Има българи сред евакуираните от Судан, съобщава АФП. В отговор

...
Има българи сред евакуираните от Судан, съобщава АФП. В отговор
Коментари Харесай

Евакуират българи от Судан

Има българи измежду евакуираните от Судан, оповестява Агенция Франс Прес. В отговор на питане на Българска национална телевизия от външното ни министерство обявиха, че към този момент не могат да дават повече информация.

Американски военни са евакуирали дипломати на Съединените щати и техните фамилии от Хартум, удостовери президентът Джо Байдън.

Обстановката в Судан остава напрегната поради непрекъснатото нарушение на тридневното помирение, което трябваше да влезе в действие в петък.

150 задгранични жители са били евакуирани от Судан със съдействието на военноморските сили на Саудитска Арабия.

Сред тях са 66 души от 12 страни, в това число България, както и 91 саудитски жители. Те са били изведени от Порт Судан - пристанище на брега на Червено море, ситуирано на към 650 километра от столицата Хартум, и са пристигнали невредими в Джеда, в Саудитска Арабия.

" На конвоя беше обезпечена цялата нужна отбрана по пътя от Хартум до Порт Судан. Благодарни сме на началника на суданските въоръжени сили за сигурност и на ръководителя на морската база ", съобщи Али Джаафар, дипломат на Саудитска Арабия в Судан.

Работата на американското посолство в Хартум е краткотрайно прекратена, а американските дипломати и техните фамилии са сполучливо евакуирани от страната - съгласно американски публични представители става дума за под 100 души. Операцията е била извършена в съгласуваност със суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка.

" Днес, по мое предписание, армията на Съединени американски щати извърши интервенция по евакуирането на американските държавни чиновници от Хартум ", добави американският президент Джо Байдън.

Франция също е почнала интервенция по бързо изтегляне на жителите си и на дипломатическия си личен състав от Судан.

В изказване на външното министерство се показва, че се извеждат и жители и дипломати от страни от Европейския съюз.

По данни на дипломатически източник суданската войска и Силите за бърза поддръжка са дали обещание, че няма да пречат на интервенцията. Според същия източник в Судан има към 250 французи.

Заради кръвопролитните боеве в Хартум доста хора са в капан. Летището е затворено, доста пътища са блокирани. Няма вода, има непрекъснати спирания на електричеството.

Прекратяването на огъня не се съблюдава и на практика се договаря всеки ден, откогато избухнаха сраженията. Суданските въоръжени сили и техните съперници от Силите за бърза поддръжка си насочат взаимни обвинявания за нарушаването на примирието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР