ИлюстрацияБоян Д. е осъден от Варненския окръжен съд с лишаване

...
ИлюстрацияБоян Д. е осъден от Варненския окръжен съд с лишаване
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна с морален жест към подсъдим, пусна го за погребението на баща му

 Илюстрация
Боян Д. е наказан от Варненския областен съд с отнемане от независимост за период от 2 години. Прокуратурата стачкува пред апелативната инстанция, а делото е планувано за м. март. Боян Д. е с мярка за неотклонение " задържане под стража “. Преди два дни татко му умрял. Затова подсъдимият подал молба за изменение на мярката за процесуална насила.

Защитникът му посочи в правосъдното съвещание, че наказани лица с влезнала в действие присъда могат да бъдат освобождавани, с цел да се сбогуват със свои близки. Това обаче не е използвано при подсъдими, което е погрешно.

Представителят на Апелативната прокуратура също показа мнение, че съществува пропуск в нормативната уредба. За изменението на мярката за неотклонение са нужни нови условия, свързани с предмета на доказване или с личността на обвинения. Погребението не може да се одобри за такова събитие, счита прокурорът.

Съдебният състав на Апелативния съд не откри смяна в събитията, които са от голяма важност за произнасянето по размер за неотклонение в правосъдното произвеждане. Затова удостовери задържането под стража.

Заради неналичието на разпореждания в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, които да уреждат сходни проблеми, след края на съвещанието юристът на подсъдимия внесе молба до съда да разреши конвоирането му за прощалния обред.

            Съдът се произнесе с определение в закрито съвещание, като реши, че връзката родител – дете е значителен детайл от персоналния живот на всеки човек. Правото на ценене на персоналния живот е предпазено от Европейската спогодба за правата на индивида и от Конституцията на Република България. Намесата на държавни управляващи в упражняването на това право е неприемлива, с изключение на в полза на националната сигурност, счита Апелативният съд. Освен това, Република България е била наказана от Европейския съд за правата на индивида по подобен проблем. Делото " Вецев против България “ за нарушение на Конвенцията е водено, откакто поради неналичието на процесуален ред, на обвинен е било отказано да участва на погребението на брат си.

Апелативният съд във Варна смята, че не е наложителна интервенция в правото на персонален живот, каквато би представлявало възпрепятстването на подсъдимия да се сбогува със собствен непосредствен родственик.

            Така правосъдният състав откри учредения да позволи конвоирането на подсъдимия от Областно звено " Охрана “ за траурния обред.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР