> ИлюстрацияВарненският апелативен съд разгледа жалбите на четири гражданки на

...
> ИлюстрацияВарненският апелативен съд разгледа жалбите на четири гражданки на
Коментари Харесай

Четирите млади израелки, задържани с трева на летище Варна за над 3 млн.лв., остават в ареста

 > Илюстрация
Варненският апелативен съд прегледа жалбите на четири гражданки на Израел против постановените им от Окръжен съд – Варна най-тежки ограничения за неотклонение и удостовери задържането им под стража.

Цофия Й. – на 21 година, Ривка З. – на 22 година, Бат-ел П. на 22 година и Одел Ц. – на 23 година, са били арестувани на 9 септември при идването си на Летище Варна с полет от Тел Авив. Растения с тегло 93 330 кг били разпределена в 5 куфара, оставени на багажната лента. Четирите дами са упрекнати, че в съучастничество са пренесли през границата тревиста маса – растение кхат, съдържащо наркотични субстанции. За това закононарушение законът планува наказване от 10 до 15 години отнемане от независимост и санкция от 100 до 200 хиляди лева

В четири обособени производства Апелативният съд изслуша мненията на страните и реши доказателствата: физико-химична експертиза; информация от Сектор БОП; разпити на обвинените и на свидетели; документи от посолството на Държавата Израел; контракт за наем на апартамент във Варна, подписан в интерес на девойките.

Според направената експертиза, изследваните проби демонстрират съществуване на две наркотични субстанции: високорисковото катинон и рисковото катин, включени в забранителни описи.

Именно наличието на тези субстанции в растенията е измежду основанията на прокуратурата да заключи, че е осъществена трансгранична контрабанда. По предварителни данни на обвиняването, цената на опиата е над половин милион евро. Според представителя на Апелативната прокуратура, младите дами са направили закононарушението по користни подбуди, против контрактувано възнаграждение. А мъжът, провел пътуването им, преди година е бил арестуван в Париж с 37 кг  кхат. Цитирани бяха данни, съгласно които израелски жители постоянно внасят кхат в Западна Европа. От началото на годината 73 израелски жители са задържани в Европейски Съюз за транспорт на упойващата трева.

Защитата на четирите чужденки оспори осъществяването на контрабандата, с претекста, че товарът не е минал през митническата граница на страната ни. Деянието е останало във етапа на опита: девойките своеволно се отказали от желанията си да внесат растението и не взели куфарите си. Според юристите, откакто експертизата не дава информация за концентрацията на неразрешените дейни субстанции в конфискуваните растения, не може да се заключи, че е нарушен законът. Израелските гражданки са с чисто правосъдно минало и нямат престъпни регистрации.

Пред съда Цофия, Ривка, Бат-ел и Одел показаха предпочитание да изоставен ареста, тъй като не са задоволени от хигиената и порядките, а храната не подхожда на условията на религията им.

Съдът реши, че са събрани задоволително доказателства за осъществено закононарушение и съпричастността на четирите дами. В тази посока са доказателствата: 93 кг от растението кхат; показанията на митнически чиновници и обясненията на обвинените, които признават, че са ги пренесли. Съдебният състав намира, че няма заплаха при по-лека мярка за неотклонение девойките да извършат закононарушение, само че може да се укрият от наказателно гонене. Законът позволява, че този риск съществува при повдигнато обвиняване за закононарушение, наказуемо с над 10 години отнемане от независимост. Още повече, че девойките са жители на страна отвън Европейски Съюз, нямат непрекъснат адрес у нас и е евентуално да изоставен България. Настоящатата инстанция съобрази, че растението кхат не е е неразрешено в Израел, притежанието му там не е закононарушение и не се санкционира.

Решенията на Апелативния съд бяха взети с изключително мнение на ръководителя на правосъдния състав, който смята, че най-тежката мярка за процесуална насила по отношение на четирите израелски гражданки, упрекнати в контрабанда на опиати, би могла да се размени с домакински арест. 

Определенията не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР