Илюстрация Българските семейства не са разпознали COVID-19 като водещ фактор дали

...
Илюстрация
Българските семейства не са разпознали COVID-19 като водещ фактор дали
Коментари Харесай

COVID-19 не уплаши младите българи, желаещи да учат в чужбина

 Илюстрация Българските фамилии не са разпознали COVID-19 като водещ фактор дали детето им да учи в чужбина. Броят на искащите се е запазил, а за страни като Англия даже се следи растеж по отношение на предходните години. Това сподели Николай Христанов управител " Висше обучение в чужбина " по време на пресконференция  на тематика " Как COVID-19 промени настройките за пътешестване на български възпитаници за образование в чужбина? ".

" Пандемията ни свари неподготвени. Очакванията бяха за отлив при пътуванията. Към края на лятото при направената равносметка се оказа, че доста български фамилии не се отхвърлят от фантазиите си за образование в чужбина “, уточни Христанов и добави, че тази година се чака към 5500 българи да продължат образованието си в университети в чужбина.

Предлага се избор - образованието да е присъствено или онлайн. Повечето от признатите българи стартират към този момент отпътуваха и стартират образователната година в действителни условия, сподели мениджърът.

Наблюдава се растеж на интереса към Италия, Дания, Швеция, Белгия и Франция. Интересът към скандинавските страни е поради безплатното обучение, а към Франция се ориентират най-вече учениците от френските гимназии у нас, уточни Стефка Златева, управител " Висше обучение в чужбина ".

" Тази година първичният спад на български студенти във Англия е обезщетен с късни записвания в края на лятото. Тази година за Англия са отпътували към 1200 български студенти, признати в годината за Брекзит. От тази година изискванията се трансформират и ще се заплашат такси наедно с жителите от страни отвън Европейския съюз, които за множеството специалности варират от 16 000 до 35 000 паунда на година, а за медицина могат да доближат 45 000 паунда годишно. Непроменени остават таксите за българи, които са английски жители или са със статут на уседналост “, сподели Златева.

Ирландия е новата гореща дестинация за кандидатстване след Брекзит. В държавните университети в Ирландия таксата за образование е към 3000 евро на година, като се предлага гратис финансиране, отпускано по отношение на приходите на родителите. При утвърждение финансирането покрива таксата за образование, посочи Стефка Златева.

Увеличават се и запитванията за Съединени американски щати и Канада. Таксите на университетите в Съединени американски щати приближават тези във Англия. В канадските университети таксите са по-ниски по отношение на тези в Съединени американски щати, сподели още Стефка Златева.

Междувременно стана ясно още, че е повишен и броят на деца, които отпътуват в чужбина за междинното си обучение по план Световно обучение. Отчита се растеж от 27% на отпътувалите деца. Повечето от тях са признати в елитни учебни заведения в Англия, Италия, Швейцария и Франция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР