Илюстрация Юри Танов, Мартин Ряшев и Александър Асенов от студио

...
Илюстрация Юри Танов, Мартин Ряшев и Александър Асенов от студио
Коментари Харесай

DA за България

Илюстрация
Юри Танов, Мартин Ряшев и Александър Асенов от студио Da architects

Увеличаване

Юри Танов, Мартин Ряшев и Александър Асенов от студио Da architects

Автор: Минко Минев, Мартин Ряшев Смаляване
Още по тематиката
Дяволът е в детайлите

Директорът на лондонския Музей за дизайн за изменящото се разбиране за дом и възходящото въздействие на дизайна
24 апр 2018 След месец Юри Танов, Мартин Ряшев и Александър Асенов от студио Da architects ще заключат остарялата софийска къща, която са пригодили за собствен офис, и ще минат по аления килим край езерото Комо в Италия, с цел да вземат платинената си премия в категория " Интериорен и изложбен дизайн " от A’ Design Award. " Поласкани сме, тъй като в журито вземат участие над 200 авторитетни критици и дизайнери и тяхното мнение значи доста за работата ни. " A’Design Award е учредена през 2009 година с идеалната цел да разпространява положителния дизайн и е определяна като една от влиятелните в региона.

Разговаряме за " палитрата на безучастността ", по какъв начин се печелят интернационалните награди и за какво бялото е толкоз избягван цвят в България.

С какъв план спечелихте премията?
С интериор на банков офис. В началото възложителят не знаеше какво желае и чакаше ние да предложим решение, задачата беше да внушават отвореност, досегаемост и доверие.

Затова създадохме пространство, където чиновниците са смесени с клиентите, няма бариери и стени. Инсталациите са скрити, само че пък има доста елементарен достъп до техника и екрани, през които хората да могат сами да банкират и да си ръководят финансите. Няма преграждане на касиери.

По света в един миг в офисите имаше единствено техника и никакъв човешки контакт, само че се оказа, че това отблъсква клиентите, по тази причина върнаха наличието на чиновниците в клоновете, оставяйки избор. В този смисъл нашето интериорно решение е бъдещето освен за България, само че и в чужбина.

И, несъмнено, изчистен дизайн на едно общо пространство, което да населяват всички, с водещ образен акцент, подкрепено и от минималното потребление на разнообразни по тип и цвят материали. Подът и таванът са бели. По двете дълги страни са ситуирани декоративни стени от бели отвесни жалузи, които са прорязани от динамична зелена линия, оформящи пространства на друга височина и с друга дълбочина. Вертикалните жалузи в допълнение оптически усилват височината на помещението и в същото време внасят подробност.

В този случай възложителят ви се е доверил, това типично ли е за българските клиенти?
Повечето клиенти не са толкоз доверчиви, само че има % хора, които познават цялата палитра от действия, за които дава отговор един проектант и те се доверяват. По-запознатите са тези, които ни оставят свободата да действаме. Въпреки че използваме едни и същи похвати за другите планове, най-после пространствата внушават друго чувство съгласно това, което е желал клиентът. Без значение дали ще е банков офис или място с индустриално лъчение, каквото търсехме за друга наша премия и постигнахме с употребявани контейнери, които имаха и звукоизолиращи функционалност.

Такива решения харесват ли се на българите, какъв е преобладаващият усет?
Напоследък да, през последните години хората пътуват доста и стартират да търсят по-качествени и изчистени неща. Но за жалост към момента има огромен % българи, които желаят целият им живот да е обагрен в някаква неопределена жълтеникава охра - като се стартира от фасадата и се свърши със стените на стаите.

Не признават бялото. А то, от една страна, прави пространствата да наподобяват по-светли и огромни, а от друга, е съвършеният цвят за декор, на който се открояват цветни и материални акценти. Борави с текстури и материали, като дървото е дърво, бетонът е бетон, металът е метал – потреблението на багра, с цел да се наподоби материал, е на ниска цена прийом на замяна, който се отбягва от положителния дизайн на всички места по света. Усещането, че бялото е белег на незавършено, е боязън от категоричността и неналичието на убеденост.

Така, вместо ограждащите стени да са декор на интериора и живота, който се случва сред тези стени, те биват боядисвани и изместват акцента. В общество като нашето, без изключително дълги обичаи в дизайна като част от живота на хората, това е изключително осезаемо - бозави фасади във всички нюанси на розовото, жълтото и светлокафявото и нарисувани " корнизи " и обрамчвания на прозорци, и всичко това " изтича " както вътре в жилищата, по този начин и в настилките на обществените пространства. Това назоваваме палитрата на безучастността. Но въпреки всичко има и доста пътуващи и четящи българи, които са осведомени с най-новите трендове и с концепцията за прекрасен дизайн.

Какви са най-новите трендове в архитектурата и интериорния дизайн?
Колкото се може повече естествено осветяване, чувство за независимост, ненапълно еклектика. Но трендовете и модите се трансформират доста бързо и това, което е изглеждало добре предходната година, тази може да е с усет на демоде.

Например индустриалният жанр към този момент не е настоящ. Мотото на актуалния и първокласен дизайн е да е изчистено, да се употребяват по-малко материали и да е функционално за хората, които ще го употребяват. Липсата на убеденост кара хората да бъдат почитатели, да следват сляпо трендове, моди и да подражават. Тенденциите в дизайна и архитектурата са към все по-голямо взаимоотношение сред хармония и функционалност, тъй че те да са неразривно свързани и взаимно подкрепящи се. С повишаването и комбинирането на функционалности от ден на ден се вграждат софтуерни устройства и способи за ръководство в интериорите и постройките. В същото време се обръща и по-сериозно внимание на връзката ни с природата, като естествената зеленина все по-сериозно се употребява като неизменима част от актуалния интериор.

Но трендовете се сменят много бързо, като в това време един добър интериор или постройка ги надживява и би трябвало да има голям брой качества, с цел да остава стойностен и настоящ даже и при промяна на трендовете. Това е повода да не следваме сляпо трендовете, а да сътворяваме плановете си с по-широк небосвод и по-индивидуално ориентирани към съответния човек или компания, който ще ги употребява.

Възможно ли усетът да се възпита?
Да точно посредством състезания и повече гласност при основаване на красиви здания и интериорни решения. Но за жалост множеството награди на локална почва са опорочени – състезанията не са чисти и вместо да се прави оценка в действителност професионализъм, нормално става дума за скрита реклама или преплетени ползи. Словения е добър образец, че в случай че има същински състезания, се възпитава хубавия усет – те дръпнаха доста за пет години в градския дизайн и вкусовите желания.

Доколко геният е водещ във вашата специалност?
Талантът е доста значим, само че се изисква и труд. А и технологии – в България мъчно се извършват по-смели архитектурни планове, тъй като равнището на строителство е по-ниско и няма толкоз съвременни технологии, неща които в чужбина се вършат от дълго време?

Какви са правилата на вашето студио?
Винаги търсим салдото сред даденостите на средата, характерните потребности на клиента, функционалността, материалите и детайлите по този начин, че да създадем едно изцяло решение със личен темперамент и хармония. Това е методът, който прилагаме във всичките си задания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР