Илюстрация Увеличаване Смаляване В началото на месеца излезе книгата Идеята

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване В началото на месеца излезе книгата Идеята
Коментари Харесай

Нова книга: "Идеята за проза" на Джорджо Агамбен

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
В началото на месеца излезе книгата " Идеята за прозаичност " на един от най-уважаваните и превеждани модерни италиански философи, Джорджо Агамбен. На интернационалната сцена Агамбен се подрежда до имена като Юрген Хабермас и Славой Жижек. Българските читатели са осведомени с философските му хрумвания, на български издателство " Критика и хуманизъм " са издали " Homo Sacer I: Суверенната власт и оголеният живот " и относително скоро " Homo Sacer II: 1. Извънредното състояние. 2. Stasis: Гражданската война като политическа парадигма ". Тези две книги в действителност съставляват най-големият му труд, оповестен през 1995 година, след това доразвит до внушителния размер от 1300 страници. Седемдесет и седем годишният Агамбен е най-силно повлиян от Валтер Бенямин, Мишел Фуко и Мартин Хайдегер.

В " Идеята за прозаичност " са обединени къси текстове, някои доближаващи се до есета, други са по-скоро фрагменти, а основите тематики са любовта, понятието за истина, политиката, поезията, справедливостта и други Именно в тази книга си проличават разностранните му ползи, които обгръщат и философия на политиката, философия на литературата и естетиката. Някои от късите текстове са доста известни като " Защита на Кафка против тълкувателите му " или " Идеята за мислене ", отдаден на Жак Дерида. Други изненадват с автентичност като " Идеята за детство " и описа за необичаен тип саламандър албинос, който се намира единствено в сладководните басейни на Мексико, или в " Идеята за единение " и предизвикателния му откъс от Паул Целан - " Истината може да се каже единствено на майчин език. На непознат език поетът лъже ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Книгата е разграничена на три елементи и съставлява опит да се дефинират главните категории в обществените и филантропичните науки. Джорджо Агамбен прави своебразен опит, тъй като на доста места границите сред жанровете са заличени. Някои от текстовете са съпроводени от илюстрации.

Джорджо Агамбен е преподавал в университетите във Венеция, в Бъркли, Архитектурната академия на швейцарска Италия, Международния лицей по философия в Париж и доста други. Но макар преподавателския му опит в Съединени американски щати той подлага на критика американската политика и засилените ограничения за сигурност след атентата на 11 септември и даже отхвърля лекции през 2004 година, тъй като не се съгласява да му взимат биометричните данни на летището.

Издателство " Критика и хуманизъм ", преводът от италиански е на доктора по философия Валентин Калинов, цена 20 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР