Има болници, които не са солидарни в -кризата потвърди зам.-председателят

...
Има болници, които не са солидарни в -кризата потвърди зам.-председателят
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски: Има болници, които бягат от отговорността да лекуват тежко болни

Има лечебни заведения, които не са солидарни в -кризата удостовери зам.-председателят на БЛС и зам.-директор на " Пирогов ". Той не назова лечебно заведение, само че настоя да се ускори контрола. Ето какво още показа той пред:
Проф. Габровски, има ли лечебни заведения, които не се включват в битката с COVID-19?
Не мога да настоявам, че има лечебни заведения, които не се включват, само че несъмнено тежестта не е разпределена съразмерно. Има лечебни заведения, които поемат необикновено по-голяма тежест от други. За мен това, в известна степен, е обяснимо – не всички лечебни заведения имат подготовка с цел да посрещат тежки случаи. Но има изрично лечебни заведения, които претендират да бъдат високо софтуерни, многопрофилни и в същото време бягат от отговорностите да лекуват по-тежко заболели. Ежедневно сме очевидци на пренасочени по една или друга причина на сходни заболели, които стигат в последна сметка до някои от главните академични лечебни заведения. Това считам, че е неточно и би трябвало да има надзор, тъй като наш общ дълг е всички в този тежка обстановка да се опитаме да се оправим с зародилата рецесия. Когато тя отмине, несъмнено, ще се върнем към естествената си активност, само че до тогава всички солидарно, на равна нога, би трябвало да застанем против това тестване.
Как това да стане факт?
Има си контролни органи, които би трябвало да ревизират дали информацията, която се подава е правилна, както във връзка с броя заболели, по този начин и по повод най-много на тежестта на болните. Преди COVID-кризата имаше афинитет към по-млади с по-леки болести пациенти с по-скъпо платени пътеки. Това, евентуално е обяснимо в сходен миг, само че в този момент, когато имаме тежка рецесия, която визира всички, съм уверен, че би трябвало да сме солидарни и всички би трябвало да поддържат своите сътрудници в другите лечебни заведения, с цел да може да има по-равномерно систематизиране на тежестта.
Дали нормативната база не пречи?
Напротив, нормативната база е доста ясна и министерството взе едно отлично решение за брой кревати, които би трябвало да бъдат отворени и което визира безусловно всички структури. Въпросът е, че сред кревати и здравна активност има известна разлика.
На какво да разчитаме?
Да разчитаме, че ще има надзор, тъй като явно на съвест не може да се разчита.
Интервю на Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР