Илюстрация Ясен Гюзелев Увеличаване Ясен Гюзелев Автор: Надежда Чипева Смаляване

...
Илюстрация Ясен Гюзелев Увеличаване Ясен Гюзелев Автор: Надежда Чипева Смаляване
Коментари Харесай

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

Илюстрация
Ясен Гюзелев

Увеличаване

Ясен Гюзелев

Автор: Надежда Чипева Смаляване
Още по тематиката
Ясен взор

Ясен Гюзелев за изкуството на илюстрацията, последната си галерия и за какво го търсят единствено задгранични издателства
29 май 2015
Излезе колекционерско издание на " Алиса в Огледалния свят ", илюстрирана от Ясен Гюзелев
от Дневник,14 май 2015 Ясен Гюзелев е от дълго време приет като международно име в илюстрацията на безконечните детски книги " Алиса в страната на чудесата ", " Алиса в огледалния свят ", " Приключенията на Пинокио ", " Приключенията на Оливър Туист " – поръчани от издателства в Италия, Германия, Канада, Съединени американски щати, Испания и преиздадени на български.

До 1 март изложба " Арте " (с нов адрес на ул. " Бузлуджа " 31) показва графичните картини на Гюзелев, основани с техниката алграфия. Освен илюстрации към към този момент упоменатите издания в изложбата са включени и " Кралят на златната река " от Джон Ръскин (непубликувана в България), както и три табла (наречени " Леонардо ", " Милениум " и " 1900 " ) с 22-та аркана от мистичните карти " Таро ". Чрез алграфията рисунките изхвърчат от страниците на книгите и към този момент като картини внасят онази доста нежна, магична и приказна атмосфера във всяко пространство.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Илюстрациите са рисувани с разнообразни материали – перо, молив, креда. Съвременната технология разрешава да се сканират, след това се трансферират върху алуминиева плоча, тя се намастилява и към този момент се отпечатва почти както при класическата графика. Тиражират се по 50 или 100 бройки, подписани от създателя, и заживяват един собствен нов живот и звучене ", разяснява Ясен Гюзелев. До края на изложбата на 1 март цените им са напълно налични, сред 110 и 150 лева

За влиятелните награди на художника може да погледнете в уеб страницата iassen.com, желая да загатна единствено една, тъй като е дадена от професионална колегия, и то на човек от Източна Европа - сребърен орден от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк, Съединени американски щати, 2004 година

В последните години Ясен Гюзелев работи за испанското издателство " Висенс Вивес ", Барселона, за което прави илюстрациите на " Декамерон " от Бокачо, а по-късно му разпореждат пиесата на Ибсен " Народен зложелател ": " Беше доста забавна задачата ми, за пръв път илюстрирах пиеса. " В момента работи върху " Пътуване до центъра на Земята " от Жул Верн. Докато беседваме в цялостното му с книги ателие в центъра на София, на работното бюро на Ясен лежи план, поръчан му от Български пощи – марка, отдадена на 900 години от основаването на Ордена на тамплиерите. Той знае, че тази работа ще му отнеме най-малко месец време – отворени атласи, книги и внимание към всеки подробност, орнамент, изследване на историческа меродавност, костюми, оръжия и така нататък Едно мислене и образно " мелене " на познатото и непознатото, търсене на дълбочини, с цел да създадеш изображението по собствен метод.

Този акуратен метод е избрал още като млад, когато през 1990 година отива в Италия, с цел да търси работа като илюстратор (през 80-те като студент е работил за " Вог и " Венити феър " ). В началото на 90-те илюстрира няколко книжки, най-сполучливата от които е " Приказки " от Карел Чапек, тогава идват и поръчките на италиански издател за картите " Таро " и концепцията му да направи и такива карти по сюжета на " Приключенията на Пинокио ".

Впоследствие картите остават на назад във времето като план, само че от рисунките се ражда поканата да илюстрира една от знаковите книги в културата на Италия. И по-късно триумфът – премията за илюстрация в Болоня през 1994 година, която трасира професионалния му път. " Тогава като младеж, пристигнал за прехранване, с цел да обезпечи живота си, одобрявах всевъзможни поръчки. Работех по 14 часа. Всичко това ме накара да стана максималист, трябваше да избера или халтура за пари, или да правя работата си, както аз желая. Избрах илюстрацията или пък тя ме избра, само че по моя си метод. По-задълбочено, по-всеобхватно, по-бавно и деликатно, с вглеждане в детайла, което изисква време. Това е моят път – той не е единствено креативен, само че е и житейски. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Как се наехте тогава със задачата за картите таро, през 1990 година сте били напълно млад?

Направих си своите изследвания, прочетох книги. Историята им е доста богата, символиката също. Създадох тези, които след това бяха кръстени " III хилядолетие " – " Милениум ". Малко еклектичен метод използвах, събрах съвсем от цялата история на изкуството разнообразни претекстове от разнообразни столетия, от разнообразни стилове, вкарах цялата история на човечеството в тези карти, пречупени през моя жанр. Втората поръчка беше към този момент за " Леонардо " – показах си по какъв начин самият Леонардо би илюстрирал тези карти (той не ги е правил), използвах творчеството му – направих копия на негови картини, от негови бързи скици, също ги доизмислих, " довърших ".

Добавих някои знаци, които са нужни за самите карти, издателят искаше да има и портрети на персони от епохата, които Леонардо не е правил, само че аз имитирах стила му като че ли той ги е портретувал – папа Юлий ІІ, император Максимилиан ІV, тях ги прибавих напълно. Беше като игра. Трябваше да видя кое от рисунките и наследството от Леонардо подхожда и в символиката на коя карта би могло да влезе, тъй като всяка една си има собствен смисъл. Колкото до третото табло " 1900 ", издателят ми сподели да направя нещо на границата сред XIX и XX век – малко сецесион, малко експресионизъм.

Тогава се потопих в тази ера и по този начин тези карти ги видях малко по-графични, по-експресивни, с малко повече декоративни детайли, пробвах се да вляза в това време на ръба на двата века. Изработих си мой ключ – показах си, че съм художник от това време, влязох в стилистиката, в епохата – по този начин, както аз я чувствам, не желаех да наподобявам безусловно на някой художник. Напротив, желаех да си изградя личен жанр. Да не наподобяват на Муха или на Климт, или на Егон Шиле, показах си, че съм техен съвременник – този жанр " либърти " доста увлича, само че желаех да си основа личен почерк.

Каква е подготвителната работа преди рисуването, с изключение на да се вживеете в човек от епохата?

Това е част от работата ми – музеи, енциклопедии, събиране на информация. Задължително би трябвало да вляза в епохата, в характера на времето. Бях наясно със символиката на картите, просто трябваше да употребявам други атрибути, с цел да дам " цвят " на времето.

Непрекъснато го върша – дали ще съм в антична Гърция, в антична Атина, когато Сократ се разхожда и приказва със своите съграждани, или при започване на ХХ век – това е част от уменията на илюстратора да може да прескача през другите столетия – книги, артефакти, всичко! То е и въпрос на обща просвета, която се натрупа през целия живот. Разбира се, от личната библиотека и списък, от градската или националната библиотека, в този момент и от интернет се вади доста образна информация. Събираш доста повече, в сравнение с след това ще ти влезе в приложимост, само че правиш един краткотраен списък – от едно ще вземеш подробност, от друго изображение – дреха, част от постройка или каквото и да е. За картите " 1900 " не съм включвал механически открития, въпреки всичко не е належащо това да е дословна илюстрация на епохата – по задание трябваше да носи духа на картите таро и духа на времето. Това е хубавото на нашата работа – че никой не може да ти каже " ето, това е единственият метод, по който се илюстрира този текст ". Вариантите са безкрайни. Сега, в случай че ми слагат още веднъж тази задача, ще я извърша по различен метод.

Всеки аркан носи огромна символика, за всеки поотделно може да се изчетат страници литература. Много художници са интерпретирали тези карти, те се появяват в Европа през ХV в. Не се знае тъкмо от кое място са пристигнали, кой и къде тъкмо ги е измислил. В Европа идват към този момент в един доста подготвен, зрял, изчистен тип с всички тези алегорични фигури. Твърди се, че това е най-интересната книга без текст - няма нищо написано, само че по тях може да четеш историята на човечеството, ориста на обособен човек. И всеки от тези аркани има и позитивно, и негативно значение, не може да се каже това е добра карта, а тази е неприятна, значимо е до каква друга ще бъде. Осъзнах просто, че интерпретацията на художниците по тази тематика може да бъде безкрайна като жанр и метод, само че в границите на условията по какъв начин да бъде показан един аркан.

Това познание оказа помощ ли ви в живота, опознахте ли себе си?

Сигурно. По принцип ежедневната ми работа ме кара хем да се самонаблюдавам, хем да си обмислям за света. Интересно е, че методът на работа, последователността на едни дейности, които художникът би трябвало да извърши, дава някакъв по-философски взор върху живота. Започваш да наблюдаваш някаква техника на живеене, която може би извличаш като поука от техниката си на работа.

Трябва с доста самообладание, с старание, с воля, малко по малко да извървиш един дълъг път. И по тази причина по какъв начин се построява една фигура, едно човешко лице – всичко е обвързвано с твоята философска позиция. Затова художниците са разнообразни, тъй като подхождат с друга философия към живота въобще.

Вашата каква е?

Най-общо мога да кажа, че се пробвам да пребивавам честно. Да съм честен към изкуството на създателите, които илюстрирам, да съм почтен към себе си. Човек би трябвало непрестанно да възпитава характера си, тъй като тези неща не се получават един път вечно – индивидът е в развой (и като създател, и като личност). И когато минат година-две, човек би трябвало да се премисли, още веднъж да се огледа, да каже: " Чакай малко, не се ли изгубих тук, не се ли залутах в някаква инцидентна пътека? ". Стремя се да знам кой е моят път и да го последвам с самообладание, воля и кураж. Това е.

Как се противопоставяте на рутината?

Аз постоянно стартирам от нулата. Гледам всяка книга да е друга, устремявам се всяка последваща поръчка, всяка задача да я направя по нов метод. Променям нещо в техниката си, в композиционния прийом, цветовете, колорита. И всякога стартирам с едно неспокойствие и една неустановеност дали ще се получи. Това, че предните 10 - 20 книги са станали добре, не ми дава гаранция и успокоение, че идващия път ще стане. Като възпитаник съм.

Как ви въздейства публичната среда, черноглед или оптимист сте за нас, българите?

Каквото и да кажа, ще е факсимиле. Истините са казани толкоз пъти от толкоз доста по-умни хора, а и от не толкоз умни, които присвояват тези истини като свои. Просто всеки човек би трябвало съзнателно да прави работата си и да обича това, което прави.

Плаши ли ви унификацията, моделирането на мислене, държание, усети?

Нямам самочувствието, че следя добре тези процеси. Съдя по щерка ми, нейните другари. Както знаем от хилядолетия, четейки старите философи и това, което е стигнало до нас, тези вайкания са звучали постоянно: " О, днешното потомство е ужасно, то не помни всички полезности, поруга всичко... Ужас, какво ли ни чака! " Откакто свят светува, по този начин се движи мисленето на хората. Е, светът не е приключил и няма и да свърши. И несъмнено и България няма да изчезне по този начин в небитието. Ще ни бъде, и младите ще ги бъде и те ще си намерят техния път. Нека да не споделяме какъв би трябвало да бъде светът. Така бързо се развиват нещата, човек не може да се оправи с новия си телефон, камо ли да дава наставления по какъв начин би трябвало да наподобява светът на следващия ден. Толкова доста незнайни има и толкоз бързо се сменя всичко към нас, че би трябвало да бъдем по-предпазливи в прогнозите и мненията си даже за сегашното.

Интервюто взе Бистра Дудова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР