Илюстрацията е от изложбата Европа на карикатуристите в София през

...
Илюстрацията е от изложбата Европа на карикатуристите в София през
Коментари Харесай

България все повече се откъсва от демократичния път на развитие

Илюстрацията е от изложбата " Европа на карикатуристите " в София през 2018 година, в края на българското европредседателство.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА С голяма угриженост означаваме все по-голямата поляризация в обществото както у нас, по този начин и в световен мащаб. Надига се краен шовинизъм, очертаващ нови фронтови линии. Правят се дейни опити да се размие границата сред религията и светската страна. Излива се голям финансов запас в поддръжка на ултраконсервативни и популистки придвижвания. Полагат се дейни старания да се върнат обратно достиженията в областта на човешките права и демократичните свободи, реализирани през последните години: отхвърлят се одобрени научни проучвания и се вършат опити да бъдат сменени с пропагандни доктрини; нападат се неправителствени организации, преподаватели, публицисти, правозащитници и представители на гражданското общество; слагат се под въпрос базисни интернационалните документи за правата на индивида и детето, които България от дълго време е приела.

Новите медии се употребяват за манипулиране на публичното мнение, разпространение на подправени вести и всяване на параноични страхове. Армии от тролове и ботове постановат рискови позиции, маскирани като " глас на гражданското общество ". Подкопава се доверието в престижи и в съществени източници на информация. Общественото пространство се залива с дезинформационни акции до степен на цялостна дезориентация и всеобщи нервности.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В обществения дискурс нарастват уклоните към екстремизъм. Спокойните и рационални гласове се давят в тресавище от шумни, скандални изявления, които предизвикат чисто прочувствени реакции. От екрана свободно и необезпокоявано се лее тирада на омразата, а от словото до действителното деяние крачката от време на време е прекомерно къса.

България от ден на ден се откъсва от цивилизационния си избор, изработен през последните години, от демократичния път на развиване и от проевропейската си ориентировка. Парадоксалното е, че точно тези, които най-активно нападат доверието в общите европейски полезности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом от вътрешната страна.
Всичко това е част от световен развой, обрисуван в Отворено писмо на трийсет международни интелектуалци. Те сигнализират, че Европа стои пред най-голямата опасност за съществуването си от 30-те години на XX век насам, и приканват интензивно да отстояваме правилата на демократичната народна власт и европейските полезности.

Присъединяваме се към апела на интелектуалците и призоваваме нашите съграждани: бъдете дейни, информирайте се и дайте гласа си за партии и претенденти, които ясно декларират проевропейска, продемократична и пролиберална ориентировка! Нашата европейска еднаквост добавя и обогатява, а не се опълчва на националната ни еднаквост. Българската просвета постоянно е процъфтявала в интервали на отваряне и деен продан с европейските и международните обичаи. А Европейският съюз е най-сигурният поръчител, че нашият език и нашата просвета ще бъдат съхранени и ще оставят трайна диря в европейското и международното културно завещание.

На всички, които следва да ни съставляват в Европейския парламент през идващия му мандат, подсещаме, че той е общественост, учредена на спозелени полезности: ценене на човешкото достолепие, човешките права, свободата, демокрацията, равенството и правилата на правовата страна. Тези полезности изискват да отстояваме плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността в обществото.

Да се обединим изрично към демократичните правила и демократичните полезности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в главните документи на Европейския съюз!

Имената на подписалите писмото можете да видите тук, както и да се присъедините към изразените в него позиции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР