Илюзия е, че плащаме най-скъпо за доставкитеТезата, че българите,

...
Илюзия е, че плащаме най-скъпо за доставкитеТезата, че  българите,
Коментари Харесай

Трябва да обуздаем свръхочакванията за евтин руски газ

Илюзия е, че плащаме най-скъпо за доставките


Тезата, че „ българите, в този момент, плащаме най-високи цени за съветски тръбен газ “, не дава отговор на действителността. Казвам го въз основата на съответни данни, получени от публични източници.

Цената на съветския тръбен* газ се пресмята по формула, в която се регистрират Средиземноморските котировки на избрани течни (алтернативни) горива с избран теглови коефициент. Тя се валидира всеки три месеца, като формулата има резултат на „ рекурсивен филтър “, който изглажда кривата на ежедневните котировки и е комфортна за прилагане, включително за прогнозиране, заради обстоятелството, че промените в цените на различните горива се отразяват в цената на газа със забавяне от 9 месеца.

У нас цената на газа е променлива големина, закрепена за всяко тримесечие, дефинира се от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и не зависи от волята на публичния снабдител – „ Булгаргаз “.

В таблица по-долу можете да видите отклоненията от доставяните цени на „ Булгаргаз “ спрямо цените на съветски газ за страните на Европейски Съюз (Германия, Франция, Италия, Гърция, Румъния) за интервала от първо тримесечие на 2013 година до първо тримесечие н 2018 година

Числата в алено демонстрират в проценти отклонението в минус, т. е. размерът и времевия период, когато цените на доставките за България са по-високи от тези за посочените страни членки на Европейски Съюз.Числата в черно демонстрират случаите, когато доставките у нас са по-ниски. Очевидно е, че България се намира в зоната на „ ценови “ комфорт по отношение на посочените страни, не противоположното, както се твърди в някои наши медии.

„ Булгаргаз “ към този момент води договаряния с съветската страна в осъществяване на извънсъдебно съглашение сред „ Газпром “ и Европейска комисия, което е по отношение на дело за корист на съветската компания с монополно състояние.

Какво ни предлага „ Газпром “. Първо всяка от страните може да изиска преразглеждане на цената при следните условия: в случай че има забележителна смяна на икономическите условия на европейските газови пазари, които са отвън контрола на страните; в случай че цената не отразява смяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия или смяната на цените на газа в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа.

Второ – дава се опция на „ Булгаргаз “ да изиска смяна на точката на доставка (Негру Вода), като изиска всички или част контрактуваните размери газ да бъдат доставяни в точка на доставка Берегово, Унгария или Велке Капушани, Словакия. „ Булгаргаз “може да изиска тази смяна, в случай че не е в положение единствено да провежда преноса на газ.

Трето – вкарва се нова процедура за разрешаване на разногласия сред страните с използване на законодателството на Европейски Съюз. Уреждат се изискванията за смяна, основанията за отвод от страна на „ Газпром “. Като период за договаряне Европейска комисия е определила 120 дни. Едва след този период разногласието може да бъде отправен до съдия. В този случай арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща напълно западноевропейските референтни стойности.

Въвежда се и институт на Контролиращ шеф, назначаван от Европейска комисия, което значи увеличение на контролните и разпоредителни функционалности на Европейска комисия по двустранните контракти.

Какво тъкмо е подписано не е известно на обществеността, само че като се регистрира фактът, че експертизата на „ Булгаргаз “ беше разширена с привличане на извънсистемна помощ, уповавам се да е реализиран максимумът, който може да се получи при договаряния с подобен мощен състезател на европейския газов пазар като „ Газпром “. Освен това допълненията имат рамков темперамент. Истинската борба следва при новите договаряния в подтекста на постигнатите договорености.

Какви са рисковете?Обвързването на цените на европейските газови пазари, надлежно цените на газовите хъбове, с формулите за формиране на цените по настоящите контракти за доставка, носи опасности и като резултат можем да получаваме газ на по-висока цена от тази по класическата формула.

Данни демонстрират, че „ цената на вход “ („ Булгаргаз“) от май 2016 година е по-ниска от цената на най-близкия референтен газов хъб VTP (Австрия). До първо тримесечие на 2018 година тази наклонност се резервира и е устойчива в вероятност.

Следователно, непосредствено прекосяване към усреднени котировки на референтни газови хъбове в средносрочен небосвод не е в наша изгода.

Механизмът на пазарно ценообразуване, допълнен с препращане към ценовите равнища на „ конкурентните континентални западноевропейски газови пазари “, сред които Германия, Франция и Италия, както и най-важните газови хъбове с доставки на полутечен газ, сред които TTF (Германия) и NCG (Холандия), значи смяна на структурата на формулата за ценообразуване, като към съществуващата формула може да се добави механизмът на „ спот пазара “.

Изчисления демонстрират, че отчитането на „ спот “ цената на база ретроспекция за ценови интервал януари 2013 – първо тримесечие 2018 година още веднъж е по-висока от цената по настоящата формула. Следователно, рискът да получаваме газ на по-висока цена от тази по настоящата формула остава. Показаното до тук следва да се възприема като редукция на свръхочакванията да получим по-ниски цени вследствие на преговорния развой. Ако прибавим обстоятелството, че към този момент сме получили бонус по отношение на предстоящата реализация на „ Южен поток “, то вследствие на договарянията е допустимо да се приложи „ нулев “ вид – „ няма „ Южен поток “- няма бонус.

За да не бъдем напълно песимисти в нашите упования, би трябвало да се надяваме на геополитическия фактор. Излизането на нови играчи на пазара на полутечен газ, в. т. ч и Русия може внезапно да понижи неговата цена и тогава „ смесената “, или чисто „ спот “ формула да се окажат по-благоприятни за нас. Възможността да предоговорим на по-къси позиции при смяна на конюнктурата по силата на новите договорености дава повече степени на независимост и благоприятни условия.

Създадената реципрочна опция за смяна на точката на доставка действително би нараснало цената на доставката, заради увеличение на транспортните разноски и опция на други играчи да имат пряк достъп до дребния ни газов пазар в конкуренция на „ Булгаргаз “, който е привързан с несъблюдение на задължението за минимални годишни и летни количества (т.нар. “takeorpay “) и надлежно би дължал неустойки на съветската страна. Добрата вест е, че „ Булгаргаз “ може да получи част или даже цялото количество природен газ на друга точка на доставка, като това ще се счита за доставка на точка Негру Вода, както и да търгува реципрочно на газовите пазари на Европейски Съюз.

Участвах като основен специалист в договарянията през 1998 година с „ Газпром “. Руската компания е умел състезател в преговорния развой, изключително тогава беше в монополна позиция. Успяхме да договорим положителни условия за директните такси, единствено заради обстоятелството, че открих груба систематична неточност във финансовия модел на съветската страна. Тогава преговорният развой сподели, че страните нямат никакви сантименти, свързани с „ братска дружба “.

Сега същинските договаряния предстоят. Ние имаме няколко официални, само че вероятни за търгуване преимущества. От една страна имаме контракт за доставка – пункт „ Исакча “ до 2022 година Промяната на точката на доставката е мотив за нови договаряния. И второ – имаме настоящ контракт за пренос на към 18 милиарда н.м3. газ годишно до 2030 година С включването на първа тръба на „ Турски поток “ в зоната на Люлебургас, от преноса отпадат 14 млрд.н.м3 газ, а от приходите на „ Булгартрансгаз “ към $90млн. годишно. Имаме обаче уговорка “shiporpay ” (транзитирай, или плащай), която се популяризира на 90% от нетранзитирания газ. За интервала от 2020 година, когато стопират доставките през Украйна, до 2030 година „ Булгартрансгаз “ няма да получи по остарялата скица съвсем един милиард евро за директни такси. Сериозна сума, която може да се постави на масата на преговорния развой в интерес на втората тръба на Турски поток и отстъпки в трендовата цена на газа.

Преговорният развой протича при огромна геополитическа турбулентност, което подвига ранга на представителност при завършване на процеса на равнище министър председатели. Орбан и Вучич направиха посещаване на високо равнище. Не би трябвало да забравяме, че с реализацията на „ Турски поток “ 1, нашата газотранзитна система остава полупразна и може да се възвърне единствено, в случай че „ Турски поток “ 2 промени маршрута си в посока България. Този и други въпроси от сходен темперамент явно са отвън опциите и длъжностния документ на шефа на „ Булгаргаз “. Който и да договаря с съветската страна е належащо да има мандат и рамково съглашение, тъй като по досегашната статистика водещият договарянията с „ Газпром “ постоянно е обречен, без значение от резултатите на преговорния развой.

Добрата вест е, че отчитайки времевия лаг от 9 месеца по повод котировките на различните горива, влизащи във формулата за ценообразуване на газа, е допустимо до 1 април да останем със сегашните цени на синьото гориво, а от там – без смяна в цените на тока и парното.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР