> Илюстрация“Веселите балони струват между 5 и 10 лева. Балоните

...
> Илюстрация“Веселите балони струват между 5 и 10 лева. Балоните
Коментари Харесай

Засукани хубавици предлагат еуфория с райски газ в заведенията по морето

 > Илюстрация
“Веселите балони " костват сред 5 и 10 лв.. Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със артикули за рождени дни. Тайната на лекия опиат са капсулите. Те съдържат диазотен оксид, прочут като “райски газ ". Това е химично съединяване с формула N2O, което при поемане провокира възприятие за еуфория. Това е причина и за името “райски газ ". Заради анестетичен резултат се употребява в хирургията и денталната медицина. Използва се и при моторите с вътрешно горене – прибавен към горивото, усилва мощността им. При естествени условия съставлява прозрачен невъзпламеняем газ с приятна сладникава миризма и усет.

Друго негово приложение е в хранителната промишленост като пропелент във флакони с бита сметана. Преди години капсули се закупували от “Метро ", където 10 броя коствали 14 лв.. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант – с доставки от Китай, Австрия и Германия. Капсулите, които се употребяват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена сред 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой. Всъщност “патроните ", с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е цялостен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече наличието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него. Ефектите стартират в границите на 5 до 10 секунди и не престават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях.

Обикновено зрението се замъглява, появява се възприятие за дезориентираност, развива се и повече приемливост към болежка. Появяват се зрителни и слухова халюцинации. Балоните се популяризират и като помощно средство за бързо изтрезняване.

“Laughing gas " (б.а. – газ на смеха в превод от британски език) стана съвременен за туристите по морето още преди години, само че рядко се оферираше в заведенията. В Слънчев бряг е цялостно с продавачи на божествен газ. Туристите, най-вече младоци, на драго сърце го купуват, с цел да се развеселят. От тази година търговците продават освен по алеята в Слънчев бряг, само че оферират лекия опиат и в нощните клубове по Черноморието.

Момичета и момчета обикалят питейните заведения в морските курорти и продават “весел газ ". Продавачите на “весел газ " се договаряли със заведенията за % и продавали по цели нощи необезпокоявани. “Весели балони " се продават на всички места по алеите на Слънчев бряг, сигнализират туристите. Всеки искащ може да си купи и да вдиша. Преди търговци предлагаха балоните на по този начин наречените “подвижни улички "  – формирани от няколко каравани, които при сигнал, че идва полиция, незабавно изчезваха и променяха местонахождението си.

Този сезон, балоните се продават от търговци, които са най-вече млади момчета и момичето. Те държат по десетина балона и оферират най-вече на чужденци. “Балоните с божествен газ се продават на всяко кьоше, само че доста постоянно плюс пакетчета дрога. Сутрин целият център е посипан със спукани балони от божествен газ ", описа човек от комплекса. При поемане на божествен газ тялото ти изтръпва и започваш да се смееш неудържимо. Това са признаците, които на пръв взор са безобидни. “През този сезон нямаме случай на пациент, потърпевш от банкет на божествен газ, който да е търсил помощ ", сподели д- р Георги Паздеров началник на РЗИ в морския град.

Въпреки това “веселата " дрога се шири неудържимо измежду туристите. Модата на “веселите " балони с божествен газ, която потегли от Слънчев бряг, това лято е настояща в крайморските нощни заведения във Варна и курортите край града. Алтернативата на неразрешената дрога проби още в ранна пролет.

Засукани хубавици шетат из нощните заведения и оферират малко замайване против 5-7 лв. Който заплати, получава елементарен балон, който се цялостни с малко количество божествен газ от специфичен флакон. Вдишването от балона води до мигновен резултат.

“Целият изтръпваш и като че ли си в безтегловност за към 30-40 секунди. Избива те на смях, само че в случай че си пиян повечко, може да паднеш на земята или да повърнеш ", споделят тествали заниманието. За него се заплаща кеш, няма касов бон, а хубавиците, които го оферират, не са служителки на нощните заведения. Каквато и да е реакцията на човек след доза божествен газ, той не стига до болница. Токсиколозите и лекарите от Спешна помощ са наясно с новата мода, само че не им се е налагало да свестяват нито един пациент, опитал от газа, който в действителност е диазотен оксид. Причината е, че за разлика от класическите опиати, действието му е кратковременно. Медиците обаче предизвестяват, че в комбиниране с дрога или доста алкохол, райският газ може да докара до частична краткотрайна парализа и халюцинации. В интернет се продават машинки за божествен газ. Според размера те костват от 35 до 120 лв. Има предложения и за пълнители по 1-1,20 лв., съдържащи доза от 8 грама чист диазотен оксид. Докато стигне до крайните клиенти в нощните заведения цената скача няколко пъти. Въпреки че използването на “весели " балони във Варна е реалност, сигнали за това досега не са подавани в нито една контролна институция в града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР