Илюстрация Увеличаване Смаляване - Рекламата не е най-големият източник на

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване - Рекламата не е най-големият източник на
Коментари Харесай

Как технологиите променят медийната екосистема

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
- Рекламата не е най-големият източник на доходи за множеството новинарски организации, демонстрира световно проучване на Международния център за публицистика.

- Новинарски организации с идеална цел разчитат еднообразно на филантропията и дисплейни реклами за финансиране.

- Повече от една четвърт от мениджърите в бранша чакат онлайн абонаментите да се трансфорат в главен източник на финансиране през идната година.ICFJ работи по плана дружно с департамент " Комуникации, просвета и технологии " на Университета в Джорджтаун (Вашингтон). Изследването е на 14 езика и в него са включени повече от 4100 отговора от публицисти и мениджъри на вести в 149 страни. Отговорите са разграничени в осем района: Източна/Югоизточна Азия, Евразия (бивша СССР), Европа, Латинска Америка (Карибите, Близкия изток), Северна Африка, Северна Америка, Южна Азия и Африка на юг от Сахара.Журналистите от ден на ден се обръщат към цифровите технологии, с цел да съумяват по-добре да се оправят със съществени провокации като разпространяването на дезинформация и засилващите се офанзиви против кореспонденти. Такъв е един от главните заключения в изследването на основания във Вашингтон Международен журналистически център - ICFJ - " Състоянието на технологиите в световните новинарски редакции ".

Изследването демонстрира, че обичайните осведомителни бюра се трансформират в хибридни нюзруми, които са основани на цифрови платформи. Ако в предходния отчет за 2017 година организацията установи, че публицистите мъчно се оправят с цялостното дигитализиране на редакциите, две години по-късно, през 2019 година, всички съществено и все по-масово влагат в отбрана на уеб сайтове и бази данни от хакери и в инспекция на обстоятелствата. Журналистиката на данните явно се усилва. А дребните медии, множеството от които са цифрови, в този момент съставляват по-голямата част от новинарските центрове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основните провокации

Журналистите също употребяват голям брой нови техники и платформи, с цел да ангажират по-добре аудиторията си и да завоюват доверието й (виж графиката). Повече от две трети от редакциите подсигуряват връзката си - доста усъвършенстване по отношение на 2017 година По-малко от половината публицисти са употребявали техника за киберсигурност преди две години. Процентът на осведомителните нюзруми в Северна Америка, които подсигуряват връзката си, се е удвоил до 82%. Европа остава водач с 92%. Предпочитаният способ за сигурност е криптирани приложения за известия.

Повече от половината публицисти постоянно употребяват цифрови принадлежности за инспекция на обстоятелствата. Сред 16-те механически умения, които професионалната медийна организация изследва, цифровата инспекция на обстоятелствата е най-често срещаната. Повече от два пъти повече публицисти употребяват инструментите за инспекция на обществените медии през днешния ден, в сравнение с преди две години.

В момента една четвърт от публицистите споделят, че употребяват инструментите най-малко веднъж седмично, а над една трета от мениджърите споделят същото. Голяма част от новинарските организации поставят старания за създаване на доверие. Седемдесет и пет % от мениджърите са загрижени за въздействието на дезинформацията върху промишлеността, до момента в който по-малко от половината публицисти споделят, че това се отразява на ежедневната им работа.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Новинарските мениджъри настояват, че показват повече истории от публичен интерес и цитират повече източници, с цел да усилят доверието на публиката. Над 60% от осведомителните редови журналистически екипи оповестяват повече истории от публичен интерес и цитират повече източници, с цел да завоюват доверие. Почти половината от новинарите считат, че е по-добре да се отделят новините от мненията. В Северна Америка 37% от мениджърите на вести преглеждат построяването на доверие като главно предизвикателство спрямо 2017 година, когато обезпокоени за това са били 29%. И въпреки всичко районът остава измежду минимум загрижените по този въпрос, като се подрежда на предпоследно място преди Африка на юг от Сахара (29%). В Евразия (бивш СССР)+, където терзанията от дезинформация (21%) са били най-ниски през 2017 година, паниката е повишена над два пъти до 48% през 2019 година

Новите принадлежности

Повечето публицисти считат, че цифровите принадлежности са трансформирали всеки аспект от тяхната работа за по-добро. Повече от две трети от публицистите и мениджърите считат, че цифровите принадлежности оказват позитивно въздействие върху тяхната работа. Участниците в проучването споделят, че тези услуги усъвършенстват качеството на новините и ангажираността на аудиторията. Малко по-малко по-голямата част от публицистите стартират да имат вяра, че цифровите принадлежности усилват продуктивността.

Журналистиката, основана на данни, през днешния ден е преобладаващата спрямо преди две години. Нарастващият % на разбор на информацията бележи най-голямата смяна в метода на работа. Дейта публицистиката е измежду най-често употребяваните цифрови умения. Над две трети от публицистите (69%) ангажират аудиторията си най-малко веднъж седмично посредством незабавни известия. Това надвишава 63% от публицистите, които употребяват Twitter и други микроблогове на седмична база.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Редакциите по света разчитат на по-голяма композиция от формати, с цел да популяризират своето наличие. Две трети от новинарските организации популяризират наличие в минимум четири формата, което е доста нарастване от 40% спрямо 2017 година Журналистите, отразяващи хиперлокалните вести, употребяват най-голямото многообразие от принадлежности и платформи за взаимоотношение с аудиторията. А самите кореспонденти изискват по-дълбоко образование, в сравнение с оферират техните новинарски организации. Най-предпочитаната сфера за тренинг е анализът на данни.
- 79% % от работещите в медии желаят образование за анализиране на данни, до момента в който единствено 35% от новинарските компании го дават.
- Средно 65% от репортерите считат, че публицистиката, основана на данни, оказва помощ да се ангажира аудиторията, да се усъвършенства качеството и да се увеличи продуктивността спрямо 55% от мениджърите.

- Репортерите и техните работодатели се разграничават по условията към профилираното образование, належащо в нюзрума. Докато мениджърите оферират най-вече курсове в основаването на видео- и аудиосъдържание, публицистите се стремят към повече тренинги по тематики като киберсигурност, подкасти, принадлежности за инспекция на обстоятелствата и поощряване на работата в обществените медии. Разликата е най-голяма при потреблението и разбирането на AI (изкуствен интелект): 42% от публицистите желаят образование в AI, до момента в който едвам 5% от нюзрумите го оферират. Новите бизнес модели

Мениджърите на новинарските екипи към този момент не са толкоз захласнати от основни индикатори като брой преглеждания на страници, както преди две години, се споделя в изследването на ICFJ. През 2019 година 59% от работещите в нюзрума постоянно наблюдават преглеждането на страници - това се регистрира като сериозен спад спрямо 2017 година, когато 73% са се интересували от този индикатор.Рекламата към този момент не е най-големият източник на доходи за множеството нюзруми, защото те разнообразяват източниците си на финансиране - 54% от мениджърите споделят, че рекламата не е техният максимален генератор на доходи. Те разчитат също на безплатни средства, държавно финансиране, спонсорирано наличие, абонамент за печатното издание, дарения от аудиторията и онлайн абонаменти. Тридесет и шест % от мениджърите на медии с нестопанска цел разпознават цифровите дисплейни реклами като значим поток от доходи - същият %, са и филантропските вноски като главен източник на финансиране. Като цяло следим по-голямо многообразие от източници на доходи измежду нестопанските организации, в това число спонсорирано наличие (28%), платени услуги (24%) и държавно финансиране (20%). Повече от една четвърт от мениджърите чакат онлайн абонаментите да се трансфорат в основен приходен поток през идната година, въпреки единствено 4% от новинарските организации да настояват, че сега това е най-важният източник на финансиране. От нюзрумите, които разчитат главно на рекламата, множеството (29%) споделят, че обичайна реклама е най-важна, следвана от цифрови дисплейни реклами (15%) и програмни рекламни мрежи (2%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР