ИлюстрацияСпоред издадената от съда в италианския град Лоди Европейска заповед

...
ИлюстрацияСпоред издадената от съда в италианския град Лоди Европейска заповед
Коментари Харесай

Оставиха в ареста майка на три деца, издирвана в Италия за кражби

 Илюстрация
Според издадената от съда в италианския град Лоди Европейска заповед за арест, Атанаска С. е разследвана за лишаване на портфейл с персонални документи и две банкови карти, и евакуиране посредством тях на сума от 3 400 евро, както и за кражба на портфейл със 170 евро. 

На 4 юни Шуменският областен съд дефинира Атанаска С. да бъде арестувана под стража. Мотивите са тежката наказуемост на действията, за които искащата страна е издала заповед за задържане за наказателно гонене и наказуемостта им и съгласно българското законодателство. Атанаска е осъждана неколкократно у нас за сходни закононарушения. 

Делото за екстрадицията е планувано пред Шуменския областен съд за 13 юли. Тогава ще бъде прегледано и делото против съучастника на Атанаска – Симеон П., който също е бил арестуван по искане на италианската страна. Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че той е правосъден заседател. Мъжът е с мярка за неотклонение " домакински арест “. 

Днешното правосъдно съвещание пред въззивната инстанция бе второ по ред. В предходното - на 23 юни правосъдният състав назначи съдебно-медицинска експертиза, благодарение на която да реши дали здравословното положение на 40-годишната жена разрешава продължение на престоя й в ареста. Експертизата бе приобщена към делото, а вещото лице показа заключенията в правосъдната зала. Според тях, няма данни за остро възпалително заболяване и медицински противопоказания на престояване в ареста.

Пред съда представителят на Апелативната прокуратура уточни заплахата търсеното лице да извърши закононарушение, поради миналата му съдимост.

Защитата на Атанаска посочи здравословното й положение и фамилното й състояние - има 3 деца, за които в този момент се грижи сестра й. 

При произнасянето си Апелативният съд се съобрази с отхвърли на Шуменския областен съд да промени в началото избраното " задържане под стража “ и с изводите на съдебно-медицинската експертиза. Въззивният съд удостовери избраната от първата инстанция мярка " задържане под стража “, с цел да обезпечи възможното предаване на дамата на италианските управляващи. Продължаването на престоя на желаното лице в ареста не би уязвило правата му, с оглед плануваното след 10 дни дело за екстрадиция, обоснова се правосъдният състав.

Определението, с което Апелативен съд – Варна отхвърли да промени мярката за неотклонение на търсената от италианския съд Атанаска С., е дефинитивно и не предстои на обжалване. 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР