Илюстрация Увеличаване Смаляване За автора Петя Стойчева Кривицки е магистър

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване За автора Петя Стойчева Кривицки е магистър
Коментари Харесай

Депресията е болест, а не признак на слабост

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
За създателя

Петя Стойчева Кривицки е магистър по консултативна логика на психиката и експерт по клинична логика на психиката с близо 20-годишна процедура. С богат клиничен опит в области като психосоматични разстройства, тревожни разстройства, фамилна терапия, паническо разстройство, спешни интервенции. Сертифициран терапевт - когнитивно-поведенческа психотерапия, хипнотерапия, психодрама терапия и други Член на Дружеството на психолозите в България и Българската асоциация по внушаемост. Автор на първото българско мобилно приложение за успокоение, мотивация и здраве АНИМА. Тази година Световната здравна организация сигнализира, че на всеки 40 секунди някъде по света някой протяга ръка на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в международен мащаб са депресивните положения и психологичните разстройства.

Статистиките на интернационалните здравни общности и организации демонстрират, че близо

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 4% от популацията на света е наранено от меланхолия

Депресивните разстройства са най-честата причина за неработоспособност в международен мащаб и във всеки един миг от тях страдат към 120 милиона души. Общата икономическа тежест, подбудена от депресията, е 210.5 милиарда $, като се планува 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година заради психологични болести. Ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства, като дамите са два пъти по-податливи на меланхолия от мъжете.

Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревога, изтощени са от всекидневието, работят под стрес или претърпяват сложни житейски обстановки. На процедура това може да е всеки един от нас. Преди четиридесет години депресията беше болест на междинната възраст и засягаше хора към 40-50-годишна възраст. Днес от нея страдат най-вече хора сред 20- и 30-годишна възраст.

Сред

Симптомите на депресивните епизоди

са липса на интерес или отвращение за осъществяване на рутинни ежедневни или професионални действия, проблеми със съня (трудно заспиване или прекомерно доста сън), промени в тежестта и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, понижаване или увеличение на апетита), понижена сила или хронична отмалялост, компликации с концентрацията и вземането на решения, психомоторна възбуденост или закъснение (бавни физически придвижвания или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за гибел или самоубийство.

Няма универсална причина за меланхолия

или психологично разстройство. При всеки е самостоятелно и зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които дефинират обществения, персоналния и професионалния живот на личността. Важно е да се знае, че един път диагностицирани, депресията и тревожните разтройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да оказват помощ на личността да се оправи и излекува.

Невинаги обаче хората схващат, че страдат от меланхолия или тревога и че имат потребност от помощ. За мнозина е мъчно да признаят, че имат проблем, и това ги възпира да потърсят помощ от експерт. Предпочитат да се пробват да се оправят сами и да останат в анонимност. Затова сътворих мобилното приложение за успокоение и справяне АНИМА. Без да има претенцията, че може да размени професионалната помощ на психолог и психиатър, когато такава е нужна, приложението дава на хората опция за анонимност и им оказва помощ сами да се оправят още когато казусът е в зародиш.

АНИМА е първото българско мобилно приложение за успокоение, релаксация и самопомощ със специфични извършения за мозъка. Приложението учи потребителите на самопомощ за реализиране на нравствен баланс и справяне със стрес, бодърствуване, меланхолия или паник офанзиви.

Упражненията в приложението са разграничени в категории успокоение, мотивация, справяне (с прочувствена горест, болежка, стрес, зависимости, страхове, уплахи, разтревожен сън, нездравословни привички, тревога, натрапливи мисли и др.), взаимоотношения (освобождаване от ревнивост, засегнатост, отчаяние, загуба, ненавист, злоба или др.) и спорт (ментални тренировки за спортисти за мотивация, централизация, визуализация и възстановяване).

Вече съвсем три месеца приложението е налично в App Store и за този интервал е свалено от близо две хиляди консуматори. Потребителската статистика все още сочи, че хората всеобщо страдат от проблеми със съня, както и че имат потребност от лесни техники за релаксация в всекидневието. Създавам нови извършения регулярно и наличието на приложението се възобновява и обогатява от време на време, с цел да може да бъде оптимално потребно за всеки, който има потребност от помощ и успокоение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР