Илюзия е някой да си мисли, че една община може

...
Илюзия е някой да си мисли, че една община може
Коментари Харесай

Георг Спартански: Каквото и да говорим, без пари нищо не става

" Илюзия е някой да си мисли, че една община може да предлага кой знае какви разнообразни условия за вложения спрямо друга община в България, " споделя кметът на Плевен Георг Спартански

© Велко Ангелов Профил

Георг Спартански е роден през 1963 година В Луковит. Магистър е по право от Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Притежава 25-годишна процедура в региона на наказателното право. Три следващи мандата в интервала 1999-2011 година е ръководител на общинския съвет в Плевен. Общински консултант е 2011 - 2015 година А на изборите през 2015 година е определен за кмет на общината. Още по тематиката
Как да се отключи капацитетът на Плевен

Плевен има доста преимущества: сегашни като авиация и медицина и евентуални като логистика и промишленост. Спират го неналичието на пари, малко фикция и общи дейности с Ловеч
20 ное 2018 " В момента пазарът на труда в България по този начин е разпределен, че в три-четири елементи от трюма - София и още два-три града, по избрани аргументи има свръхзадоволеност. " Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

Г-н Спартански, по какъв начин община Плевен работи в посока поощряване на вложенията? Ще възвърне ли градът индустриалната си популярност от предишното?

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. - Често са ми задавали въпроса по какъв начин общината оказва помощ. Веднага ще кажа, че кметът няма право да разкрива работни места с изключение на местата в границите на общинската администрация. Бизнесът е този, който разкрива работните места, а с цел да разкрие бизнесът работно място, той би трябвало да има интерес да го направи и това не зависи от желанията на един кмет, а от държавната политика, която би трябвало да бъде ориентирана към поощряване на бизнеса посредством данъчни облекчения, пътища, автомагистрали и прочие. Смятам, че би трябвало на интернационално равнище да се конкурираме като държавна политика с даване условия на бизнеса да избра България.

Предпочитайки България, към този момент е въпрос на конкретизация къде тъкмо ще бъде разположена съответната инвестиция. Казвал съм го доста пъти, че бизнесът е като водата. Той върви по линията на най-малкото противодействие и пълномощията на кметовете в това отношение не са големи. Ние не можем да имаме данъчна политика, която да е отвън рамките на Закона за локалните налози и такси и другите закони, които регламентират тези въпроси.

Илюзия е някой да си мисли, че една община може да предлага кой знае какви разнообразни условия за вложения спрямо друга община в България. Ако се разширят пълномощията на кметовете да се конкурират между тях, тогава можем да приказваме за това, че по-предприемчиви и по-гъвкави кметове и общински препоръки могат да имат своя самостоятелна данъчна политика.

На последващо място - националната ни политика, обвързвана с асимилиране на евросредствата, която до момента беше ориентирана към Южна България. Там се построиха доста автомагистрали, а в Северна България - нито една. В това отношение похвално е, че централната власт към този момент декларативно съобщи планове и има проект за повече вложения в северната част на страната. Говори се за старта на тунела под Шипка, който също е една десетилетна вяра на бизнеса в България.

Хубаво е, че ще имаме автомагистрала, което ще улесни достъпността, ще притегли вложители и сигурно ще усъвършенства изискванията за вложение, само че пък Плевен няма пристанище. Когато ти нямаш пристанище наоколо, нямаш летище, нямаш автомагистрала, по какъв начин, кажете ми, този бизнес да избра Плевен, а не Пловдив примерно с многото автомагистрали, с летището, с информационната съгласуваност. Ето по тази причина към днешна дата в Южна България се създават 75% от Брутният вътрешен продукт на страната.

И въпреки всичко огромният немски тръст Leoni стъпва в Плевен, а " Малтери Суфле " ще усили индустриалните си мощности.

С Leoni връзката беше много продължителна. Първата ми среща беше през юни 2016 година, а първата копка беше направена в края на септември 2018 година, т.е. над две години продължиха тези диалози. Не е към този момент загадка, че те имаха четири разновидността за ситуиране на инвестицията – Пловдив, Видин, Ловеч и Плевен. Комуникацията с тях водех персонално на немски език и се веселя, че избраха Плевен в тази тежка конкуренция. Убедихме различен вложител - " Малтери Суфле България ", да усилят трикратно индустриалните си мощности в Плевен. Радвам се, че бизнесът, въпреки и да има компликации по повод намирането на квалифицирана работна ръка, по някакъв метод оцелява.

За да плува корабът в морето, товарът би трябвало да е разпределен поравно, в случай че има дисбаланс, плува тежко и мъчно, а когато има стихия, той просто се обръща и потъва. В момента пазарът на труда в България по този начин е разпределен, че в три-четири елементи от трюма - София и още два-три града, по избрани аргументи има свръхзадоволеност.

Не могат ли общините да работят дружно - да вземем за пример вие и Ловеч? Например Сливен и Ямбол към този момент мислят в посока общи планове и даже обща икономическа зона.

Ловеч са друга област, нищо че ни разделят 30 км. На процедура до този миг нямаме никакви общи планове. За да има икономическа зона, би трябвало да има терени, които да бъдат отделени за тази цел. Тук, сред Плевен и Ловеч, са или аграрни земи, или по-малобройни, само че въпреки всичко горски масиви. А земеделската земя, с цел да бъде преобразувана, се изисква една камара други извършения да се извършат. Честно казано, до този миг диалози с Ловеч за обща икономическа политика не сме водили.

Кое прави Плевен натурален водач на Северозапада?

Географски Плевен не е в Северозападна България. Градът е по-скоро в Централна Северна България, само че по този начин беше решено през годините, с цел да отговорим статистически на потребностите на Евростат за население от най-малко 800 хиляди до 3 млн. в един район. Тъй като областите, които географски са Северозападна България – Видин, Враца и Монтана, не покриваха тези критерии, от централната част на Северна България Плевен и Ловеч бяха добавени със своя брой поданици. Това беше към тогавашния миг.

Сега, както знаете, ще има прерайониране на областите и от шест района ще станат четири, като северният без черноморските общини ще бъде в един район. И преди, по времето на социализма, и в този момент настоявам, че Плевен има най-големия стопански капацитет от Северозападна България.

Плевен е и единственият град от Северозапада, който има университет. Във Видин, Враца, Монтана, Ловеч няма университети. Това също е един индикатор, който по натурален път демонстрира, че демографската рецесия в тази част от страната е най-силна, тъй като няма какво да задържи младежите след довеждане докрай на междинното обучение. В Плевенска област има над 100 учебни заведения, една трета от които са в Плевенската община. Отделно има 12 професионални гимназии, спортно учебно заведение, музикална гимназия, учебно заведение за деца със специфични просветителни потребности и над 30 детски градини. Тоест като брой образователни заведения сме ОК, само че въпросът е дали те приготвят фрагменти на положително равнище и моето мнение е, че специалностите и специалностите в тези гимназии може би са били значително настоящи допреди 30 години.

В последните години доста мощно развиване в града има медицината. Разкриха се извънредно доста на брой поликлиники, болнични заведения, частни вложения. Имаме извънредно добър лекарски капацитет. Тук, в Плевен, идват да се лекуват заболели освен от цяла България, само че и от Европа, защото се предлага високотехнологична медицина, услуги като роботизирана хирургия и така нататък

Стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните стратегии към 1 май т.г. на човек за област Плевен е 1279.43 лева, като останалите области от Северозапада – Враца, Ловеч, Монтана и Видин, въпреки с малко, ви изпреварват.

Плевен е един от 39-те града, които са финансирани със съответна сума, избрана от централната власт. При състояние че Плевенската община има към 140 хиляди души население, а пък размерът на вложенията с европейско финансиране е закрепен над 47.5 млн. лева, явно това води до по-малко число. От това нищо не следва с изключение на обстоятелството, че в другите региони са избрани, несъмнено, по-малки суми в цифрово изражение предвид на още по-голямото обезлюдяване. На смешка казано, в случай че в едно запустяло село направиш басейн за 2 млн. лева и в случай че в това село живее 1 човек, за статистиката инвестицията ще бъде приблизително 2 млн. лева за 1 гражданин.

Веднага ви давам образец: според европейските стратегии огромните градове не могат да бъдат бенефициенти на средства за създаване на спортна инфраструктура, по този начин както обаче могат да бъдат дребните и междинните общини. И аз запитвам: когато направиш един стадион за 5, 8 или 10 млн. лева в една дребна община с 1000 или с 2000 поданици, кой ще употребява тази услуга, този състезателен обект? Малките общини нямат средства даже за обикновена поддръжка на тази спортна инфраструктура.

Спортните вложения в България и съответно в Плевен могат да бъдат направени единствено с целево финансиране от централната власт с разпореждане на българското държавно управление. Ако имахме тези многомилионни средства, в Плевен нямаше да сме в обстановката да имаме недостроена спортна зала от 30 години и втора стартирана постройка също е недостроена, която към този момент три години няма финансиране за втория стадий от строителството. За дотъкмяване на залата ще са нужни най-малко още 8 млн. лева, а ние не разполагаме с подобен запас

Но пък успяхте да реализирате огромни вложения в градския превоз.,

В първия програмен интервал бяха вложени 40 млн. лева, във втория планът ни е за още 17 млн. лева Оптимистично ще е в случай че кажа, че всичко в региона на градския превоз е на европейско равнище. Защото интегрираният градски превоз не е единствено транспортни средства, които си закупил с европейски пари. Той включва в себе си доста неща: и оптимална съгласуваност, и натоварване на съответните градски линии, и електронно таксуване, сигурност, обезпечаване на по-бърз трафик, система за видеонаблюдение, уличната мрежа, контролиране на маркировки и така нататък

Без да претендираме, че сме равни на началните стандарти в Европа, в действителност направихме голяма крачка напред във всяко едно отношение. Когато се вкара и системата за електронно таксуване и се сложи видеонаблюдението по кръстовищата, усъвършенства се проходимостта на основни кръстовища и се контролира трафикът, дружно със съпътстващите детайли като създаване на нови спирки, слагане на осведомителни табла, явно доста по-добра ще е услугата.

Каква е готовността ви, с какъв брой плана имате подготвеност да кандидатствате за финансиране пред Фонда за градско развиване и на каква индикативна стойност са те?

Водим диалози сега за финансиране на няколко плана. Единият е за автогарата, където сме оповестили процедура за планиране на цялостен ремонт. Друг план, който приготвяме и сега, също тече избор на архитект, е за съвременен подслон за кучета. Готов е планът ни за реновиране на централната градска част от площад " Свобода " до театъра, с цел да създадем свързаността сред театралния площад, централния градски площад и водната каскада с индикативна стойност 2.5 млн. лева

Имаме също по този начин подготвен план за създаване на скейтборд парк с индикативна стойност 600 хиляди лева, който сме дали обещание на младите жители на Плевен. Друг план, за който желаеме да намерим финансиране, е обвързван с цялостната замяна на осветителната мрежа на Плевен. Ориентировъчната му стойност съгласно авансово проучване е за към 6 млн. лева

Скоро сте оповестили социална поръчка за коли втора ръка - за какво употребявани?

Защото нямаме пари за нови. И търсим за потребностите на разнообразни общински предприятия или звена на администрацията - има нужда от коли, с които да си реализират активността. Примерно за потребностите на селските кметства, за потребностите на Оперативна програма " Земеделие и гори ", за потребностите на общинския инспекторат и така нататък И предходната година имахме такава поръчка - не се явяваха претенденти, не е атрактивна тази поръчка да търсиш коли втора употреба, а нови не можеш да си позволиш.

Каквото и да си приказваме и каквито и пожелания да си насочваме един към различен, факт е, че без пари нищо не става. Средствата, които страната дава на общините под формата на финансова годишна дотация, финансови разноски, са пренебрежимо малко. Не мога да се съглася, че община като Плевен има финансова дотация от 1 млн., което, разграничено на броя поданици в общината, прави по десетина лв.. С 10 лева не знам дали може да смениш една или две тротоарни плочки.

Отдавна приказваме, че 10% от налога, който се събира, би трябвало да остава там, където се генерира, с цел да може да имаме задоволително лични доходи, с цел да можем обикновени потребности да поемем.

Интервюто взеха Силвия Златкова и Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР