> ИлюстрацияМъжът е в стабилно общо състояние и се възстановява

...
> ИлюстрацияМъжът е в стабилно общо състояние и се възстановява
Коментари Харесай

Първи трансплантации у нас след началото на епидемията

 > Илюстрация
Мъжът е в устойчиво общо положение и се възвръща в лечебното заведение под непоколебим медицински надзор, а момичето е настанена в реанимацията на болница " Лозенец ", където лекарите наблюдават процесите по възобновяване ѝ, оповестиха от организацията по трансплантации. От лечебните заведения към момента не дават спомагателна информация. Донор е станал 25-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна гибел. Донорската обстановка е почнала в плевенската УМБАЛ " Д-р Георги Странски ", като донорът е бил докаран късно следобед през вчерашния ден в София, където е направена експлантацията на органите. Това е първата донорска обстановка и първите две осъществени трансплантации от началото на епидемията от ковид у нас.

Последните бяха в края на януари, когато бяха сполучливо трансплантирани трима българи. По време на изключителното състояние, при две донорски обстановки, бяха избавени още 6 индивида, само че европейски жители, защото у нас нямаше подобаващи реципиенти. Със сегашната донорска обстановка, общият им брой досега за 2020 година у нас е 4, като единствено през 2001 и 2012 година сме имали по-малко - две за цялата година. При сегашната донорска обстановка е бил експлантиран и белият дроб, който е бил квалифициран за изпращане към Италия по линия на платформата FOEDUS, защото у нас е нямало подобаващ реципиент, само че в следствие лекарите там са отказали да го вземат.

IT порталът FOEDUS дава опция за бърза реакция сред страни взаимно да си оказват помощ при положение на потребност. България е част от тази платформа от предходната година, написа още " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР