Илюстрация Увеличаване Смаляване The TED Interview Подкастът на популярните TED

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване The TED Interview Подкастът на популярните TED
Коментари Харесай

Разказвай, слушам те

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
The TED Interview

Подкастът на известните TED Talks радва феновете си с разнородни тематики и забавни и одобрени посетители. Водещият Крис Андерсън е публицист с опит в списанията, само че се оправя ловко и с воденето на епизодите. Една от последните му гостенки е писателката Елизабет Гилбърт, прочула се с романа й " Яж, моли се и бит ". Чуваме я на седемнадесетия ден от изолацията й по време на пандемията от ковид, когато към момента звучи ведро и дава забавни и прочувствени препоръки на хората по какъв начин да се оправят. Следващ епизод ни среща с Прия Паркър, авторката на The Art of Gathering: How We Meet and Why It Matters. От нея научаваме по какъв начин свястно да поддържаме връзка с околните си или с сътрудници и бизнес сътрудници макар физическото разстояние: " Първо би трябвало да попитаме каква е потребността ни в новата действителност, да се спрем и заслушаме. Дори да сте учители по математика, може би сега ще помогнете доста повече на учениците си не като ги учите да вземат решение задания, а като им покажете по какъв начин да се оправят с напрежението и самотата с методите на математиката ", поучава Прия Паркър.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На ted.com/podcasts/ted-interview, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

The Alarmist

Комедиен подкаст, който се е фокусирал върху съществени моменти от историята на човечеството от непредвиден ъгъл. Според създателите, в случай че намерим същинската причина за дадена покруса, може да си научим урока и да не позволим тя да се повтаря. Водещата Ребека Делгадо Смит се оправя с съвсем непостижимата задача да не звучи лековато и неуместно, до момента в който разисква атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, потъването на " Титаник ", епидемията от " луда крава ". Но можете да чуете и по-неангажирани тематики като за какво последният сезон на " Игра на тронове " е толкоз слаб и за какво Брад Пит и Дженифър Анистън са се развели. Най-често повтаряният въпрос е кой е отговорен, а отговорите идват от историци, учени, публицисти, които ревизират обстоятелствата. Всяка седмица има нов епизод.

На podcasts.apple.com/us/podcast/the-alarmist, можете да слушате и в Spotify.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Coronavirus 411

Фактите и единствено обстоятелствата - това е мотото на основателя на подкаста Coronavirus 411 Уилям Корбин. В началото на пандемията той се е опитвал да се допитва до Alexa за най-новите данни и публикации, свързани с пандемията, само че това се е оказало неефективно и невероятно. Тогава взема решение, че би трябвало да има едно място, където малко и информативно да оповестява най-важните вести от деня, свързани с ковид по целия свят. Точно шест минути - толкоз продължава всеки всекидневен бюлетин, гласът е женски, неизвестен, настоятелен и ненапълно успокоителен. Основен източник на информация е Световната здравна организация (СЗО).

На coronavirus-411.simplecast.com, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Get Sleepy

Едно от главните недоволства сега на хората е, че им е мъчно да заспят поради тревога около пандемията и безпокойствие, обвързвано с икономическите последствия, загуба на работа и други Изпробвано и дейно решение е Get Sleepy - подкаст с приказки за възрастни, разказани от успиващ мъжки глас и съчетани с къси медитации за приспиване. Ако обичате постоянството, може да се абонирате за този подкаст, той няма да ви изостави - епизодите излизат постоянно всяка седмица.

На getsleepy.com, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

Reply all

Reply all е един от най-популярните подкасти на Gimlet, a един от новите им епизоди - The case of the missing hit, е същинска находка. Режисьорът Тайлър Гилет се пробва да разкрие една музикална тайнственост или да открие ария на китара, която е слушал по радиото като младеж в Аризона. Но от нея няма нито диря. Засягат се тематики като съществувало ли е в миналото нещо, в случай че няма цифрова диря, и по какъв начин действа паметта.

Може да се слуша от страницата gimletmedia.com/shows/reply-all или в Spotify или Apple Podcasts.

Love letters от Boston Globe

Ако ви харесват подкастите на терапевтката Естер Перел, сигурно ще ви допадне Love letters от Boston Globe. Във всеки епизод Мередит Голдщайн разисква един неотложен въпрос, заложен й от четец на вестника Boston Globe, тематиките са любовта и взаимоотношенията. Разказани са същински истории, а колонката във вестника на Голдщайн е изобилен източник на информация.

На https://loveletters.boston.com/podcast, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

This Jungian Life

Един друг подкаст - трима терапевти и анализатори от юнгианската школа разискват значими тематики от ежедневния ни живот, измежду които, несъмнено, е и епизод за психологичната помощ по време на изолираност и изключително състояние. Йозеф Лий, Лиза Маркиано и Дебора Стюарт пускат нов епизод всеки четвъртък, в някои от последните епизоди разискват всички благоприятни условия, които се появяват по време на рецесия.

На www.thisjungianlife.com, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

The Fairer Cents

The Faireр Cents е забавен подкаст за финанси с водещи две дами, избран е от Forbes като извънредно добър: " Кара и Таня са най-хубавите другари, които искаш да имаш. Заедно те " смазват патриархата ". Кара Перец и Таня Хестър канят експерти, които не са прекомерно известни, и разискват всички към момента тематики табу. Една от задачите им е тъждество в заплащането. Очаквайте нов епизод всяка сряда.

На www.thefairercents.com, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

Audm

Audm не е подкаст, а приложение, посредством което можете да слушате определени текстове от The New Yorker, The Atlantic, Wired, Vanity Fair и други Най-голямата му полезност е селекцията, направена от редакторите на водещите издания по света. Абонаментът за приложението коства 13.99 лева на месец, само че ви икономисва абонаменти за всички обособени издания.

www.audm.com

Подкасти на български език:

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Градски детективи

" Градски детектив " е един от дребното български подкасти, изработен професионално, със сюжет, подобаваща музика и разнородни репортажи. В ролята на детективите са радиожурналистите от " Христо Ботев " Яна Пункина и Радослав Чичев и културната кореспондентка Ани Благова. Те с любознание се впускат в проучване на тайните на София. Новият сезон стартира на 30 март и изненада прелестно с епизод за остарялата зоологическа градина в центъра на София, както и за пеперудите, князa, за слоницата, пристигнала в България с трен от Италия, съпроводена от приятелката си козичка. А идващият епизод ще бъде за братята Прошек и пивоварната, издигната от тях. Епизодите от предходните сезони са налични и на британски език и са прелестен метод чужденците да научат любопитни обстоятелства за София.

На www.detectivepodcast.com можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

Ratio podcast

Ratio - уредниците на обичаните ни научни конгреси и лекции в неофициална конюнктура, които сполучливо разпространяват науката към този момент няколко години, имат подкаст на разнородни научни тематики. Епизодите варират на български или британски език съгласно поканените им посетители. Специално внимание заслужават минисериите им Vox-nihili за пресечните точки сред науката и етиката - в обстановка на пандемия. Гости на последния епизод " Морал и извънредност " са философите Васил Лозанов и Стоян Ставру. В рамките на час и осемнадесет минути, които няма да усетите по кое време са минали, разискват разликата сред етичните алтернативи и правния проблем, приказват за типичен образци като " Изборът само че Софи ", " Проблема с трамваите " и избора на Авраам. Включват и Майкъл Сандел с неговото предизвестие (книгата " Какво не могат да купят парите. Моралните граници на пазара " ) за заплахата парите да разрушат някои запазили се оазиси на морала. Неизбежно се приказва и за сложните избори по време на пандемия и дефицит на инсталация и болнични кревати, когато лекарите би трябвало да вземат решение кой да живее и кой не.

На www.ratio.bg/ratio-podcast, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

" Гласът на " Капитал " и " Парите приказват "

В " Гласът на " Капитал " можете да чуете всяка седмица епизод, който преразказва най-важната история от седмицата с дълбочина и подтекст, съпроводен от разбор от публицистите. В някои от последните епизоди Деси Николова и Ани Коджаиванова разискват напредъка на България за последните три седмици във връзка с здравната система, на тестването на хората и на следенето на контактните лица. Ценна е втората част на епизода, в която можете да разберете за какво у нас не се тества всеобщо и за какво това ни пречи да разберем в кой стадий на разпространяването на болестта се намираме и дали на локално равнище международните заключения за заболяването са правилни.

" Парите приказват " е подкаст на " Капитал " за вложения, водещи са познатите ви Еленко Еленков и Иван Ненков от " Говори интернет ". Оставете си време да изслушате новите епизоди на втория сезон на " Парите приказват ", тъй като те са освен потребни, само че и забавни. А в случай че сте пропуснали първия сезон, струва си да се върнете изключително към епизода за децата и по какъв начин да им разбираем финансите.

На www.capital.bg/podcast, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

Говори интернет

Един от първите български подкасти - " Говори интернет " с водещи Еленко Еленков и Владимир Петков, има нов сезон. Сред последните им епизоди се засягат тематики като психотерапията и провокациите пред транс хората.

На govori-internet.com, можете да слушате в Spotify, Apple и Гугъл podcasts.

Falshimento

Вече трансформиралият се в паметен подкаст с история на Илиян Ружин и Йордан Марков продължава да излиза и да радва слушателите си със селекция на нова музика. В момента всяка седмица има нов епизод. А в случай че сте пропуснали минисезона " Дузпи ", можете да изслушате най-интересните музикални оферти от 2019 година

На www.falshimento.com, можете да слушате в Spotify и Apple Podcasts.

" Приказки по телефона "

Идеята е на артисти от НАТФИЗ, които драматизират известни и обичани приказки на генерации българи. Сред тях са " Копче за сън " на Валери Петров, приказки на Джани Родари, Братя Грим, Ханс Кристиан Андерсен и други Приказките са напълно безвъзмездни, неудобството е, че могат да се слушат единствено от Фейсбук страницата им. Въпреки че " Приказки по телефона " не влиза в категорията подкаст, сега е извънредно скъпа находка, когато родителите са принудени да работят от у дома и по едно и също време с това да гледат децата си. Актьорите от НАТФИЗ им печелят скъпо свободно време.

О, да!

През март стартира нов подкаст за секса и половото обучение с четири водещи на разнообразни местоположения. Амбицията им е да разискват секса, удоволствието, връзките, практики, както и да разбулват легенди. Обещават по един нов епизод на всеки две седмици с дължина 40 минути. Освен пилотния епизод към този момент можете да чуете и първия, отдаден на девствеността. Инициативата им е самобитен отговор на " Путкаст " с водещи Зази и Зари, който също e на тематика секс и към този момент има три епизода.

На www.ohyespodcast.com, можете да слушате в Spotify и Soundcloud.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР