Илюстрация Увеличаване Смаляване Стефан Цвайг - Огнената тайна и други

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Стефан Цвайг - Огнената тайна и други
Коментари Харесай

Светът на Стефан Цвайг

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Стефан Цвайг - " Огнената загадка " и други новели "
Издателство: " Колибри "
Цена: 16 лева

" Огнената загадка " и други новели " събира някои от ранните произведения на австрийския публицист от еврейски генезис Стефан Цвайг (1881-1942), с които той набира необятна известност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Гувернантката " е за загубата на доверие във възрастните, когато истината се крие от децата: " Те още не могат да вдървен страшното, което се е случило край тях, само че мисълта за него ги гложди и заплашва да ги задави. " " Огнената стая ", най-дългата творба в сборника, наблюдава манипулативното държание на барон, който желае да притегли вниманието на непозната жена посредством построяването на доверие у дребния й наследник. " Приказка в здрача " е за 15-годишно момче, чиито първи полови прекарвания са с мистериозна по-възрастна жена, а " Малка лятна новела " потапя в спомените на мъж, който " живееше оня живот, който наподобява непотребен, тъй като не се обвързва с никаква общественост, тъй като цялото му благосъстояние, насъбрано от хиляди обособени скъпи преживелици, се разпилява ненаследено дружно с последната му въздишка. "

Стефан Цвайг

Историите, появили се за първи път през 1911 година, са в действителност първа част от трилогия концептуални сборници. Следват " Амок: Новели за пристрастеността " (една от изгаряните от нацистите книги) и " Смут в възприятията ", които ще бъдат издадени от " Колибри " до края на годината.

Преводът от немски език е на Димитър Стоевски (1902-1981), който отвън специалността си на доктор среща българската публика освен с прозата на Цвайг, само че и с класиките на Гьоте, Томас Ман, Хайнрих Хайне, Бертолд Брехт, Франц Кафка.

През 2018 година в две обособени издания (на " Колибри " и " Аквариус " ) в книжарниците се завърна " Светът от през вчерашния ден ", посмъртно появилата се мемоарна книга на Стефан Цвайг за детството му във Виена, традициите в еврейското общество и идиличната мултикултурност към него и околните му преди настъпването на нацизма. В началото на 2019 година издателство " Ерго " събра в книга писмата сред Цвайг и Максим Горки в интервала 1923-1936 година Писателят, публицист и мъдрец Стефан Цвайг е роден през 1881 година във Виена, а при започване на ХХ век пътува из целия свят. Убеден пацифист, по време на Първата международна война живее в неутрална Швейцария. С настъпването на нацизма в Германия и Австрия той още веднъж е на път - отпътува за Лондон, а след това се открива в Бразилия. Не съумява да преодолее депресията от претърпяното и чувството за неизбежност около политическата обстановка в Европа. През 1942 година той и брачната половинка му Фридерике Мария декор Винтерниц поставят завършек на живота си по едно и също време. Влиянието на Цвайг пораства с времето, в това число отвън литературата - режисьорът Уес Андерсън цитира прозата му като ентусиазъм за кино лентата си " Грандхотел Будапеща ". През 2016 година автобиографичната книга " Светът от през вчерашния ден " е екранизирана в немскоезичния игрален филм Stefan Zweig: Farewell to Europe.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР