Илюстрация Увеличаване Смаляване За корица на брой 10 от 1960

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване За корица на брой 10 от 1960
Коментари Харесай

СССР: една одисея в Космоса

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
За корица на брой 10 от 1960 година съветското научно-популярно списание " Знание - Сила " избира илюстрация на Белка и Стрелка, първите живи същества, завърнали се сполучливо на Земята след орбитален полет. По време на студената война над двеста издания с сходна тема илюстрират конкуренцията сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати за предимство в Космоса. Голяма част от списанията се печатат в многохиляден тираж и добиват доста огромна известност, в това число и в България.

Сега книгата Soviet Space Graphics: Cosmic Visions from the USSR, издадена от Phaidon (цена 30 евро), наблюдава историята на най-новаторския графичен дизайн от тези години посредством над 250 илюстрации и страници от издания като " Знание - Сила ", " Техника - Молодежи ", " Юность ", " Наука и жизнь ", " Искатель ". Умишлено ориентирани към цялото общество, тези списания се трансформират както в източник на знание, по този начин и в жизненоважно средство за идеологическа агитация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Забавни, фантастични, странни, от време на време визионерски, само че постоянно привлекателни, тези облици ни връщат към изпълнена с огромен оптимизъм и безгранични открития ера. Наситена с носталгия и кич, книгата e също израз на откровено почитание към креативните мозъци, работили от другата страна на желязната завеса ", споделят от издателството. Автор на книгата е Александра Санкова, създател и шеф на отворилия през 2012 година Музей на дизайна в Москва. Тя стои зад няколко изложения, показвани в целия свят, измежду които Soviet Design 1950 - 1980 (2013 г.) и Discovering Utopia: Lost Archives of Soviet Design, която завоюва медала " Утопия " на първото Биенале на дизайна в Лондон през 2016 година

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Голяма част от оповестената в списанията научна фантастика пази историческата наложителност на руския план. В романа " Среща през вековете " на Георгий Мартинов (на български език е преведена книгата му " Калисто " ) да вземем за пример основният воин е върнат към живот в тридесет и девети век, когато му се постанова да се приспособява към новото комунистическо бъдеще. И въпреки всичко на страниците на някои от тези списания съветските читатели за пръв път се срещат с произведения и на известни западни фантасти като Айзък Азимов, Артър Кларк, Едмънд Хамилтън.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" И до момента в който облиците от 30-те и 40-те години на ХХ век свидетелстват за върховите научните достижения, то тези от 80-те години освен към този момент не са на висотата на графичния дизайн в света, само че и стартират да припомнят по-скоро за място, където фантазиите и действителността грубо са се разминали. Може да се каже, че част от показаната като сериозна информация от вероятността на годините минава по-скоро за научна фантастика. Текст от корица на списание " Техника - Молодежи " от 1961 година гласи: " Националният приход ще се усили 2.5 пъти до 1970 година и 5 пъти до 1980 година ". Е, не напълно ", разясняват с подигравка от издателството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР