> Илюстрациясрещу пускането на руски анимационни филмчета във варненското училище

...
> Илюстрациясрещу пускането на руски анимационни филмчета във варненското училище
Коментари Харесай

Родители роптаят срещу спирането на анимационните филмчета във варненско училище

 > Илюстрациясрещу стартирането на съветски анимационни филмчета във варненското учебно заведение " П.Р. Славейков ", до медията ни бяха изпратени голям брой мнения от родители в отбрана на положителната процедура децата да бъдат срещани с обичани анимационни герои на няколко генерации, трансформирали се в класика. 

Припомняме, че родител на момиченце от централното варненско учебно заведение се жалва в обществената мрежа, че щерка му е била " принудена " да гледа съветско анимационно филмче, а той самият не е давал единодушие детето му да учи съветски език. Ето и част от мненията, предизвикани от изказването на недоволния татко, както и от прекъсването на всички филмчета, излъчвани в междучасието за почивка на децата: 

" Родител съм на дете от същия клас. На интерактивната дъска е пускано освен " Ну, погоди ", само че и анимационното филмче " Маша и мечокът ". Единствено този родител (от общо 25 деца ) има проблем със непознатия език, и по-точно, че непознатият език е съветски. Този родител еднолично отива да приказва с класната и с директорката, прескачайки мнението на други 24 родители, майки и татковци. Големият въпрос е този родител, явно русофоб, дали щеше да прояви такава самодейност, в случай че децата бяха гледали " Спондж Боб " или огромното американско скудоумие  " Чичо Дядко "?

Синът ми е във същата тази паралелка и споделя, че децата напълно доброволно се забавляват с белите на дребната Маша, което пък им оказва помощ по-лесно да се приспособяват от игри в детската градина към образователен развой в първи клас. Като рационален родител за мен е значимо, че това работи, без значение дали героите приказват на съветски или британски език.

За страдание българската анимационна школа е единствено един печален спомен в наши дни. Защото децата на тази възраст по-скоро гледат, в сравнение с да схващат думите. Искрено скърбя, че тази обстановка ме среща с този господин, който най-вероятно изпитва избрани ментални дефицити, които ще донесат отчаяние на тези деца,  включително и на моето дете ", споделя майка на първокласник.

Друг родител на дете от същото учебно заведение оспорва в коментар до медията ни изказванието, че децата не излизат на въздух в междучасията, " принудени " да гледат филмчета:

" Факт е, че учениците от първи клас всеки ден излизат на двора в огромното междучасие, с цел да се раздвижват, като се изключи дните, в които метеорологичните условия не разрешават /дъжд, мощен вятър/. За превод на съветски филми и дума не може да става. А " тайното зарибяване " е плод на въображение. В споделеното от възмутения родител, има мощно изкривена и погрешна информация, която манипулира публичното мнение ".

Припомняме и коментара на таткото, разбунил духовете и провокирал реакция от страна на РУО Варна, откъдето стопираха излъчването на всичко на интерктивната дъска в учебното заведение, което не е част от наложителното образователно наличие:

" Варна. 2019-та година, страна в Европейски Съюз. От щерка ми узнавам, че в междучасията се е учело съветски език, съвсем всекидневно. Това без знанието и утвърждението на родителите - както категорично се изисква по закон!! Прожектират се филми на съветски, госпожата превеждала. Вместо да излизат на открито през междучасията, седят и гледат съветски филмчета. Уточнявам, не е съветското учебно заведение, а нормално българско такова. В България сме, формалния език на преподаване не е ли по закон наложително български?? Руския не отпадна ли още през 90-те години?? И за какво е належащо още от дребни да " зарибяват " децата, и то скрито??? "

По мотив създалата се обстановка началникът на РУО Варна Венцислава Генова разяснява за медията ни следното:

" С оглед на това, да бъде спокойна ситуацията в града преди изборите и да не се политизира положителното предпочитание на педагозите да се гледат на интерактивната дъска филмчета на какъвто и да било непознат език в ранна детска възраст, съм разпоредила интерактивната дъска да се употребява единствено и само за директна работа по преподаване на образователното наличие. Считам, че самодейността на педагозите е добра да се пускат типичен анимационни филмчета и песнички, това се прави за преодоляване възходящата агресия сред децата и за тяхно положително, за създаване на една по-богата обща просвета, само че все пак, откакто се възприема по този метод и с цел да не се злоупотребява, да се смята като агитация и провокация, съм издала тази заповед най-малко до 27 октомври, да не се  излъчват филмчета и музика на тази дъска ", разяснява за медията ни Венцеслава Генова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР