Има 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критициПреди продуцентът

...
Има 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критициПреди продуцентът
Коментари Харесай

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг

Има 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критици

 14-1a  14-3  14-1  14-2
Преди продуцентът Стивън Спилбърг и режисьорът Питър Фарели да изберат българския артист Димитър Маринов за извънредно сполучливия си филм „ Зелена книга “ (с предвиждания да е измежду шлагерите за „ Оскар “) първа за киното го открива самата Невена Коканова. Това си спомни Маринов тези дни, когато се означи 80-годишнината от рождението на грандамата на българското кино. „ Никога не съм разказвал тази история “, сподели той пред „ Труд “.

Сърдечно другарство свързва фамилията на Димитър с това на Коканова. Всъщност той има две фамилии. Ражда се на 6 октомври 1964 година с животозастрашаваща бронхопневмония и тогава лелята на майка му, омъжена за богатия и авторитетен Димитър Маринов, началник на Камарата на индустриалците по времето на цар Борис III, го осиновява проформа, с цел да го избави. А той продължава връзките си с родната си майка Йорданка.

Тя е учителка на Теодора, дъщерята на Коканова и Любомир Шарланджиев, в детската градина на ул. „ Латинка “ в кв. „ Изток “. Била е обичаната учителка на Теодора, тъй като не я карала принудително да яде сутляш (мляко с ориз). Доведеният татко на Димитър, брачният партньор на родната му майка, Петър Бекяров, е бил персонален водач на Невена по време на фотосите на кино лентата „ Трите смъртни гряха “, в който тя се снима и режисира дружно със брачна половинка си.

През лятото на 1979-а Невена е на посетители при другари художници в Тетевен. По това време 14-годишният Димитър Маринов гостува за 3 дни на родната си майка, която е дружинна ръководителка в пионерски лагер в Тетевен. „ Предпоследния ден, когато беше карнавалът на Горския цар, чичкото, който трябваше да играе царя, си беше пиян порядъчно предната вечер и не можеше да излезе “, описа Димитър. Майка му и колежките й са в суматоха и Митко предлага самичък да изиграе Горския цар – на цялостна импровизация.

За празника, в който взе участие и Теодора, идва майка й Невена Коканова дружно с Доротея Тончева. „ След карнавала, на който аз се превъплътих в Горския цар, Невена и Доротея ме дръпнаха и обявиха: „ Ти си роден актьор! Тукашен ли си, или? “. Аз много се сконфузих и от наслада, и от вниманието на такива огромни звезди. Казах, че в действителност съм цигулар във филхармония „ Пионер “, че изсвирвам от 4-годишен. Тогава Невена съобщи, че било време да променям специалността “, спомни си Димитър.

Майка му е малко разтревожена от коментара на Коканова, само че звездата я твърди, че дарбата на артиста си проличава и гений не се учи, а е по рождение. „ Майка ми съвсем се разплака и сподели, че още от дребен съм бил клоун, че съм обичал да бъда център на внимание с измислиците си – забавлявах другите деца със смешни истории “, споделя Маринов. Невена написва на лист телефонния си номер и му поръчва незабавно като се върне в София, да й звънне.

Това, което Димитър научава по-късно от майка си е, че в деня преди карнавала Любомир Шарланджиев й се обажда в лагера и желае да приказва с щерка си Теодора. Казва на детето си, че доста я обича. На другия ден, 22 юли, умира, единствено на 48 години. Невена идва в Тетевен на карнавала при щерка си Теодора, като се пробва да скрие тъгата си от детето си. Моли майката на Димитър двете дружно да оповестят на Теодора, че татко й към този момент го няма. „ Невена настояла майка ми да участва, защото Теодора е била доста привързана към учителката си “, споделя Димитър.

Но тогава, откакто се връща от Тетевен, седмица по-късно Митко гостува в жилището на Невена Коканова в квартал „ Изток “. Започва да взема уроци от звездата веднъж седмично за по час и половина. Три месеца по-късно има два монолога, прозаичност и две стихотворения, готови дружно с нея. После заради огромната й претовареност не престават контактите си и той взема уроци през месец, едвам поддържа форма.

Когато обаче идва време да стартира подготовка за ВИТИЗ, Невена му споделя: „ Аз не съм приключила ВИТИЗ, само че ти би трябвало! На днешно време не може без ВИТИЗ, а и ще ти бъде доста потребно да вземеш академично обучение. Затова ще те изпратя при моята най-скъпа другарка, единствената съгласно мен, която може да те приготви – Мария Карел. И по този начин и стана – сподели Димитър. – Няма да повярваш какви светила са били студенти на Мария Карел – Стефан Данаилов, Христо Шопов, Лиза Шопова, Чочо Попйорданов, Георги Мамалев, Руси Чанев, Нона Йотова, Милена Фучеджиева, Венцислав Кисьов, Андрей Слабаков, Георги Дюлгеров… Но това е дамата, която ме направи артист – Мария Вацулка Карел, брачната половинка на Александър Притуп – гения артист! Мария Карел назначи Ирен Кривошиева да ми бъде антураж-консултант по време на първото ми кандидатстване във ВИТИЗ. “

До момента „ Зелена книга “ – най-оскарският филм с българско присъединяване – това на Димитър Маринов, е спечелил награди в над 20 фестивала, а победното му шествие продължава. Лентата е с 5 номинации за „ Златен глобус “ и 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критици – допустимо най-престижните награди. Излезли са и предвижданията на Академията за „ Оскар “-ите, където „ Зелена книга “ към този момент попада с 6 номинации – 4 солидни и по 2 още се дебатира.

Димитър Маринов, който е пети в формалния лист на „ Зелена книга “, единствено на премиерата в Китайския спектакъл в Холивуд на 9 ноември е дал изявленията за 17 малките екрани, радиата не е броил. Месец по-късно продължава да дава многочислени изявленията за медиите. Заедно с петима артисти от кино лентата Маринов получи премията „ Hollywood Film Awards “ за най-хубав каст. На 14 декември българската звезда взе участие в изявление наживо в „ Hollywood Life “ – най-хубавото утринно шоу в Лос Анджелис.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР