Илюстрация Увеличаване Смаляване В Balduina, елегантен квартал встрани от най-оживените

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване В Balduina, елегантен квартал встрани от най-оживените
Коментари Харесай

Скоро ще ходим на работа с малки самолети

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
В Balduina, грациозен квартал настрана от най-оживените улици на Рим, с ниски блокове и наподобяващи мини ботанически градини балкони, холът в двустайния апартамент на Леонардо допреди няколко години е бил офис на архитектурното му студио.

Домът е цялостен с дизайнерски мебели, арт произведения, книги за архитектура и сбирки с най-известните интериорни списания. В взаимозависимост от сезона цената за двама души е сред 60 и 100 евро на нощ за целия апартамент с потенциал за петима посетители, който е оповестен в най-известния уебсайт за краткосрочни наеми на туристи Airbnb.

И до момента в който основателите на Airbnb стартират бизнеса, с цел да платят по-лесно наема си, то основателят на Uber Травис Каланик се въодушевява от един от филмите за Джеймс Бонд. Най-голямата стойност и на двете компании е насъбраното в късата им история устойчиво доверие сред потребителите на споделената стопанска система.

Американският публицист Брад Стоун споделя за двете компании в книгата си The Upstarts: How Uber, Airbnb, and the Killer Companies of the New Silicon Valley Are Changing the World. Брад Стоун е виновен редактор " Технологии " в Bloomberg News. Предишната му книга - The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon, преведена на 26 езика, печели премията Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year през 2013 година

" Airbnb и Uber пишат едни от най-значимите предприемачески истории от новаторската епоха, в която цифровият свят навлезе във физическия ", написа Брад Стоун в увода. А той е журналистът, който най-добре познава двете компании от вътрешната страна.

През 2015 година Брайън Чески, един от създателите на Airbnb, кани Брад Стоун в централния офис и незабавно се съгласява да взе участие в плана за изчерпателен разбор на компанията под формата на книга. От своя страна основателят на Uber (и през днешния ден към този момент някогашен основен изпълнителен директор) Травис Каланик приема поканата за вечеря, само че му споделя, че няма желание да сътрудничи. Чак шест месеца по-късно новият експерт по връзки с обществеността на Uber съумява да убеди Каланик да даде на Брад Стоун оптимален достъп до компанията.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Кой ще завоюва - Airbnb и Uber, от една страна, или противопоставящите им се локална администрация, хотелските лобита и така нататък, от друга?
И двете компании могат да бъдат позитивна движеща мощ. В същото време на държавните управления се пада ролята да контролират активността им.

Uber би трябвало да се опълчи освен на обичайните таксита, само че и на доста добре финансирани съперници като Lyft и Didi, както и на производителите на самостоятелни коли като Гугъл. Пътят пред Airbnb наподобява по-лесен, само че още не е ясно ще съумеят ли да се разраснат оттатък нишата туристи, които избират да отсядат в домовете на други хора вместо в хотели. Airbnb стартира да включва и хотелски стаи в услугите си, тъй че има възможност да замязя на стандартна хотелска компания. Предизвикателството е да резервира основополагащия дух на споделената стопанска система.

Определяте ги като компании " killer " -и от " новата " Силициева котловина?
Те унищожиха основите на остарели компании и бизнес модели. Превърнаха се в най-видимите представители на новата вълна от нововъведения в Силициевата котловина, нахлуваща въз основата на революцията в смарт телефоните и големите капитали за финансиране на най-обещаващите и перспективни компании.

Ако сравните митовете и действителността на постигнатото в Силициевата котловина, къде ще поставите Uber и Airbnb?
Знакови компании като Apple, Microsoft, Гугъл и Фейсбук вкараха света в цифровата епоха. От своя страна Uber and Airbnb имат по-силен резултат върху инфраструктурата на градовете и метода, по който хората пътуват.

Може ли да се твърди, че двете компании демократизират метода на напредване и пътешестване?
Свидетели сме на нов, по-директен метод на другарство сред непознати хора. Но постоянно водачите на Uber избират да не приказват, а до директна среща с домакините на Airbnb не се стига. Така че те би трябвало да се борят да спазят своите обещания от началото.

Имат ли тези компании задоволително огромно естествено " лоби " от консуматори, което да подсигурява триумфа им и в бъдеще?
Airbnb към този момент е натрапен световен бранд с възходящ брой почитатели, само че с цел да се трансформира в акционерна компания със устойчиво бъдеще, ще би трябвало да се разрасне още. Затова те уголемяват предлаганите услуги с Trips да вземем за пример.

Вие персонално Uber и Airbnb ли предпочитате или таксита и хотели?
Ползвам Uber, Lyft и таксита. Ако видя спряло такси, избирам да се кача незабавно, вместо да си поръчам и да очаквам, даже и да е по-евтино. Често пътувам по работа и в такива случаи нормално избирам хотелите поради удобството.

Автор сте и на книга за историята на Аmazon. Кои са сходствата?
Аmazon е неповторима. Компанията към този момент е на 23 години и доста се е разгърнала от началото си като снабдител на книги онлайн. Uber, Airbnb и съвсем всяка друга софтуерна компания желае да имитира гъвкавостта, новаторството и дълготрайната визия на Джеф Безос.

Направете прогноза за близкото бъдеще? Какво можем да чакаме от компании, които може би още не съществуват?
Следя фирмите за добавена действителност като Magic Leap, както и новото потомство компании за летящи коли като Kitty Hawk и Joby Aviation. След десетина години може би ще летим до офиса в дребни самолети над свръхзадръстените автомагистрали. Интересуват ме също гласовите компютърни технологии, пионери измежду които са Amazon с Alexa и Гугъл с техния гласов помощник. Убеден съм, че скоро към този момент ще приказваме с колите си, с компютрите в офиса и с техниката вкъщи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР