Илюстрация 12-годишно дете е направило опит за самоубийство с комбинация от

...
Илюстрация
12-годишно дете е направило опит за самоубийство с комбинация от
Коментари Харесай

Дете опита да се самоубие с комбинация от дрога във Варна! Дилърите забъркват ужасии за подрастващите

 Илюстрация 12-годишно дете е направило опит за самоубийство с композиция от амфетамини и метамфетамини, научи Varna24.bg .

Случаят е от тази година и за него показа доктор Снежана Златева, шеф на Клиниката по токсикология към ВМА във Варна, която разкри че обезпокоително нараства използването на опиати измежду подрастващите във Варна. Страшното в тази ситуация обаче е, че децата комбинират дрога с алкохол, както и фактът, че дилъри забъркват в тревата, която продават на подрастващите, хероин и други синтетични опиати, с цел да ги пристрастят и създадат свои бъдещи клиенти.

" Всяка година ние правим епидемиология изследвания на тежките интоксикации във Варна от алкохол и от опиати както на малолетни, по този начин и на възрастни над 18 години. Това е по поръчка на Дирекция " Превенции “ в Община Варна, тъй като този индикатор " остри интоксикации “ се следи и от Европейския мониторингов център за опиатите и наркотичната взаимозависимост към Европейски Съюз. Давайки го на фокусния център в София даваме картина за България. На база на нашите наблюдаване от 2015 до в този момент за Варна наклонността е следната:

Непълнолетните имат повече интоксикации с опиати, по-малко интоксикации с алкохол и двете точки за жалост се преливат. Това е една тревожна наклонност, която демонстрира, че подрастващите вместо алкохол избират към този момент опиати и интоксикациите с тях доста набъбнаха. Това е върха, който сме виждали.

От Европейския доклад за опиати, който излиза всяка година, означават същото за цяла Европа. Във възрастовата група също следим повишаване на наркотичните интоксикации, не приказваме за приложимост, а регистрирани остри интоксикации, т.е. за сериозни случаи. Всичките ни данни са от Центъра за незабавна здравна помощ и от болничното заведение. ЦСМП лекува огромна част от тези интоксикации по домовете. Що се касае за малолетните, доста дребни изключения са оставени вкъщи, множеството ги лекуваме в болница.

Най-малките пациенти са на 12 години, едно момиче с марихуана и още едно 12-годишно момче с амфетамини и метамфетамини, това обаче беше като опит за самоубийство. Това е също една тревожна наклонност. Ние следим в тази дребната група преди всички амфетамини, те нараснаха много тази година, само че най-големият дял е на метамфетамините.

Друго обезпокоително нещо, което наблюдавахме, са опиати. До в този момент не сме имали такива случаи или са били единични. Докато тази година имаме 7 случая и това е по този начин, тъй като това е друга наклонност, за която ние от дълго време алармираме-полинаркоманията. Това се вижда в Европа, това е и у нас от 2016 година

Защо се поставят разнообразни по едно и също време възбуждащи и седиращи или успокоителни съставки. Купуват си една цигара марихуана, а когато създадем теста  той е позитивен и за опиати, и за амфетамини и за метамфетамини, за какво? По две причини-едната е да не бъдат чак толкоз възбудени, а другата-да се прикачат бързо към дрогата поради опиата, който доста бързо ги прикачва към съответната дрога и ще станат скоро клиенти на дилърите. Опиатите това е хероина, метадона, който въпреки, че се дава като заместваща терапия на хероиновите подвластни, те търгува с него.

Другото притеснително нещо е, че доста лекарства се използват вече за дрогиране, които са отново опиати, като кодеина и като фентанила. Освен че оферират тези зарибяващи коктейли, с цел да ги прикачат, другата значима причина за микса, е да останат консуматорите живи.

Хубавото при малолетните е, че понижиха острите интоксикации с марихуана. За множеството малолетни стана ясно, че пушенето на трева марихуана, която е генно модифицирана с високо наличие на тетрахидроканабинол, води до шизофрении. Затова има едно понижаване при използването на марихуана. Но възрастните хора поддавайки се на това какъв брой е лечебна марихуаната усилиха пушенето на марихуана и има повече възрастни с интоксикаци и с марихуана. При възрастните отчитаме също използването на много опиати, метамфетамини и амфетамини, както и кокаин. Нараства и пагубната приложимост на стимуланти.

Статистиката от началото на годината за Варна сочи, че 29 са малолетните, регистрирани с остри интоксикации с наркотици само, 30 са с алкохол, до момента в който при възрастните с опиати са 239, а с алкохол 426 души. Това са положения, при които е била наложителна намесата на здравна помощ, не приказваме за приложимост или злоупотреба.

Това, което бих желала да кажа на родителите е следното: Мозъкът на малолетния съзрява от раждането до 25-тата година. Най-важните решения се вземат с челния дял на мозъка, а той се развива най-бавно. Така че родителите би трябвало да играят ролята на този преден дял до 25-тата годишнина. Те не могат да разчитат техните деца вярно да преценяват заплахата и всички вероятни последици.

Затова би трябвало да бъдат доста бдителни. А ние в болничното заведение виждаме, че доста родители оставят децата си да честват сами, без контрол. Не знаят пият ли алкохол и в какви количества, вземат ли опиати? Освен това бързат сега,в който постъпят в болница, щом се пооправи малко детето, да си го приберат вкъщи. А това е много грешно, тъй като всяка интоксикация с алкохол или с опиати, поврежда извънредно доста мозъка. Ние тук се стараем да лекуваме и възстановим тези унищожени кафези.

Родителите демонстрират, че не правят оценка значимостта на този проблем. Трябва да беседват с децата си, да ги насочват към неща, които доставят на децата им удоволствия. Музика, изкуство, спорт...Децата им би трябвало да усещат наслаждение и благополучие, реализация, с цел да не го търсят в дрогата. Всяка празнота, всеки празен ход, като нехайство или неглижиране, в това забързано време, води до съдбовни последици.

Ако детето не се усеща обгрижено прочувствено, оценено, щастливо и самотно, то търси запълване на тази празнина в алкохол и дрога. Трябва да беседват родителите доста с децата си. Ако видят детето си свръхстимулирано или в меланхолия, би трябвало да бъдат доста деликатни. Могат да купуват проби и да ги подлагат на такива, само че по-скоро доста да приказват с децата си и да им бъдат най-близките другари, с цел да не търсят подрастващите среда, друга група, която да замести фамилията.

Приятелите са нещо обикновено, което е част от съзряването, само че до довеждане докрай на учебно заведение, родителите би трябвало да са неразделно прочувствено и физически до децата си. Училището не може да свърши напълно тази работа. Децата оставени на самотек не могат да преценят реалната опасност и драмата, която се случва при употребата на алкохол и опиати. Тези интоксикации водят до трагични промени в мозъка. Нарушават се когнитивните му функционалности, паметта, доста връзки във възнаграждаващата система. Така при най-малката провокация на стрес не могат да отговорят съответно и желаят още веднъж да вземат алкохол или дрога, с цел да решат проблемите.

В случай, човек попадне на дете или възрастен в безпомощно положение със подозрения, че е заради приложимост на алкохол или опиати, неотложно би трябвало да се повика профилирана здравна помощ. След това трябва пострадалия, в случай че диша и има сърдечна активност,  да се следи. Ако е свръхвъзбуден и има опит за самоубийство, да не се оставя лицето единствено. Асо спре дишането, би трябвало да се отвори устата, да се извади езика, в случай че има повърнати материи, да се обърне тялото на една страна. Ако се постанова може да се направи сърдечен масаж, до момента в който пристигна колата за спешна помощ, тъй като от време на време 5 минути се оказват животоспасяващи ", разяснява доктор Златева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР