зарзават са още повече – на студени сандвичи, в салати, за разнообразни ястия. Още повече доматите са и извънредно потребни.

В тях има истински находища на витамини С, А и К, калий (който управлява сърдечния темп и кръвното налягане) и манган. Съдържат и огромни количества витамин Е, тиамин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, магнезий, фосфор и мед.

 домати Thinkstock

Всичко това е повече от добре, само че истината е, че доматите са най-полезни, когато са свежи. Въпреки че доматените пюрета и консерви имат своите преимущества, най-добре е да ги хапваме, когато са пресни. Да запазим тези зеленчуци пресни, обаче не е лесна задача.

Днес можем да си купим домати от магазина всеки ден, когато пожелаем, само че въпреки всичко би трябвало да се примирим с пластмасовия им усет. Най-добре е да запазим същински вкусните домати, годни за ястие по-дълго.

 домати Thinkstock

На първо място би трябвало да знаете, че домашният ледник няма да ви помогне за тази цел. Съхраняването им в него стопира процесите на зреене и утежнява аромата и качеството им. Ако планирате да ги консумирата в границите на два-три дни, най-добре е да ги съхранявате в книжен плик. При тях сложете банан или ябълка и оставете газа етилен да си свърши работата.

За по-продължително предпазване доматите би трябвало да са оставени на проветриво място. Важно е да знаете, че те устоят по-дълго, в случай че са откъснати с част от стъблото. То би трябвало да се остави да стои нагоре. За оптимални резултати ги сложете в книжен плик.

Друг трик е, в случай че отглеждате сами домати, да откъснете последните, преди да са узрели.

Наберете ги с най-малко един или два сантиметра от стъблото. Поставете ги върху хартия на балкона, само че не непосредствено против слънчева светлина. Там те ще узреят последователно и ще можете да похапвате зрели и вкусни домати в продължение на седмици. Съхранените по този метод домати не обичат студа, тъй че в случай че застудее на открито, би трябвало да ги приберете.

 домати Thinkstock

По опция доматите би трябвало да се пипат единствено за дръжките и да не се допират един до различен. В ледник може да се съхраняват сложени в тъмна кутия, покрита с транспарантен целофан, авансово с направени няколко отвора за въздух.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР