> ИлюстрацияСъгласно Заповед РД-01-915 от 09.11.2021 г. на министъра на

...
> ИлюстрацияСъгласно Заповед РД-01-915 от 09.11.2021 г. на министъра на
Коментари Харесай

Информационно обслужване разработи удостоверение за наличие на антитела

 > Илюстрация
Съгласно Заповед РД-01-915 от 09.11.2021 година на министъра на опазването на здравето, всички жители, които имат направено проучване за съществуване на IGG антитела против SARS-CoV-2 след 11.11.2021 година и лабораторният резултат е със стойност над 150 BAU/ml, ще могат да изтеглят своето уверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес

Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от проучването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила проучването. На място може да бъде взето и самото уверение. Документът е годен 90 дни от датата на направеното проучване и важи единствено на територията на България. С него няма опция да се пътува зад граница.

Генерираното уверение за съществуване на антитела против SARS-Cov2, потвърдено посредством лабораторен тест е с друг формат от европейския модел на зелен документ. В документа се съдържат всички наложителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, персонални данни на лицето, начална и последна дата на годност, лабораторен резултат от проучването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета тестът.

За да бъде годно удостоверението, проучването за антитела наложително би трябвало да е направено след 11.11.2021 година от лаборатория, която е сполучливо интегрирана с НЗИС. Тестове, направени отвън територията на Република България или в лаборатории, които към момента не са свързани с осведомителната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат употребявани за генерирането на електронния документ. Препоръчваме на жителите, които желаят да употребяват уверение за съществуване на антитела против SARS-Cov2, потвърдено посредством лабораторен тест, да се поинтересуват дали определената от тях лаборатория дава отговор на изискванията.

Близо 2.4 млн. е броят на изтеглените Коронавирус документи и удостоверения през интернет портала на НЗИС до този миг. От оповестяването на противоепидемичните ограничения на 19.10.2021 година до този миг жителите са изтеглили над 1.480 млн. документа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР