> ИлюстрацияВсяка 7-ма линейка негодна за пациенти“, публикуван днес, 12

...
> ИлюстрацияВсяка 7-ма линейка негодна за пациенти“, публикуван днес, 12
Коментари Харесай

От МЗ опровергаха твърдението, че всяка седма линейка е негодна за пациентите

 > ИлюстрацияВсяка 7-ма кола за спешна помощ негодна за пациенти “, оповестен през днешния ден, 12 февруари, във в. " Монитор “ от Министерството на здравеопазването изпратиха опровергаване до Varna24.bg .

Публикуваме го без редакторска интервенция:

" Още самото заглавие на обявата е погрешно и в този смисъл подвеждащо. Като причина за негодността на колите за спешна помощ са посочени " прекалено навъртени километри и остаряла техника “. В допълнение се прави уточнението, че " 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се употребяват за превоз на движимости, нужни за центровете и лечебните заведения, демонстрира изследване на " Монитор ". Министерството на здравеопазването изрично декларира, че тази информация не дава отговор на истината. Пробегът на санитарните коли няма отношение към качеството на оказваната здравна помощ и пригодността на колите за спешна помощ за превозване на пациенти в незабавни положения.

Невярно е и изказванието за остарялата инсталация – всеки хигиеничен автомобил е екипиран с здравната инсталация и техника в сходство с медицински стандарт " Спешна помощ “. По отношение на цифрите 144 ( " за старите коли, с които се карат…. “) и 7 ( " всяка 7-ма кола за спешна помощ негодна “) Министерство на здравеопазването учтиво моли " Монитор “ да даде данните, на които почива " изследването “.

В материала се споделя още, че " 780 са колите в незабавните центрове и отделения на лечебните заведения, с които се извозват заболели и се оказва първа помощ на потърпевши при произшествия, произшествия и повреди “. Министерство на здравеопазването прецизира: в справката, предоставена на " Монитор “, ясно е посочено, че 780 са колите за спешна помощ разполагаем на 27-те центъра за незабавна здравна помощ и 176-те филиала към тях. Съвсем друго нещо са незабавните отделения на лечебните заведения. Болниците разполагат със лични санитарни коли, които нямат общо със системата на незабавната помощ в страната. Същите се употребяват за характерните медицински потребности на лечебните заведения. От казаното дотук, както и от текста на материала по отношение на реализацията на огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ (финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, с бюджет от близо 164 млн. лева.) излиза наяве, че създателят на текста не прави разлика сред центрове за незабавна помощ, филиали за незабавна помощ и незабавни отделения към лечебни заведения.

По отношение плана за рационализация на незабавната помощ " Монитор “ показва: " Почти всеки втори незабавен център в България ще бъде в напълно нова постройка и ново, съвременно здравно съоръжение. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, оповестиха още от здравното министерство. Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат главно реновирани и също обзаведени с техника от последно потомство “. Информацията още веднъж е погрешна – от отговора на министерството до медията се схваща, че в 237 обекта, измежду които 27 центъра (т.е. всички центрове за незабавна помощ на територията на страната), 176 филиала (т.е. всички филиали на територията на страната) и в 34 незабавни отделения, което значи, че общо 237 обекта ще бъдат обект на намеса по плана, включително и строителство.

Не дава отговор на истината и надзаглавието на материала в книжното тяло на медията " 84 незабавни центъра в нови здания “. Спешните центрове в страната са 27 – един незабавен център за София-област и София-град и по един незабавен център във всяка от другите административни области.

Друг откъс от обявата на " Монитор “: " …432 са с навъртени сред 250 000 и 300 000 километра. Те са импортирани преди 2007 година…. “. От справката, която Министерство на здравеопазването е предоставила на медията, ясно се вижда, че 432 са колите за спешна помощ, закупени в годините 2007 година, 2008 година и 2009 година Същата сметка може да направи всеки четец, който прочете и идващото изречение от обявата: " Доставените коли за спешна помощ през 2007-а са 141, през 2008 година -111, през 2009 година -180, през 2015 година... “.

В умозаключение, Министерството на здравеопазването изпрати сегашния текст – опровергаване до основния редактор на " Монитор “ с гледище за правилно отразяване на тематиката в идващия брой на вестника (на същите страници), както и на уеб страницата на медията. Публикуваме опровержението и на електронната страница на министерството, защото погрешната информация се тиражира и от други медии, а по този метод обществеността бива подведена ".

 

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР