Илюстрация Увеличаване Смаляване През 1969 г. родителите на американската режисьорка

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване През 1969 г. родителите на американската режисьорка
Коментари Харесай

1968 по Уорхол

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
През 1969 година родителите на американската режисьорка Лисан Скайлър купуват една статуя от серията Brillo Boxes на Анди Уорхол за хиляда $. След няколко години я разменят за творба на различен актьор. През 2010 година скулптурата на Уорхол е продадена на търг на заложна къща " Кристис " за 3 милиона $. В 40-минутния документален филм Brillo Box (3¢ Off) от 2016 година Скайлър споделя пътя на творбата от вкъщи на елементарното американско семейство до световния пазар на изкуство. Тя преплита спомените си от детството, занимателните мнения на родителите си към " фамилната легенда " и отзиви на изкуствоведи с елементи към ориста на миналата през разнообразни притежатели Brillo Box. Филмът предизвика размисъл за цената както на творчеството на самия Анди Уорхол, по този начин и на творбите на изкуството като цяло.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Скулптурата Brillo Boxes е част от изложбата Warhol 1968 година, която Moderna Museet в шведския град Малмьо демонстрира до 8 септември. През 1968 година Moderna Museet в Стокхолм показва първата независима галерия на Уорхол. Няколко месеца по-късно той е прострелян и едвам оживява. Покушението оказва мощно въздействие върху концепциите и работата му. След това Уорхол се насочва към по-комерсиалното изкуство. Преди Малмьо тази " галерия за изложбата ", както я дефинират домакините, беше показана и в Стокхолм. В търсене на нов аспект от личността на Анди Уорхол кураторът Джон Питър Нилсон (бивш шеф на музея) е избрал и някои непоказвани до момента произведения. Той напомня, че в своите изложения Уорхол е желал да пресъздаде изцяло прекарване, по тази причина в този момент музеят е основал характерна атмосфера с покрити със сребърно фолио стени, цитати, фототапети, в това число и всички песни от албума The Velvet Underground на едноименната група, на която Уорхол е управител.

Изложбата демонстрира вариации на Brillo Boxes, с цел да илюстрира разликата във възприемането на Уорхол в арт средите преди и след 1968 година, както и огромния скок в цените на работите му. През 2007 година излиза наяве, че през 1990 година, три години след гибелта на Анди Уорхол, някогашният шеф на Moderna Museet Понтус Хултен е поръчал направата на над 100 от кутиите на дърводелец от Малмьо. Част от тях той демонстрира като достоверни, други продава за милиони долари. Безупречната му известност в света на изкуството и близкото му другарство с Уорхол заблуждават даже специалистите на Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, които тогава утвърждават дървените статуи като истински. Скандалът избухва, когато няколко души, работили по време на изложбата на Уорхол в Стокхолм през 1968 г,. си спомнят, че всички кутии са били направени от картон. Хултен умира година преди измамата да бъде разкрита. Настоящата галерия включва и част от фалшифицираните Brillo Boxes като средство за размисъл върху тематиката за достоверното и подправеното изкуство.

" Тази двоякост сред действителността и фикцията е доста позната в актуалното общество с изобилието от подправени вести и различни обстоятелства. Нещо повече - с безбройните си фотографии, аудиозаписи, автопортрети и персонални дневници Уорхол е предходник на актуалната изобретателна гражданска война, в която културата на фокусираните върху самия консуматор цифрови медии от ден на ден се слива с поп културата. Той трансформира личния си облик в произведение на изкуството, сходно на толкоз доста хора в обществените мрежи през днешния ден ", споделя кураторът Джон Питър Нилсон.

В Moderna Museet, Малмьо, до 8 септември
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР