Илюстрация Увеличаване Смаляване Всички лъжат, но според доктора по икономика

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Всички лъжат, но според доктора по икономика
Коментари Харесай

Книга: Сет Стивънс-Давидовиц - "Всички лъжат"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Всички лъжат, само че съгласно доктора по стопанска система от Харвард Сет Стивънс-Давидовиц никой не може да излъже " Google ".

Според него е пристигнало времето за книгата на живота му, тъй като към този момент има задоволително доста от по този начин наречените огромни данни (big data) за анализиране и те разобличават множеството статистики и социологически изследвания. Не че социологическите изследвания не са направени съзнателно, а просто участниците в тях лъжат. Човешката душeвност работи по този начин, даже когато изследването е анонимно, хората имат податливост да не споделят истината, изключително за притеснителни тематики като расизма, секса, изневярата.

Защото хората лъжат фамилията си, приятелите, шефовете, лекарите, социолозите, даже самите себе си. Единственият миг, когато се отпускат, е пред компютъра – техните търсения в " Google " издават същинските паники, страхове, ползи... те споделят истината. Тези данни се пазят (Google Trends) и могат да бъдат оценени. Специалистът по обработка на данни Сет Стивънс-Давидовиц получава достъп до анонимните търсения в " Google ", " Facebook ", " Туитър " и най-посещаваните порно уеб сайтове и в продължение на четири години ги учи.

Резултатът е впечатляващ. Книгата може да ви накара да се разочаровате от човечеството на моменти, само че разумно изяснява процеси и феномени, които бяха неразбираеми до наскоро, да вземем за пример избирането на Доналд Тръмп за президент, по какъв начин тъкмо въздействат филмите с принуждение. " В нощта на избирането на Обама, когато множеството коментатори възхваляваха личността му и признаваха, че това е историческо събитие, почти едно на всеки 100 търсения в " Google " включва Обама и думата " чернокож ", както и расистката организация " Ку-клукс-клан ", написа Сет Стивънс-Давидовиц.

Резултат от разбора на данните, който явно го шокира и който разкрива една доста по-расистка Америка, в сравнение с виждаме на повърхността.

Според създателя на " Всички лъжат " не е мъчно да открием директна връзка сред расистките търсения на американци в " Google " и триумфа на Доналд Тръмп, който с нападките си към емигрантите и с изблиците си на яд резонира в най-дълбоко скритите и неприятни човешки пристрастености.

" Всички лъжат " е най-хубава книга на Amazon за 2017 година в категория " Бизнес и водачество ". Преводът е на Деница Попова. Издателство " Вакон ", цена 18 лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР