> ИлюстрацияДетето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични мерки за

...
> ИлюстрацияДетето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични мерки за
Коментари Харесай

Втори случай на морбили във Варна: Разболя се дете, посещаващо детска градина

 > Илюстрация
Детето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични ограничения за ограничение разпространяването на болестта.

Случаят е доказан от Националната референтна лаборатория – " Морбили, паротит и рубеола " – гр.София.

Припомняме, че при първият случай от морбили се разболя млад мъж, работещ на летището във Варна. Той бе настанен в Инфекциозна клиника към МБАЛ  " Св. Марна " и след сполучливо лекуване беше изписан. 

Не стана явен източникът на болестта, защото мъжът е работил на летището и е имал контакт с хиляди туристи. 

Ето и данните от РЗИ-Варна за заболеваемоста през миналата седмица:

За интервала 16.08.2019г. – 22.08.2019г. записаната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в присъщите за сезона граници като се изключи доказан случай на морбили. Броят на записаните чревни инфекции е повишен - 80 случая против 53 от миналата седмица, показани от: 65 ентероколита, 6 колиентерита, 5 ротавирусни ентерита, 1 салмонела, 2 случая на дизентерия и 1 вирусен хепатит.

От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 29 лица против 28 за миналата седмица, показани от: 23 случая на варицела, 2 бр. скарлатина, 3 вирусни менингита и 1 дете заболяло от Морбили (втори случай за област Варна).

Броят на записаните остри респираторни болести ( ОРЗ) и грип е съвсем трикратно повишен спрямо миналата седмица - 101 остри респираторни болести и 5 случаи на грип против 38 случая на ОРЗ от миналата седмица. Регистрирани са 21 случая на затруднения от грип и ОРЗ – 14 бронхита и 7 пневмонии.

В имунизационният кабинет през отчетния интервал са минали общо 43 лица. Проведени са 27 имунизации. С ваксина срещу жълта тресчица са обхванати 6 лица. В кабинета за анонимно и гратис консултиране за СПИН (КАБКИС) са минали и изследвани 16 лица. Регистрирани са 16 случаи на ухапани от кърлежи. Регистрирани са 1 случай на Марсилска тресчица, 1 случай на Лаймска болест, 1 трихоцефалоза и 3 ламблиози. Извършени са 52 епидемиологични изследвания на заболели с остри заразни заболявания (ОЗБ).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР