> ИлюстрацияПри появата на униформените служители или патрулката по алеята,

...
> ИлюстрацияПри появата на униформените служители или патрулката по алеята,
Коментари Харесай

Код при проверките за шум по Крайбрежната: Чумата идва, спирайте музиката!

 > Илюстрация
При появяването на униформените чиновници или патрулката по алеята, стихват освен децибелите, само че и шумните диалози на клиентите, които след 23 часа могат да бъдат глобени за нарушение на тишината, споделят очевидци.

Полицаите към този момент замерват с шумомери даже старецът с акордеона, който свири вечер към Летния спектакъл в Морската градина и разчита на подхвърлена лепта от преминаващите варненци и туристи.

Бурните купони до зори под намерено небе в летните нощни заведения край морето във Варна са на път да останат в историята, след като вътрешният министър Младен Маринов разписа заповед, с която всички пълномощия по контрола над нощната тишина бяха поверени на полицията, а не както преди на екип от специалисти към Национална агенция за приходите, РЗИ и Министерство на вътрешните работи. Това, както медията ни заяви, стана допустимо след признатите промени в Закона за отбрана от шума в околната среда, целящи ограничението на нездравословното му влияние върху хората. 

Служители на Министерство на вътрешните работи поемат напълно контрола върху шума в заведенията и комерсиалните обекти в интервала от 14.00 до 16.00 часа и от 23.00 до 08.00 часа. Това заяви във Варна депутатът Валери Симеонов по време на работна среща на регионалния съвещателен съвет по туризъм.

" Новината е, че Законът за отбрана на околната среда от шума е към този момент в деяние. Изискванията във връзка с Министерство на здравеопазването в светлата част на денонощието остават същите. Промяната е само в частта, касаеща новооткритите заведения и търговски обекти или такива, които трансформират предназначението си. Те ще би трябвало да минат шумоизмерване на изолацията си. 

Новият миг в закона касае най-вече нощните часове. В този период контролът се поема напълно от чиновници на Министерство на вътрешните работи ", каза Валери Симеонов.

Той съобщи, че инспекциите, осъществявани взаимно от чиновници на Национална агенция за приходите, РЗИ и полицията през 2017г. и 2018 година са дали своите дисциплиниращи резултати и съгласно неговите наблюдения изключително в Бургас, внезапно са намалели сигналите на тел. 112 във връзка с високите децибели в заведенията. 

Намалели и нарушаванията касаещи провеждането на празници навън като цигански сватби и кръщенета. Те били изнесени към този момент най-вече по села и махали, добави Симеонов. 

" Досега имаше разминаване на отговорностите, измененията ще облекчат съществено институциите, ще спестят ненужно размотаване и координиране. Служители на РЗИ и Национална агенция за приходите ще си спестят конфликтите с недобросъвестни ползватели на заведения. Нещата вече са оптимално опростени ", добави още Валери Симеонов. 

" Според мен тази мярка беше последна и минахме от едната прекаленост в другата. Докато преди нощните заведения взривяваха с високите си децибели летните нощи край морето, в този момент в 23 часа би трябвало да бъде спряна всякаква музика, не разрешава се даже на хората да си приказват на всеослушание между тях. Това би довело до доста отрицателни последици за туризма във Варна. 

Трябва да се откри салдото и компромисният вид, знаем, че лятото откритите нощни заведения са желани от туристите, които естествено желаят да са на въздух край морето. В момента няма точни критерии, по които да се реши дали шумът в обещано заведение е в нарушаване. В лятна Варна в 23 часа да спре всеки тон, това припомня за бедствено състояние. По това време нормално хората излизаха, с цел да се забавляват. Сега могат да го вършат, само че единствено на закрито. Само на закрито може да пееш, танцуваш и се смееш на воля с другари, по този начин излиза. За мен това е прекаленост, която ще удари по туризма ", разяснява за Varna24.bg Павлин Косев, ръководител на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР