> ИлюстрацияМедията ни потърси за коментар и Университетския медико-дентален център

...
> ИлюстрацияМедията ни потърси за коментар и Университетския медико-дентален център
Коментари Харесай

Вадене на млечно зъбче докара сериозни главоболия на младо семейство от Варна

 > Илюстрация
Медията ни потърси за коментар и Университетския медико-дентален център към МУ-Варна, където е оказана дентална помощ на детето. Публикуваме и двете гледни точки по случая:

  " Нашата зъболекарка, от която сме удовлетворени, ни насочи към Университетския медико-дентален център към МУ-Варна. Трябваше да бъде извадено млечно зъбче на дъщеричката ни, само че защото детето е на 5 години и доста се опасява, тя предложи да се обърнем към експертите там, с цел да извадят зъбчето с подобаващата анестезия. По нейните думи там давали някакви сокчета, които зашеметявали децата. Ние бяхме с направление от нея. Обадихме сме на посочения номер и записахме час. Оказа се че сме ориентирани към частния кабинет на стоматолог, работещ към центъра. Той прегледа детето ни и удостовери, че е добре да извадим зъбчето, тъй като ще ни основава съществени проблеми в бъдеще.  Попита с каква анестезия желаеме и ни изясни, че с едната анестезия ще е в схващане, само че леко зашеметено, а другата е цялостна.

Решихме да спестим контузията на детето и избрахме цялостната анестезия, а лекарят добави, че това е вярното решение в нашия случай. Разбрахме се да се обадим на идващия ден и да уточним ден и час. Мина една седмица до момента в който се свържем и се уговорим. След седмица се чухме и трябваше да ми даде листа за проучванията, които би трябвало да създадем, след което да ги занесем в Медицинския център. 

Когато отидох в Медицинския център ни бясниха какво би трябвало да създадем, дадоха инструкции да отидем при персоналния доктор на детето за настоящото положение и упътвания да се срещна с анестезиоложката, за да й дам резултати от проучванията.

На идващия ден, 14 ноември, към 10 часа отидохме в денталния център с детето. Попълнихме документите, които пожелаха, в това число и единодушие за процедурата, която по изказване на лекарите щяла да трае не повече от 5 минути.

Дадоха на дъщеричката ни два сиропа, с цел да се отпусне и не се опасява. Попитаха дали дребната ще разреши да я боцкат във веничката, само че им отговорихме, че в случай че не се постанова, е по-добре да не стресираме детето. Тогава ми обясиха, че ще й дадат малко божествен газ и взеха детето с тях с цел да надуело един балон. След това й поставили упойката, видях когато професорът влизаше с цел да махне зъбчето и тогава ми стана ясно че към този момент е приспана.

Ние чакаме в коридора. Професорът се забави към 2-3 до 5 минути най доста и излезе, сподели че по-късно ще ни повикат. Минаха към 20 минути, никой не излизаше.  Започнахме да се тормозим, защото не знаехме какво се случва. Малко по-късно излезе анестезиоложката и казва че можем да влезем при детето.

Влизаме и виждаме дъщеричката ни да се гърчи безусловно и да повтаря " мамо, мамо... “. Детето ни беше цялото алено, надуто, очи, уста, бузи...кашляше и се давеше. Казаха, че й се повдига, от време на време някои деца получавали такива реакции. Попитах може ли да я надигнем тъй като тя не може да си поема въздух и кашля, само че не ни разрешиха, тъй като ще повърне, и че скоро ще се оправи.

Беше сложена на система. Когато попитахме най-малко пет пъти здравната сестра за какво детето ни е в такова положение, получихме пет отговора, че не схваща въпроса. Според нея изглеждала по този начин, тъй като е плакала дълго.

Лично аз съм била 3 пъти под обща анестезия и след 10 мин съм ставала да се прибирам. Детето беше в такова положение дълго време, близо към час и половина. Слава Богу гаденето и гърченето спря след към 15-20мин, а отоците след още час и половина. Когато детето стартира да приказва след към 2 часа престой, ни пуснаха да си вървим. Казаха, че детето няма да помни нищо откакто се е събудила от упойката. Питахме я непрекъснато дали някъде я боли и тя доста мъчно ни отговаряше, че я боли ръчичката, където беше сложена абоката, гърлото и главата.

Направи ни усещане, че когато се прибрахме детето си спомняше много от нещата и обещанията,които сме и давали, с цел да отвлечем вниманието й.

 

В болничното заведение ни обясниха, че абоката би трябвало да остане, в случай че се постанова да се влива нещо, само че това нямало по какъв начин да я боли, съгласно тях се преструвала. Болката в гърлото била поради слагането на някаква тръба при упойката.

След това ни споделиха че би трябвало да минем през касата. Предполагахме,че все нещо ще има,което да би трябвало са си платим, нищо че сме с направление. Отидохме на касата и касиерката ни заяви че изискуем 480 лева Ние нямахме тази сума, имахме към половината и не знаехме какво да вършим тъй като и с кредитна карта нещо имаше проблем. Предложихме да си платим по банка дължимото, макар, че останахме извънредно сюрпризирани от тази сума. Никъде нямаше подложен ценоразпис, нито надпис, че центъра не работи със здравна каса. При всички прегледи никой не ни пердупреди за това. Смятахме, че детето е обезпечено и това е процедура, която му се поставя по здравна каса, допускахме, че е допустимо самата анестезия да коства нещо. Оказа се, че анестезията коства 390 лева, прегледа 40 и самата процедура по ваденето на зъба още 50 лв.. Бележката за заплащането беше издадена на името на 5-годишното дете.

Детето след към 2 часа и половина още не можеше да стъпи на краката си, трепереше и нямаше сили. Бяхме като в някакъв призрачен сън по-късно прекарване.

Благодарни сме, че детето е живо и крепко, това ни стига. Но преживния стрес и оскърбление беше огромен. Ние ще си платим тези 480 лева, само че е добре и други родители да са наясно какво ги чака, в случай че потърсят сходна услуга. “

Ето и коментара по тематиката на проф. Д-р Стефан Пеев, началник на Университетски медико-дентален център към МУ-Варна:

" Детето е въведено, откакто е било ориентирано към частния кабинет на проф. Георгиев. След като е било признато, родителите са настояли операцията да стане под обща упойка, защото детето не разрешава провеждането на каквито и да било операции. Единственото място във Варна, където има такава услуга е Университетския медико-дентален център.

Детето е минало анестезиологичен обзор, това е специфична консултация, която се прави с всички пациенти, при които се ползва обща упойка. По време на прегледа са изяснени всички елементи за осъществяване на операцията. След това с доцент Найденова също нещата са конкретизирани, като за провеждането на консулта си има избрани условия по стандарта, които би трябвало пъкъл бъдат покрити. Проведена е операцията, има написано от родителите осведомено единодушие.

Не е било в сериозно положение нито преди, нито след операцията. Всеки един пациент, който се лекува при нас с обща упойка, след операцията престоява при нас в продължение на няколко часа и е под наблюдаване.

Родителите в случай че вършат опит да им бъде опростено заплащането на процедура, която те са поискали и им е осъществена съответно, това е различен въпрос. Относно изказванията, че не са били предизвестени и не е имало ценоразпис на никое място, ценоразписа не е загадка, той се утвърждава от Академичния съвет на МУ-Варна. Той е обществен. Те не са отишли с направление по здравна каса при проф. Георгиев, а с една записка от различен ортодонт, тъй че рекламация за здравна каса няма по какъв начин да имат.

За страдание доста от нещата, които би трябвало да се поставят при денталното лекуване на дете касата не ги обезпечава. Така или другояче ние не работим със здравна каса. Това е политиката на университета, не я дискутираме сега, това е решение на управлението на МУ-Варна.  Имаме претекстове за това, само че няма да ги обсъждаме сега.

Има прекомерно доста други лечебни заведения, които работят по каса и пациентите си избират къде да отидат. Тези млади хора  са пристигнали непринудено при нас. Ние не можем да работим без пари. Това, че положението на детето е било сериозно, е клюка, няма такова нещо. Според анестезиологичният лист и регистрираните параметри на пациента няма нищо притеснително, детето си е тръгнало в положително здраве. Не е имало никакво затруднение нито по време на операцията, нито по-късно. Такива неща се означават.

Относно въпросът ви за какво е толкоз скъпа тази анестезия, това са цени, които от години Академичният съвет на МУ-Варна е утвърдил. Цената е такава, тъй като никой различен не поема разноски, касата не заплаща. Някой би трябвало да заплати за това. Нормално е и касовия бон да е публикуван на името на детето, тъй като е записано като пациент. Ако родителите желаят фактура, ще им бъде издадена такава.

Свършили сме си работата и проблем няма. Университета е вложил милиони в основаването на условия, в които ние да работим по разпоредбите на изкуството на нашата специалност. Защо страната не влага в такива други места е различен въпрос. Това е въпрос на държавна политика, в която ние не можем да се месим.

За съжаление хората чакат страната да поеме тези разноски и тъй като МУ е държавно учебно заведение се чака нещата да се случват гратис, само че МУ Варна има доходи, които не са свързани с каквито и да било условия за осъществяване на лекуване на пациенти гратис. Ние образоваме студенти, специализанти и докторанти и обучавайки ги организираме и лечебна активност, само че на нас страната ни заплаща за образование, не за лекуване ", добави проф. Пеев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР