Има аргументи глобата за неносене на маски да бъде по-ниска.

...
Има аргументи глобата за неносене на маски да бъде по-ниска.
Коментари Харесай

Възможно е да намалят глобата за нарушения на правилата за носене на маски

Има причини санкцията за неносене на маски да бъде по-ниска. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

" Разговарях със столичния кмет Йорданка Фандъкова, като тя в действителност счита, че санкция в размер на 300 лв. не е най-хубавото решение, защото в доста случаи то е неизпълнимо. Поех ангажимент да проведа този диалог в Министерски съвет и Комисията по опазване на здравето. Има причини за по-поносими, само че събираеми доходи от санкции. Нашата цел не е да събираме доходи от санкции, а хората да съблюдават ограниченията, с цел да не се популяризира коронавирусът ", добави той. 

Министър Ананиев цитира статистика за разпространяването в международен мащаб. Към 22 юни Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите пресмята, че в света са регистрирани близо 8 926 399 случая на инфектирани с ковид, като има 466 597 умряли. В Европейския съюз има 1 511 801 случая на заразяване, което е 16,9% от всички по света. Починалите са 173 791, което е 37,33% от всички случаи. У нас 4114 са носители на COVID-19, починалитe са 208, като за последното денонощие имаме 130 нови инфектирани и един умрял. По думите му един от тревожните сигнали е високият брой на инфектирания медицински личен състав у нас - лекари, медицински сестри, санитари и други. За последните две седмици нарастването на инфектираните е 3,2%.

Ананиев съобщи още, че след диалог с министъра на образованието ще стане ясно дали ще се добавя заповедта за осъществяване на баловете. 

Освен това, по думите му, имало риск и за депутатите в парламента, защото там седалките били на 20-30 см. разстояние една от друга. " Ще би трябвало да се организира диалог с управлението на Народно събрание, което има хрумвания за форми на присъединяване в съвещания и форми на гласоподаване, с цел да се избегне този риск ", сподели здравният министър.

И напомни, че посетителите в заведенията за хранене наложително би трябвало да са четирима на маса. По персонална преценка клиентът може непринудено да си постави маска, само че личният състав наложително би трябвало да носи маска, шлем или друго защитно средство.

" В момента в страната има обособени клъстъри на болестта, само че има и пораждане на нови случаи на обособени места. Може да се каже, че разпространяването у нас е смесено - и клъстерно и дифузно ", посочи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Според него не е казусът в отпадането на ограничения, а в контрола върху тях. " Там, където не са спазени, незабавно по-късно, в случай че е имало притежател, се образува нов клъстер на болестта ", сподели той.

" Силно ще завишим контрола. Новата най-важна тенденция – доста непоколебим и всеобщ надзор ", акцентира здравният министър Кирил Ананиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР